Iubiri celebre // „Cu cât îţi voi greşi te voi iubi...” Amorurile lui Păunescu
Personalități ai sec. XX
La început poet modernist, treptat se transformă într-un poet mesianic, autor al unor declaraţii şi apeluri patetice în versuri. Unele dintre poemele sale ajung să fie cunoscute de milioane de oameni, devenind folclor. Este deopotrivă aclamat şi contestat.
Biografie
Scriitorul, jurnalistul și omul politic Adrian Păunescu s-a născut în 1943, în Basarabia, unde părinţii lui, învăţători fiind, se aflau temporar, trimişi de statul român. Copilărește la bunicii tatei, în județul Dolj. Absolvent al Facultății de Litere, lucrează în presa scrisă, radio și tv. Este autor a peste cincizeci de volume de versuri. Conduce cenaclul „Flacăra”, unde se lansează numeroși muzicieni rock și folk, până la interzicerea acestuia în 1985.
În 1990, înființează cenaclul „Totuși iubirea” cu care susține concerte în toată Țara, inclusiv la Chișinău.
Constanța Buzea – prima soție
La 18 ani s-a căsătorit cu poeta Constanța Buzea cu care a avut doi copii. A fost o dragoste năvalnică, nu mai puteau trăi unul fără altul și au decis să se căsătorească, însă nepotrivirea de caracter și infidelitățile lui au dus la un divorț dureros.
Relatează calvarul relaţiei sale cu Adrian Păunescu, trădările şi umilinţa soţiei care-şi vede bărbatul prăbuşit în dragostea lui pentru o altă femeie în cartea „Creştetul Gheţarului”, care este un jurnal al său din anii 1969-1971. „La începuturi, îmi păruse ca un gladiator. Luptând cu sărăcia lucie, cu foamea lui masivă, ardoarea de a se afirma ca poet... La orizont, în devenire, era omul-spectacol cu două-trei feţe”.
Carmen Păunescu – a doua soție
În 1990 s-a căsătorit cu Carmen Antal, fostă folkistă, cu care a avut-o pe Ana Maria, copilul preferat al lui Păunescu. S-au cunoscut în 1983, la Deva. Spunea că era o fată divină, că ea l-a căutat, ea l-a oprit din drum. A fost infidel şi faţă de ea. Păunescu recunoştea că, în perioada în care era cotropit de ultima lui mare iubire, soţia Carmen l-a înţeles. Ba chiar i-a propus să-şi întâlnească muza chiar în casa familiei.
Amante
Deși a fost căsătorit oficial numai de două ori, numărul femeilor din viaţa lui a fost mult mai mare.
Prima amantă a poetului (1967) a fost Rodica Bârlea, care a fost la fel și amanta lui Nichita Stănescu cam în aceeași perioadă. S-au cunoscut la „România literară. Deşi au avut împreună o fiică, poetul nu a vrut să o recunoască oficial. După moartea lui, un proces de judecată a dovedit ca Andreea Bârlea este fiică legitimă a lui Păunescu și are dreptul la o parte din averea acestuia.
Altă durere pentru prima soție: „Într- o noapte, soseşte acasă euforic şi gălăgios, umăr la umăr cu Nana Otilia (n.r. – combinaţie între pseudonimul literar al Anei Blandiana şi numele ei real, Otilia Coman), vizibil surprinsă când le-am deschis uşa… Păreau amândoi picaţi din grădina Raiului, după izgonire…”.
Elena Grecescu, profesoară de franceză, a fost, de asemenea, o mare iubire a lui Păunescu. De cum a văzut-o, în 1978, în momentele lui de glorie, dar şi într-o perioadă cumplită pentru ea (fusese diagnosticată cu cancer în stadiu terminal), Păunescu s-a îndrăgostit iremediabil. A dus-o la cei mai buni medici din București care au salvat-o miraculos. A mai trăit 16 ani.
În privinţa ultimei mari iubiri, Carmen Bogorodea, mărturisea că a fost profund îndurerat și a suferit enorm când aceasta a decis să-l părăsească. În 2003, când femeia a înțeles că el nu-și va părăsi niciodată familia, a renunțat la el.
„Murim absurd...”
La 5 noiembrie 2010, după multimple probleme cardiace, renale, hepatice și respiratorii poetul a trecut în eternitate.
„N-am crezut niciodată, în mod serios, că mă ameninţă moartea. Dar văd, în prea multe ziare şi la prea multe televiziuni, aşezarea numelui meu între viaţă şi moarte. Şi nu pot să nu mă emoţionez. Chiar aşa?! Da, chiar aşa. Şi eu sunt unul dintre muritorii care nu-şi înţeleg condiţia...”.
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova