08:42:13 18.01.2025
Stiri

Iubiri celebre // Domnitorul Unirii și dragostea lui

Social 27.03.2016 16:40 Vizualizări2082 Autor: Ziarul National
Iubiri celebre // Domnitorul Unirii și dragostea lui

Sânge albastru // Căsătorit cu tronul României

A fost singurul monarh care a avut fericirea să domnească peste o țară mare, visată de predecesorii săi, şi să se intituleze „regele tuturor românilor”.

Personalitatea sa este strâns legată de momentul Marii Uniri. Om de o vastă cultură, poliglot şi botanist pasionat, Regele Ferdinand a fost sincer dedicat românilor, sub cârmuirea sa înregistrându-se cea mai înfloritoare perioadă a statului românesc modern.

Tânărul principe

După venirea în România și-a exprimat dorința de a studia „în toate amănuntele sale” mecanismul politic al țării pe care urma s-o conducă. Sub atenta supraveghere a regelui Carol I, Ferdinand a primit lecții de limba română, de istoria şi geografia României.

Însă principele a creat și serioase probleme familiei regale, prin dorința sa de a se căsători cu Elena Văcărescu, domnişoara de onoare a reginei Elisabeta.

Marea iubire

La venirea în România, Ferdinand avea 20 de ani și era un mare timid. Cam în aceeași perioadă, Elena Văcărescu revine din Franța, unde și-a petrecut adolescența. Intră în suita și inima reginei. Elena l-a inițiat pe Ferdinand în cultura poporului român. În prezența ei, timiditatea principelui dispărea. Astfel, prințul s-a îndrăgostit de frumoasa româncă.

Regina Elisabeta este încântată de idila lor. Carol nu pare deranjat de alegerea prințului moștenitor, deși Constituția României interzicea o căsătorie între rege și o femeie dintr-o familie românească.

Acestei legături s-a opus din răsputeri primul ministru. Lideri politici, miniștri - toți erau împotrivă.

Și în Germania, în casa de Hohenzollern-Sigmaringen ecoul acestei povești de dragoste nu a fost deloc bine primit. Regele era prins între insistențele politicienilor români și presiunile externe.

Elena a luat calea exilului spre Paris, renunțând să mai vină vreodată în România. Regina Elisabeta va pleca pentru doi ani în străinătate, un surghiun silit, ordonat de Carol.

Căsătorie

Ferdinand amenința cu sinuciderea, dar, în scurt timp, rațiunea de stat a învins sentimentele, fie ele oricât de curate. Rupe logodna și, după câteva luni, o întâlnește pe cea care îi va deveni soție. Se căsătorește cu Maria de Edinburgh, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, pe care aproape nici n-o cunoștea.

Au trăit sub tutela regelui Carol I, care nu le îngăduia niciun act de independență, nici măcar în viața personală. Se ocupa personal de educația nepoților, considerând că ei aparțin țării. Prin aceasta, însăşi viața personală a lui Ferdinand era grav afectată, calitatea sa de cap de familie fiind absolut formală.

Domnia

După moartea lui Carol I, la 25 de ani de la sosirea în România, Ferdinand devine rege al României. A inaugurat un mod nou de domnie, care a frapat pe contemporani, obişnuiți cu metodele şi stilul lui Carol I. Viața la curte s-a schimbat brusc, cu importante consecințe asupra vieții politice din România. Distanța dintre suveran şi colaboratorii săi politici s-a micşorat sensibil.

Principalul lui „sfătuitor”, regina Maria, a avut o mare contribuție politică. Un rol important a avut și principele Barbu Știrbey - favoritul reginei şi administratorul domeniilor Coroanei. Însă cea mai puternică influență politică a exercitat-o asupra regelui Ion I. C. Brătianu.

Sacrificiile regelui

Regele a făcut multe sacrificii pentru interesele Țării. A renunțat la căsătoria cu marea sa iubire. Și-a botezat copiii potrivit religiei ortodoxe, pentru care fapt a plătit cu excomunicarea de către papă. Fiind un catolic convins, aceasta a fost o mare lovitură pentru care a suferit până la moarte.

S-a pronunțat pentru intrarea României în război alături de Antantă, împotriva Germaniei, țara sa de origine. A făcut-o cu durere în suflet, dar cu conştiința că-şi îndeplinea datoria față de poporul în fruntea căruia se afla.

Epilog

Ferdinand și Elena s-au mai văzut o singură dată cu un an înainte de a muri regele. A dorit s-o revadă. La început asistă și regina Maria, după care se retrage lăsându-i pe cei doi singuri. Nu știm ce au vorbit. Niciunul nu a lăsat vreo relatare. Discreția lor a fost desăvârșită.

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md