Iranul pune PRESIUNE pe UE: Dacă nu faceți asta, atunci vom relua procesul de îmbogățire a uraniului
Iranul ar putea relua îmbogățirea de 20% a uraniului, dacă semnatarii europeni ai acordului nuclear din 2015 nu reușesc să-l mențină în viață după retragerea Washingtonului, a declarat sâmbătă șeful Organizației pentru Energie Atomică iraniene.
„Dacă cealaltă parte își menține promisiunile făcute și noi de asemenea ne vom păstra promisiunile (...) . Politica noastră este să așteptăm și să vedem (...) pentru câteva săptămâni". Dar „există tot felul de posibilități și putem începe îmbogățirea de 20%”, a spus Ali Akbar Salehi, citat de Reuters.
Printre altele, el a declarat că Uniunea Europeană a promis că va salva acordul nuclear cu marile puteri, în ciuda deciziei președintelui SUA Donald Trump de a ieși din el și de a reimpune sancțiuni împotriva Teheranului.
„Sperăm ca eforturile lor să se materializeze (...) . Acțiunile Americii arată că nu este o țară de încredere în relațiile internaționale”, a spus Ali Akbar Salehi într-o conferință de presă comună la Teheran cu comisarul european pentru energie și schimbări climatice, Miguel Arias Canete.
În virtutea acordului din 2015 cu marile puteri, Iranul și-a înghețat programul nuclear în schimbul ridicării celor mai multe dintre sancțiunile occidentale impuse țării. Sancțiunile au fost ridicate în 2016.
Canete a sosit la Teheran vineri noapte pentru o vizită de două zile vizând să reasigure Iranul că UE reunind 28 de națiuni vrea să păstreze deschis comerțul în ciuda retragerii Statelor Unite din pact, anunțată de Trump pe 8 mai.
„Am trimis un mesaj prietenilor noștri iranieni că atât timp cât ei respectă acordul și europenii își vor (...) îndeplini angajamentele. Și ei au spus același lucru pe de altă parte”, a declarat Canete.
„Vom încerca să intensificăm fluxurile comerciale care au fost foarte pozitive pentru economia iraniană”, a adăugat el.
UE a fost odată cel mai mare importator de petrol iranian.
Sursa: ziare.com
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor