Iubiri celebre // Nimic nu e ceea ce pare...
Literați francezi // Anais Nin
Fiica unui compozitor spaniol și a unei daneze, Anais Nin, e o autoare cunoscută internațional ca o femeie infamă pentru jurnalele sale intime. Prima carte i-a apărut în anii ’30 ai secolului trecut, calitatea şi originalitatea ei fiind apreciate de mulți. Editarea „Jurnalelor dragostei” - „Henry și June”, „Incest”, „Foc” - i-a adus mulţi admiratori.
Complexe din copilărie
Avea 11 ani când tatăl, mare afemeiat, divorțează de mama ei pentru a se căsători cu o femeie bogată. Imediat după aceea, în drum spre America, Anais începe să-și scrie jurnalul, adresându-se tatălui, încercând să-l înțeleagă. Jurnalul va fi o oglindă a vieții scriitoarei, ca reacție emoțională la abandonul tatălui, pe care copila îl adora.
Căsătorie
La 20 de ani se căsătorește cu Hugo Guiler, om cu bani și cu studii literare. Un an mai târziu, cuplul se mută la Paris. Odată cu izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Anais și Hugh sunt nevoiți să se întoarcă în State. Acolo, resimte lipsa mediului artistic european, dar continuă să scrie și lucrează ocazional ca psihanalist, model, dansatoare sau actriță. Mariajul nu a oprit-o de la întreţinerea relaţiilor cu alţi bărbaţi. Primul ei amant cu care a avut o poveste pasională a fost Henry Miller, cu care a şi locuit în Paris în anii ’30. Revenind în America, viața ei se împarte între New York și Los Angeles, între Hugo și Rupert, tânărul ei iubit. Rupert devine executorul literar al scriitoarei și este cel care îi publică „Jurnalul” în variantă necenzurată, după ce persoanele publice care îi populau paginile încetează din viață.
Amanți
La Paris descoperă lumea scriitorilor, a artiştilor, a avangardei şi psihanalizei, o lume boemă în care îşi trăieşte liber aventurile amoroase – cu romancierul Henry Miller, psihanalistul Otto Rank, dramaturgul Antonin Artaud, criticul literar Edmund Wilson și scriitorul Gore Vidal –, pe care le consemnează în „Jurnal”.
La 44 de ani a început o relaţie cu actorul de 28 de ani, Robert Pole, măritându-se cu el peste șapte ani, în California, deşi era încă căsătorită cu Guiler. Nin a trebuit să îşi anuleze căsătoria cu Pole din cauza taxelor, dar a continuat să locuiască cu el până la moartea sa în 1977.
Influență bizară
Anais înțelege fidelitatea puțin... altfel. Reușește să-i deregleze și pe ceilalți, astfel încât Hugo Guiler, soțul ei, îi mărturisește că îl face să se simtă de parcă i-ar fi amantă, nu nevastă; Henry Miller simte că e soțul ei, tatălui ei îi vine foarte ușor să uite că Anais îi este fiică, ca să nu mai vorbim despre cei doi doctori psihanaliști, Rene Allendy și apoi Otto Rank, care nu se macină defel cu dileme deontologice.
Despre „Jurnal...”
Iubeşte pasional, dincolo de convenţii şi pudori moştenite. Îl iubeşte pe Henry Miller pentru geniul şi senzualitatea lui. Pe June Miller pentru frumuseţe şi mister. Pe Hugo, soţul ei, pentru tandreţea cu care o protejează. Pe Eduardo, vărul de care a fost îndrăgostită în copilărie, pentru farmecul lui de efeb. În „Jurnal”, fantasmele se întâlnesc cu luciditatea, iar rezultatul este o viziune unică asupra erotismului şi fidelităţii.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania