Israelul amenință cu extinderea operațiunilor în Fâșia Gaza după atacurile soldate cu 55 de morți


Joi, Israelul a amenințat că va iniția o ofensivă „mai vastă” în Fâșia Gaza, dacă ostaticii nu sunt eliberați din acest teritoriu palestinian. Potrivit surselor palestiniene, cel puțin 55 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise în urma bombardamentelor israeliene.
Israelul a încălcat un armistițiu de două luni într-un conflict ce a izbucnit în urmă cu peste un an și jumătate. La 18 martie, a reluat lupta în Fâșia Gaza, mai întâi prin atacuri aeriene și apoi terestre, împotriva mișcării islamiste Hamas. „Dacă nu vedem progrese în eliberarea ostaticilor în curând, ne vom extinde activitățile într-o operațiune mai amplă,” a declarat general-locotenentul Eyal Zamir în timpul unei vizite la trupe în teritoriul asediat.
Conflictul a început pe 7 octombrie 2023, odată cu un atac neașteptat al Hamas în sudul Israelului, care a dus la răpirea a 251 de persoane, aduse ulterior în Fâșia Gaza. Armata a ordonat joi locuitorilor din Beit Hanun și Sheikh Zayed, situate în nordul enclavei, să evacueze zona înainte de „un atac puternic” asupra unei zone acuzate de găzduirea „unor operațiuni ale unor lunetiști și activități teroriste.” Apărarea Civilă și surse spitalicești palestiniene au raportat 55 de morți de la începutul zilei.
Spitalul Indonezian din Jabalia a informat că a primit corpurile a nouă victime în urma unui atac asupra unui comisariat de poliție din acest oraș. „ÎN FIECARE ZI MOARTE” Armata israeliană și-a confirmat atacurile în sector și a specificat că a vizat „teroriști care operau într-un centru de comandament și control al Hamas și Jihadului Islamic,” o grupare aliată. „Bombardamentul a fost extrem de intens și a zguduit întreaga zonă,” a povestit un martor, Abdel Qader Sabah. „Toată lumea a fugit și a început să țipe.”
Un alt bombardament asupra unei case din nordul orașului Gaza a ucis o familie de șase persoane - un cuplu și cei patru copii ai lor, a anunțat Apărrarea Civilă. „Distrugerea nu iartă pe nimeni,” s-a plâns la un vărul tatălui ucis, Nidal al-Sarafiti.
Cel puțin alte 40 de persoane au fost ucise în alte atacuri, inclusiv 12 într-o casă familială la Jabalia. Imagini filmate într-o casă lovită la Khan Yunis arată oameni stingând flăcări în timp ce alții căutau printre dărâmături cu lanterne. „Stăteam liniștiți când a căzut racheta,” a spus un martor, Mohammed Faris. Cadavrele zăceau pe pământ, inclusiv cel al unei femei tinere și unui băiat, înfășurate în giulgiuri, înconjurate de apropiați care le plângeau, sărutându-le și mângâindu-le fețele. „Ea și copiii ei au fost uciși și făcuți bucăți,” a lamentat Rania al-Jumla, referindu-se la sora sa ucisă în bombardament. „Nu mai suportăm. În fiecrae zi moarte.”
„SCUZE OFICIALE” Potrivit Ministerului Sănătății al Hamas, cel puțin 1.978 de palestinieni au fost uciși de la 18 martie. Acest bilanț ridică la 51.355 numărul total al deceselor în Fâșia Gaza, potrivit aceleiași surse, de la începutul ofensivei israeliene. Aceasta a fost lansată ca represalii la atacul din 7 octombrie. Bilanțul atacului a fost de 1.218 victime de parte israeliană, majoritatea civili.
Dintre cele 251 de persoane răpite atunci, 58 sunt încă ostatici în Fâșia Gaza, iar 34 dintre acestea sunt decedate, conform armatei israeliene. Joi, armata israeliană a anunțat că un angajat bulgar al ONU, ucis luna trecută în Fâșia Gaza, a fost victima unui atac de tanc, conform concluziilor provizorii ale unei anchete interne. Ea a declarat că „regretă acest incident grav.”
„Clădirea a fost vizată din cauza unei presupuse prezențe inamice și nu a fost identificată ca o instalație a ONU,” se arată într-un comunicat. Bulgaria a anuțat că a „primit scuze oficiale” din partea Israelului. Pe 19 martie, ONU anunța moartea unui angajat într-o explozie a unei clădiri aparținând Biroului ONU al Serviciilor de Susținere a Proeictului (UNOPS) la Deir al-Balah. Armata israeliană respinsese inițial orice responsabilitate.
Situatia umanitară este extrem de critică în Fâșia Gaza după ce Israelul a închis, la 2 martie, punctele de trecere a ajutorului umanitar, acuzând Hamasul de deturnarea acestuia. În piețe improvizate, locuitorii enclavei nu găsesc prea multă hrană, stocurile de faină sunt aproape epuizate, iar oorganizațiile umanitare care operează în Fâșia Gaza nu au suficiente resurse.









































































