Iubiri celebre // Fiica lui Stalin: „Preferam să fiu fiica unui tâmplar”
Copii de dictatori // „Viețile” Svetlanei Alliluieva
Spunea în repetate rânduri că nu poate scăpa de umbra tatălui său. A scris patru cărţi, inclusiv două biografii de mare succes. „Viețile” sale, după cum spun cei care au cunoscut-o, sunt cu adevărat „demne de un roman clasic rus”.
„Mica prinţesă” a Kremlinului
Svetlana a fost cel mai mic copil şi singura fiică a lui Iosif Stalin. Copil preferat şi răsfăţat al tiranului sovietic, aceasta a rămas orfană de mamă la vârsta de șase ani.
Întrebată dacă tatăl său o iubea, spunea că „era un om simplu, necioplit, foarte crud... Mă iubea și voia să devin o marxistă bine educată”.
În cele două autobiografii, ea redă portretul unui tată afectuos care o acoperea cu săruturi şi cadouri, ucigând în acelaşi timp milioane de sovietici.
„Blestemul” legat de nume
Și-a schimbat numele de mai multe ori în timpul vieții. După moartea lui Stalin, ia numele de fată al mamei sale, Nadejda Alliluieva. „Oriunde merg, aici, în Elveția, în India sau în Australia, pe o insulă – nu contează unde – voi fi mereu prizoniera numelui tatălui meu”, spunea ea. O justificare a cursei nesfârşite în jurul globului şi a numeroaselor iubiri. O fugă zadarnică, ce nu i-a permis niciodată să iasă din umbra apăsătoare a părintelui ei sau să uite sinuciderea mamei.
Divorțuri succesive
La 17 ani, se îndrăgostește de Grigori Morozov. Stalin dându-i cu mare greutate acordul la căsătorie, deoarece viitorul său ginere era evreu. Divorțează la doi ani după nașterea primului copil, Iosif. Al doilea soț, Iuri Jdanov, este pe placul tiranului, pentru că era fiul prietenului său. După nașterea fiicei Ecaterina, divorțează și de acesta. În 1963 se îndrăgostește de un comunist indian, Brijesh Singh, venit în vizită la Moscova, dar oficialii sovietici nu o lasă să îl ia în căsătorie. În 1967, el se îmbolnăvește şi moare, iar Svetlanei i se permite să-i ducă cenuşa în India.
Autoexilarea
Nu se mai întoarce în URSS, ceea ce a reprezentat o lovitură de propagandă pentru Statele Unite.
Ajunsă în India, cere imediat, la ambasada americană, azil politic în SUA. Acest lucru a provocat un scandal internațional. Este trimisă de statul indian în Elveția, până la răspunsul americanilor. Şi-a ars paşaportul şi a denunţat comunismul şi pe tatăl său, pe care l-a numit „un monstru moral şi spiritual”. În 1970 se căsătorește cu arhitectul William Peters și devine Lana Peters. Au avut o fiică, Olga, însă căsătoria lor nu a durat mult. În 1982, Svetlana se mută cu Olga în Anglia.
Reconciliere ratată
În 1984 revine în URSS, unde ei și Olgăi li se acordă cetățenie sovietică. Lana alege să pună capăt celor 17 ani de exil. Prinsă de o adevărată nebunie, reneagă viaţa sa americană, acuză capitalismul şi afirmă că a fost manipulată de CIA.
Cei doi copii rămaşi în URSS o evită pe stânjenitoarea lor mamă. Incapabilă să se readapteze la viaţa din raiul socialist, Lana îi solicită în decembrie 1985 lui Gorbaciov autorizaţia de a părăsi ţara. În aprilie 1986, împreună cu Olga se întoarce în Statele Unite.
Uitată de lume
A trecut prin crize religioase, trăind în solitudine ultimii ani. Moare uitată de lume și de istorie la 22 noiembrie 2011 în urma unui cancer de colon într-un spital din SUA.
Exerciții militare ale rușilor în Transnistria cu tehnică blindată ce trebuia retrasă din 2003: Delegația Chișinăului în CUC denunță „discreditarea considerabilă” a mecanismul actual de menținere a păcii la Nistru
VIDEO // Separatistul Krasnoselski, pus să arate cât de mărinimoasă e Rusia, după ce „Gazprom” a lăsat în frig și întuneric Transnistria: „Rusia a făcut tot posibilul ca să livreze gaz, dar R. Moldova se opune”. Replica Guvernului de la Chișinău
VIDEO // Cetățenii R. Moldova care se află peste hotare trebuie să achite prima de asigurare medicală? Precizările CNAM