Iubirea lor a fost motiv de război
Mitologie greacă // Dragoste interzisă
Această poveste de dragoste este una dintre cele mai frumoase legende grecești. Elena era măritată cu Menelau, regele Spartei, iar Paris era fiul regelui din Troia. Cei doi se îndrăgostesc și tânărul chipeș o răpește. Elena, din dragoste pentru Paris, își părăsește soțul, casa și fiica plecând în taină cu acesta la Troia.
Cea mai frumoasă dintre muritoare
Astfel se traduce din greacă numele Elena. Ce s-a întâmplat cu Elena nu se știe sigur - unii susțin că a fost readusă în Sparta unde a trăit cu regele Menelau, alții spun că, după distrugerea Troiei, a fugit în Asia Mică. După o altă versiune, Elena s-ar fi căsătorit cu Ahile, învingătorul Troiei, și s-ar fi retras alături de el pe o „insulă albă”, Leuke, de la marginea lumii.
Elena era în mitologia greacă fiica lui Zeus și a Ledei. O legendă spune că Zeus, deghizat în lebădă, a violat-o pe Leda. Lebăda a făcut două ouă din care au ieșit Elena și Pollux.
Regele Spartei, tatăl ei pământesc, decide la un moment dat să o căsătorească, iar pretendenții vin din toate colțurile țării. Elena îl alege pe Menelau – un prinț din Micene. Împreună cu acesta o are pe Hermione.
Paris, prinț din Troia
Zeița Afrodita i-o promite lui Paris pe Elena ca răsplată după arbitrajul favorabil în cazul Mărului Discordiei pe care era scris cu litere de aur: „Celei mai frumoase dintre frumoase”, rivalizându-le pe cele trei cele mai frumoase zeițe ale Olimpului - Hera, Atena și Afrodita. Văzând mărul, cele trei zeițe l-au revendicat, fiecare susținând că le întrece în frumusețe pe celelalte două. Deoarece nu puteau ajunge la o înțelegere, ele îl aleg ca arbitru pe Paris. Acesta îi oferă mărul Afroditei pentru că ea îi promisese de soție pe cea mai frumoasă femeie pământeană, Elena.
Paris merge în Sparta în timp ce Menelau era plecat. Unele legende spun că el a răpit-o pe Elena, altele că ea ar fi mers de bunăvoie, fermecată de prințul Troian.
Troia fiind distrusă...
Această iubire a distrus o civilizație. Legenda spune că iubirea celor doi a fost motivul pentru care a început Războiul Troian. Cum au aflat de răpirea Elenei, grecii au pornit războiul împotriva Troiei. Ei doreau să-l pedepsească pe Paris și voiau s-o recupereze pe Elena, regina Spartei. Paris moare, fiind lovit de o săgeată otrăvită.
Epilog
Grecii (aheii) pornesc războiul împotriva Troiei pentru a-și recupera regina, război care durează zece ani, timp în care mulți eroi au murit și din tabăra Eladei, și din cea a Troiei. Chiar și lumea zeilor s-a divizat în susținerea uneia sau alteia dintre tabere. Într-un sfârșit, aheii reușesc să pătrundă în cetatea asediată prin vicleșugul calului troian. Lipsiți de milă, ei îi masacrează fără discriminare pe locuitorii Troiei și profanează templele, gest ce va atrage mânia zeilor. Puțini dintre ahei au reușit să se întoarcă acasă după război: cei care nu au murit în luptă, au fost zdrobiți la întoarcere de apele înfuriate ale lui Poseidon. Câțiva ahei au întemeiat colonii pe țărmurile cele mai îndepărtate ale lumii, purtați fiind de forțele divine. Dintre troieni, un număr redus a reușit să supraviețuiască masacrului. Mult mai târziu,romanii aveau să pretindă că sunt descendenții prințului Enea, frate al lui Paris, care, după căderea cetății, s-a îndreptat către Italia împreună cu alți troieni supraviețuitori.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei