Irina Vlah
Irina Vlah (n. 26 februarie 1974, Comrat) este o politiciană și juristă din Republica Moldova, de orientare pro-rusă. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând cu anul 2005, fiind aleasă de fiecare dată pe listele Partidului Comuniștilor.
După alegerile parlamentare din noiembrie 2014, la prima ședință a noului parlament întrunit Irina Vlah a anunțat ca a părăsit Partidul Comuniștilor, rămânând deputat independent. Și-a motivat gestul prin faptul că PCRM nu s-a apropiat destul de Federația Rusă.
Născută la 26 februarie 1974 în Comrat, tatăl fiind găgăuz iar mama de origine bulgară, Irina Vlah a făcut facultatea de jurisprudență la Universitatea de stat din Comrat din anul 1991 până în 1996.
Din 2001 până în 2008 Irina Vlah a făcut doctoratul către Academia de științe a Republicii Moldova.
Irina Vlah este autorul unui șir de lucrări științifice și publicații, ce țin de problema conducerii statului, consolidarea păcii interetnice în Republica Moldova și protecția drepturilor populației vorbitoare de limbă rusă.
Din 1996 până 2003 Irina Vlah activează ca jurist al Inspectoratului fiscal al Găgăuziei.
Din 2003 până în 2005 Irina Vlah este șefa Departamentului Juridic al Comitetului Executiv al Găgăuziei.
Din anul 2005 până în anul 2009 este Deputat în Parlamentul R.M. de sesiunea a XVl, membru al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi.
Anul 2009 aprilie - iulie este Deputat în Parlamentul R.M. de sesiunea a XVll, membru al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi.
2009 – 2010 la fel este Deputat Deputat în Parlamentul R.M. de sesiunea a XVlll, membru al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi.
Din 2010 până în 2014 Irina Vlah este Deputat în Parlamentul R.M. de sesiunea a XlX și membu al Biroului permanent al Parlamentului.
Pe 22 martie 2015 Irina Vlah a fost aleasă cu 51,01% din voturi în funcția de bașcan al regiunii autonome Găgăuzia, fiind susținută de Moscova și de Partidul Socialiștilor (partid pro-rus aflat în opoziție). Vlah a declarat că în această funcție va încerca să restabilească o relație normală cu autoritățile de la Chișinău, punctând că majoritatea locuitorilor regiunii își dorește relații bune cu Chișinăul.
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”