Iubiri celebre // Criminal în fustă
Aristocrați din sec. XVI // Monstru cu chip de înger
Păr negru, pielea albă ca laptele, ochi de culoarea chihlimbarului, îmbrăcată fastuos, „Contesa sângeroasă”, nume rămas în istorie, se crede că ar fi fost una dintre cele mai mari femei criminal din toate timpurile.
Rușine fără margini
Născută într-o familie nobilă, influentă şi bogată, tânăra contesă părea a avea totul – tinereţe, frumuseţe, poziţie socială, avere. Se pare că din viaţa sa, aparent fără griji, lipsea armonia şi iubirea pentru că la vârsta de doar 14 ani Elisabeta Bathory rămâne însărcinată cu fiul unui ţăran transilvănean, sarcină ce avea să provoace mare ruşine familiei şi să ducă la izolarea fetei într-un castel. Imediat după naştere, copilul este luat din braţele mamei şi dat spre îngrijire şi creştere familiei băiatului. Ulterior s-a afirmat că aceasta i-ar fi afectat sănătatea mintală.
Căsătorie aranjată
La 15 ani, este măritată cu contele Ferenc Nadasdy, un celebru militar, extrem de crud, purtând apelativul de „Eroul Negru al Ungariei”, care a făcut să curgă mult sânge pe câmpurile de luptă cu turcii.
Elisabeta a avut şi o faţă umană - a fost mamă a patru copii, un băiat şi trei fete, avea o educaţie aleasă şi vorbea trei limbi - maghiara, latina şi greaca - într-o vreme în care majoritatea nobililor erau needucaţi.
Obsesie sau nebunie?
Obsedată de propria imagine, contesa simţea cum îmbătrânirea sa este inevitabilă, devenind din ce în ce mai invidioasă pe frumuseţea tinerelor care se aflau în preajma sa. Orice greşeală din partea vreunei servitoare aducea după sine o pedeapsă fără nicio urmă de milă.
Totul a început atunci când sângele unei tinere a ajuns pe pielea sa, iar contesa a avut impresia că acesta are un efect miraculos asupra pielii şi ridurile sale au dispărut.
Groaza castelului
Primele victime au fost din rândul servitoarelor, pe care le ademenea cu slujbe bine plătite. Una din slujnice i-a recomandat, ca tratament pentru îndepărtarea ridurilor, să se îmbăieze cu sânge de fecioare. Însă când aceasta nu a dus la dispariţia ridurilor, Elisabeta a început să utilizeze sânge de viţă nobilă. Castelul Cachtice, din Carpaţii Slovaciei, a devenit un loc în care erau ademenite fiice de nobili, promisiunea fiind că vor fi învăţate cum să se poarte în înalta societate.
Evident că nimic din toate încercările ei nu a reuşit să-i readucă tinereţea fizică.
Proces al ororilor
Când crimele sale au fost descoperite, are loc un proces de mare amploare în care 20 de judecători vor audia peste trei sute de martori, printre care şi unele fete care reuşiseră să scape cu viaţă. Paginile de jurnal în care Elisabeta îşi descria cu lux de amănunte faptele au fost folosite de asemenea ca probe împotriva sa. S-a stabilit că aceasta a ucis aproximativ 650 de fecioare, dintre care 50 aparţineau familiilor nobiliare.
Singură
În urma procesului, Elisabeta Bathory a fost arestată pe viaţă în propriul castel, ale cărui ferestre au fost zidite. Camera sa era despărţită printr-un zid gros de celelalte camere şi exista doar o singură uşă prin care primea mâncare şi apă. La trei ani după proces, „Contesa sângeroasă” a fost găsită moartă.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Gazprom” furnizează minciuni în loc de gaz
Moldovenii care muncesc în Franța ar putea beneficia de pensii și alte prestații sociale: Negocieri între autoritățile de la Chișinău și Paris
Polița „Cartea Verde” se ieftinește, dar prețurile vor fi diferite la companiile de asigurări