Iubiri celebre // Regele a iubit și dincolo de moarte
Mari drame ale Evului Mediu // Regele Pedro I și Ines de Castro
Prinţul Pedro, moştenitor al tronului Portugaliei, a fost căsătorit de către tatăl său cu domniţa Constanța Manuel de Castilia. Chestiuni politice. Când Constanța vine în Portugalia, Ines de Castro, fiică a unui aristocrat castilian și a metresei sale, o acompaniază ca doamnă-în-așteptare. Prințul s-a îndrăgostit nebunește de ea și a început să-și neglijeze soția, punând în pericol relațiile deja slabe cu Castilia.
Intrigi la curte
Regele Alfonso al IV-lea, tatăl prințului, a exilat-o pe Ines de la curte la Mănăstirea Santa Clara din Coimbra, împreună cu copiii avuți din relația cu prințul, în speranța că această dragoste va înceta, dar distanța nu reușește să stingă focul iubirii dintre cei doi.
Când soția lui Pedro I moare la naștere, în 1345, contra voinței tatălui său, prințul o aduce pe Ines din exil, o declară soție și încep să trăiască împreună în mod public. Ines i-a dăruit patru copii. Prințul moștenitor refuză orice ofertă de căsătorie din partea tatălui său, fapt care provoacă scandal la curte și un conflict deschis între rege și prințul moștenitor.
Cu sânge rece
Marea dragoste între Pedro și Ines nu-i înmoaie inima tatălui. Conform cronicii, în această perioadă, Pedro i-a numit pe frații lui Ines în poziții importante la curte. Regele vede în toate o amenințare pentru tron. Sfătuit de curte, după mai bine de 15 ani de ură nepotolită, profită de lipsa lui Pedro, plecat la vânătoare, și ordonă asasinarea lui Ines. A fost ucisă fără milă și îndurare, în faţa copiilor săi, prin decapitare. Regele dorea să-și spele astfel onoarea.
Justițiarul
Pedro i-a declarat război tatălui său, aducând Portugalia într-un război civil violent şi sângeros, Alfonso al IV-lea învingându-și fiul. Un an mai târziu, după moartea regelui, Pedro a răzbunat moartea iubitei sale: i-a urmărit pe toţi cei implicaţi în uciderea ei, iar la doi dintre cei care au fost prinși le-a scos inimile cu propriile mâini.
Încoronarea
După ce a urcat pe tron în 1357, a cerut Papei să recunoască drept legali copiii avuți din legătura cu Ines, dar suveranul pontif a refuzat, spunând că singura modalitate prin care aceștia ar fi putut scăpa de statutul de bastarzi ar fi fost ca Ines să fie încoronată.
Legenda spune că Pedro a dezgropat corpul, parțial putrezit, al amantei sale, a îmbrăcat rămășițele pământești în cele mai prețioase veșminte și a cerut înalților clerici portughezi să țină o slujbă de cununie.
Apoi a forțat întreaga curte, sub amenințarea cu moartea, să jure credință noii lor regine sărutând mâna cadavrului. Până la sfârșitul vieții, Pedro I nu s-a mai recăsătorit.
Testamentul
A domnit 10 ani, fiind apreciat de supuși ca bun administrator, bun apărător al țării și al celor defavorizați de soartă.
Pedro I a ordonat construirea a două sarcofage, adevărate opere de artă, ce au fost plasate în Mănăstirea Alcobaça, unde pot fi văzute și astăzi - unul pentru Ines, iar celălalt pentru el însuși, cerând prin testament să fie înmormântat în celălalt sarcofag, așezat față în față cu Ines de Castro.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”