Israelul își extinde operațiunile pentru a prelua controlul asupra unor zone din Fâșia Gaza, tensionând criza umanitară


Israelul a anunțat miercuri extinderea operațiunilor militare în scopul anexării unor „zone largi” din Fâșia Gaza, unde 15 persoane au fost ucise în urma atacurilor israeliene, la două săptămâni după ce a fost încălcat armistițiul, potrivit Apărării Civile. Operațiunea militară vizează „zdrobirea și curățarea zonei de teroriști și infrastructuri teroriste” și preluarea controlului asupra unor regiuni care vor fi integrate în zonele de securitate israeliene, conform ministrului israelian al Apărării, Israel Katz.
Katz a cerut locuitorilor Fâșiei Gaza „să acționeze acum pentru a izgoni Hamasul și a preda toți ostaticii”. Armistițiul, intrat în vigoare pe 19 ianuarie după un război devastator de peste 15 luni, a fost încălcat pe 18 martie de armata israeliană, care a reluat bombardamentele aeriene și ofensivele terestre împotriva Hamas în teritoriul palestinian. Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, controlată de Hamas, a raportat 1.042 de decese de atunci, bilanțul total ajungând la 50.399 de morți de la începutul conflictului declanșat de un atac Hamas în Israel pe 7 octombrie 2023.
Forumul Familiilor Ostaticilor, cea mai mare asociație a rudelor ostaticilor din Israel, și-a exprimat miercuri „îngrijorarea” față de anunțul ministrului Apărării. Acesta critică guvernul israelian pentru că trimite mai mulți militari în Fâșia Gaza în loc să negocieze eliberarea ostaticilor și să încheie războiul. „Explicați cum această operațiune ajută la aducerea înapoi a ostaticilor și cum intenționați să evitați să-i puneți în pericol”, cer familiile.
Katz a anunțat pe 21 martie că armata a fost instruită să „confiște teritorii suplimentare” în Fâșia Gaza, amenințând cu anexarea acestora dacă Hamas nu eliberează ultimii ostatici israelieni. Atacul Hamas din sudul Israelului a dus la 1.218 morți printre israelieni, majoritatea civili, conform unui bilanț oficial. Din cele 251 de persoane răpite, 58 rămân ostatici în Fâșia Gaza, 34 fiind declarate decedate de către armată.
Cu scopul de a intensifica presiunea asupra Hamasului, Israelul a blocat – de la 2 martie – intrarea ajutoarelor umanitare, agravând penuriile în enclava asediată. Lipsa de făină și zahăr a determinat închiderea brutăriilor. „Toată dimineața am umblat de la o brutărie la alta, dar toate sunt închise”, a povestit o locuitoare din Gaza, Amina al-Sayed. „Situația este foarte dificilă. Nu există făină, nu există pâine, nu există hrană și nici apă”, a subliniat Mahmoud Sheikh Khalil, un tată de familie.
Miercuri dimineață, salvatorii din Fâșia Gaza au raportat două atacuri israeliene care au ucis 15 persoane, inclusiv copii. Treisprezece persoane au fost ucise într-un bombardament la Khan Yunis, iar alte două într-un atac la Nuseirat, potrivit Apărării Civile. Un purtător de cuvânt al armatei, Avichay Adree, a îndemnat populația să evacueze imediat anumite zone, avertizând să nu se lase folosiți de Hamas ca scuturi umane.
Hamasul și Israelul au primit sâmbătă o nouă propunere de armistițiu de la țările mediatoare – Egipt, Qatar și Statele Unite – pentru restabilirea unei încetări a focului și eliberarea ostaticilor. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut duminică Hamasului să depună armele și a asigurat că liderii mișcării pot părăsi Fâșia Gaza. „În ceeea ce privește Hamasul în Fâșia Gaza, presiunea militară funcționează (...). Putem vedea breșe începând să apară” în cadrul unor negocieri indirecte, a declarat el. Mișcarea islamistă, la putere în Gaza din 2007, ar putea renunța să administreze teritoriul palestinian după război, dar refuză categoric să capituleze, considerând aceasta o „linie roșie”.









































































