Avertismentul ISW: Kremlinul încearcă să folosească actorii proruși din R. Moldova pentru a DESTABILIZA societatea moldovenească sau chiar pentru a justifica viitoarele operațiuni hibride sau convenționale împotriva Chișinăului
Rusia încearcă să folosească „actorii proruși din R. Moldova pentru a destabiliza democrația și societatea moldovenească, pentru a împiedica aderarea Chișnăului la Uniunea Europeană (UE) sau chiar pentru a justifica viitoarele operațiuni hibride sau convenționale împotriva R. Moldova”, se arată într-o analiză realizată de prestigiosul think-tank american Institutul pentru Studiul Războiului, transmite g4media.ro.
În cea mai recentă notă de analiză dedicată evoluțiilor legate de conflictul din Ucraina, ISW notează că guvernatoarea regiunii autonome moldovenești proruse Găgăuzia, Evghenia Guțul, o apropiată a Kremlinului, a insinuat că oficialii români controlează Guvernul R. Moldova – cel mai recent atac dintr-o serie de eforturi recente ale Kremlinului de a pune la îndoială suveranitatea guvernelor europene prooccidentale.
Guțul a afirmat în data de 8 aprilie, în timpul unui interviu acordat canalului de televiziune de stat rusesc „Pervîi Kanal”, că, dacă Găgăuzia ar începe procesul de separare de R. Moldova, va exista o reacție nu numai din partea guvernului moldovean de la Chișinău, ci și din partea Bucureștiului. Guțul a afirmat că Guvernul de la București „controlează” autoritățile moldovenești, insinuând astfel că R. Moldova nu este suverană.
CITIȚI și Nicolae Negru, despre „poftele” bașcanei proruse Evghenia Guțul de a crea „republica independentă Găgăuzia”: „Comratul și Tiraspolul sunt puși în mișcare ori de câte ori Chișinăul face un pas spre Europa. Moscova vorbește cu gura ei”
Guțul a susținut că autoritățile moldovenești ar putea răspunde la secesiunea găgăuză cu „declarații zgomotoase și amenințătoare” sau ar putea desfășura forțe în Găgăuzia și a afirmat că unificarea dintre R. Moldova și România ar însemna „moartea” R. Moldova, a „limbii și culturii moldovenești”. În data de 5 aprilie, Guțul a afirmat că Găgăuzia va începe „imediat” procesul de secesiune de R. Moldova în cazul în cazul unei unificări cu România.
„Interviul lui Guțul din 8 aprilie la televiziunea de stat rusă are probabil ca scop stabilirea condițiilor pentru a justifica o potențială agresiune viitoare a Rusiei împotriva R. Moldova în fața vorbitorilor de limbă rusă și a publicului prorus din Găgăuzia, regiunea separatistă prorusă Transnistria și alte zone proruse din Europa și Asia Centrală, precum și în Rusia însăși”, subliniază ISW.
Kremlinul consideră probabil că eforturile sale în R. Moldova fac parte dintr-un conflict geopolitic existențial mai larg al Rusiei cu Occidentul, notează ISW.
CITIȚI și PROBE // Persoane cu studii militare din Transnistria și Federația Rusă, eroii „operațiunii” FSB de prevenire a unei „tentative” de a duce la Moscova EXPLOZIBILI din Ucraina: „A provoca incertitudine, panică și frică - o politică consecventă a Rusei”
Ministerul rus al Afacerilor Externe (MAE) și oficiali ai MAE au insinuat recent că țările occidentale ghidează politica de securitate națională a guvernului armean și au afirmat că Finlanda „și-a pierdut independența în luarea deciziilor de politică externă” de la aderarea sa la NATO.
Anterior, Kremlinul a făcut afirmații false similare, potrivit cărora NATO controlează Ucraina și se folosește de Ucraina pentru a amenința Rusia, pentru a submina suveranitatea ucraineană și a justifica invazia Rusiei în Ucraina.
„Kremlinul va continua probabil să afirme că diferitele sale state-țintă nu sunt pe deplin suverane pentru a stabili condițiile de informare pentru operațiunile hibride sau convenționale rusești împotriva lor”, mai arată ISW.
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%
Îndemnul Maiei Sandu pentru cetățenii R. Moldova, în contextul situației de pe piața energetică: „Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile”