Iubiri celebre // Istoria n-a putut da un răspuns...
Împărați romani // Augustus Octavian
Epoca domniei lui a fost epoca de aur a Romei preluându-i numele. A consolidat imperiul, preocupându-se de reorganizarea armatei, a administrației, lărgindu-și granițele și sprijinind cultura. Virgiliu, Horațiu, Ovidiu au fost contemporanii lui. Augustus Octavian, primul împărat roman, a ştiut să ofere cetăţenilor ceea ce aceştiaaşteptau: pace generală, asigurarea vieţiişi a bunurilor lor materiale.
A fost prudent în privința cultului imperial, interzicând venerarea sa exclusivă.
Prima căsătorie
Prima lui soţie se numea Clodia, fiică a demagogului Clodius, avută de acela din căsătoria cu vijelioasa Fulvia, care devine mai apoi soţia lui Marcus Antonius. Deci,Clodia era fiica vitregă a colegului său de triumvirat. Atunci când cursul politicii îşi va schimba direcţia, el o va concedia pe Clodia, ca să se căsătorească cu Scribonia, rudarivalului său politic.
A doua căsătorie
Cu cea de-a doua soţie a avut o singură fiică, pe Iulia Maior. După patru ani, Octavian desfăcea şi căsătoria cu Scribonia, pentru a se uni cu Livia Drusilla, o femeie amabilă şi modestă. Se spune că şi-a adus-o în casă pe a treia soţie chiar în ziua când venea pe lume Iulia. Scribonia fusese măritată mai înainte de două ori cu doi foşti consuli. Octavian motiva despărţirea de ea ca fiind„dezgustat de moravurile depravate ale acestei femei”.
Tainic auxiliar politic
Numai pe Livia a iubit-o, a stimat-o şi a păstrat-o ca soţie până la moarte, ea fiindu-i un preţiosşi tainic auxiliar politic.
Căsătoria pripită cu Liviaa produs destulă nedumerire asupra felului în care s-a realizat. Livia Drusilla, pe atunci în vârstă de 20 de ani, fusese căsătorită de la vârsta de 15 ani cu un om mult mai vârstnic.Avea un băiat în vârstă de patru ani, viitorul împărat Tiberius, şi era gravidă în a şasea lună (cu viitorul său fiu, Drusus).
Acord unanim
Când Octavian o cunoscu pe Livia, se legă între ei o afecţiune puternică. Octavian se adresează colegiului pontificilor, suprema autoritate religioasă şi civilă a republicii, ca să-i răspundă de urgenţă dacă o femeie însărcinată poate divorţaşi recăsători mai înainte de a naşte. Colegiul preoţesc îi răspunse că aceasta este posibil numai în cazul când paternitatea nu lasă niciun fel de dubiu. Foarte înţelegător, Tiberius Claudius Nero, soțul Liviei, acceptă divorţul, îi oferă o dotă Liviei şi participă chiar la ceremonialul căsătoriei acesteia cu Octavian. După trei luni, ea năştea al doilea fiu, pe Drusus Claudius Nero. Octavian hotărî ca acesta să fie crescut în casa tatălui său legitim. Când fostul soţ al Liviei moare, în anul 33 î.Hr., atunci cei doi fii, Tiberius şiDrusus, trec sub tutela lui Octavian, fiind aduşi spre a fi educaţi în casa acestuia, deci, alături de mama lor. Cu toată puternica dorinţă a lui Octavian de a avea un moştenitor de la această femeie atât de iubită, căsătoria sa cu Livia a rămas sterilă.
Epilog
Roma era obişnuită de un veac cu asemenea moravuri matrimoniale, fiind nedumerită numai asupra motivului care a dus la un acord unanim al celor trei. Abuz de putere din partea triumvirului Octavianus? O pasiune puternică a aceluia? Răspunsul n-a putut fi dat niciodată.
CSM a reluat procedura disciplinară în privința a trei judecători în demisie de la CSJ, după ce aceștia au anulat hotărârile Comisiei „pre-vetting” în privința a 21 de magistrați
R. Moldova, reprezentată la Forumul Economic de la Davos de o delegație condusă de premierul Dorin Recean: Întrevederi bilaterale cu lideri politici și reprezentanți ai companiilor internaționale pentru a promova agenda economică a statului nostru
INVENTARIERE // Mai multe lacuri mari de acumulare din R. Moldova sunt nefuncționale, iar peste un sfert necesită reparații: Recomandările autorităților pentru proprietarii acestora