Iubiri celebre // Era un șarmant în prezența doamnelor
Scriitori români din sec. XX // Camil Petrescu
Romancier, dramaturg, nuvelist și poet. Inițiator al romanului modern. Avea o privire fermecătoare și știa că are mare succes la femei. A fost prada frumoaselor vremii care s-au fălit cu dragostea lui. Dintre toate, a iubit doar două: pe Cecilia Constantinescu și pe Maria Botta.
Fiul despre tată
Camil Aurelian Petrescu, așa cum îi place să se prezinte, pentru evitarea confuziilor, fiul cel mare al lui Camil Petrescu povestește despre tatăl său: „A fost orfan. De mic copil a avut sentimentul unei alienări. A crescut la internat. Ceea ce este teribil pentru un copil, să nu-i poți spune nimănui mamă și tată. A realizat totul singur. Copilăria lui a fost de o duritate greu de imaginat. E foarte dur pentru un copil să nu știe cine este, de unde se trage. Asta probabil că l-a făcut să fie un om extrem de riguros. În relațiile cu copiii era strict și încerca să ne creeze pe noi prin ceea ce destinul nu l-a ajutat pe el. Am învățat să citim amândoi la doi ani și jumate. Ne-a învățat șah. Adora șahul. Parcă ar fi știut că se va îmbolnăvi devreme. Se ocupa de viitoarea noastră pregătire intelectuală. Deși era un cuceritor, se pare că și în relațiile cu doamnele nu era prea afectuos. Poate din cauza experiențelor lui lipsă în materie de afecțiune maternă…”.
Răsfățata
Iubirile lui au fost legate de teatru, prin nenumăratele actrițe care roiau în preajma lui. În 1922, răsfățata cronicarilor teatrali, Leny Caler, devine, pentru un timp, și răsfățata lui Camil Petrescu. Dar Leny, cea care reușise să-i dea sentimentul „plenitudinii”, se dovedește a fi o dezamăgire.
Singura
Cecilia Constantinescu a fost singura femeie cu care ar fi vrut să se însoare, dar a murit cumplit de tânără, la doar 29 de ani. Este una dintre persoanele feminine de care a fost îndrăgostit. În chiar toamna anului 1939, cei doi își proiectaseră căsătoria. Cecilia este un posibil model al doamnei T. din romanul „Cel mai iubit dintre pământeni”. Un singur vis, povestit de Camil Petrescu după moartea fetei, arată că ea însemna mult pentru el.
„ ... și m-am bucurat”
Una dintre cele mai frumoase iubiri ale lui Camil Petrescu, importantă pentru el, a fost actrița Maria Botta. A fost o iubire excepțională. Nu se știe nimic. Ea era superbă. El se căsătorise, în ’47, ea a continuat să fie o prietenă apropiată.
De la Maria Botta nu există însă decât o singură scrisoare, fără dată, dar mai plină de semnificații decât tot ce au scris multe altele: „Ieri, trecând pe strada Câmpineanu, am zărit trifoiul meu în geam și m-am bucurat”.
„Ghighi”
Deși celibatar convins, se căsătorește în 1947 cu „Ghighi”, pentru că rămăsese însărcinată. În 1950, i s-a născut al doilea copil. Avea atunci 56 de ani, un băiat de trei ani și o căsnicie de vârsta fiului cel mare, cu actrița Eugenia Marian. Ea era cu 36 de ani mai tânără decât el. În 1953 au divorțat, continuând să stea împreună în aceeași locuință. L-a chinuit pe scriitor până în clipa morții sale aducând fără nicio jenă bărbați în casă.
Finalul
La finalul existenței, în 1955, își cumpără prima casă cu sumele încasate după apariția volumelor I și II din romanul „Un om între oameni”. Scriitorul, care pe 1 octombrie 1931 scria „azi, literalmente, nu am ce mânca...”, nu se bucură decât doi ani de prima lui proprietate, căci încetează din viață în 1957, stând într-un fotoliu, cu masca de oxigen pe față.
Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, după publicarea Pachetului de extindere a UE: „R. Moldova a avansat la toate capitolele și este pe calea cea bună în drumul său spre aderarea la UE”
VIDEO // Mai mulți lideri ai „organizației criminale Șor” au fost reținuți în dosarul privind coruperea electorală: Oamenii legii au inițiat procedurile de confiscare a mijloacelor de transport și altor bunuri de lux care aparțin suspecților
DOC // Raportul de extindere a UE: Comisia Europeană „așteaptă cu interes” deschiderea negocierilor cu R. Moldova pe capitole, „cât mai curând posibil în 2025”. „Extinderea UE va rămâne o prioritate absolută a noii Comisii”