IPOCRIZIE? Cum s-au „certat” Candu și Bătrâncea în Parlament, înainte de a pune la vot sistemul mixt, ca niște „oameni de stat”
Felul în care au decurs, ieri, lucrurile în Parlament a produs impresia unui scenariu pus la punct din timp. Pe neprins de veste și în profida promisiunii anterioare potrivit căreia proiectul democraților privind sistemul uninominal nu va fi pus la vot până nu va exista avizul Comisiei de la Veneția, spicherul Andrian Candu a anunțat în debutul ședinței că acest document urma să fie inclus în ordinea de zi.
Liberalii au părăsit, supărați, ședința, iar socialiștii au început a amenința. După o pauză, același Candu a spus că va fi discutat și proiectul socialiștilor cu privire la sistemul mixt, ceea ce fostului președinte democrat, Marian Lupu, i s-a părut „corect”. Pe loc s-a reunit și Comisia parlamentară juridică, pentru numiri și imunități, iar proiectul democraților a fost aprobat în prima lectură cu votul a 52 de deputați democrați, popular-europeni și neafiliați.
Imediat, socialiștii au cerut o pauză să decidă „acțiunile noastre de mai departe”. Reveniți în ședință, socialistul Vlad Bătrâncea a anunțat că s-a consultat cu fracțiunea din care face parte, dar și cu președintele Igor Dodon, lansând, neconvingător, niște amenințări.
„Reiterăm că suntem indignați că nu am fost auziți, au fost încălcate mai multe proceduri, se încalcă și Constituția R. Moldova, nu au fost discuții în Parlament, probabil că deputații urmau să se ducă în hotelurile unde au fost mimate discuții publice, dar nu și în comisiile parlamentare, așa cum prevede regulamentul. Reiterăm că, dacă nu va fi votat sistemul mixt propus de fracțiunea socialiștilor, dacă rămâne sistemul uninominal, noi ne rezervăm dreptul, PSRM, care este cel mai mare partid din țară cu sprijinul a peste 50% din populație, de a nu participa la alegerile parlamentare și de a chema oamenii la proteste democratice. De aceea, insistăm ca proiectul uninominalului să fie scos de pe agenda Parlamentului și să fie votat proiectul fracțiunii PSRM”, a cerut Bătrâncea.
CITIȚI și „Pe cuvânt” de politician! Cum au MINȚIT Candu și Ghilețchi în privința votului UNINOMINAL
Spicherul Andrian Candu a făcut o pauză și a continuat, calm, că va căuta în Regulamentul Parlamentului „dacă există o astfel de posibilitate care se numește amenințare și poziționare în forță”. Apoi, de-a lungul pledoariei, a vrut chiar să pară nervos.
„Vreau să vă anunț, dacă nu știți, că proiectul nr. 60 (cel al democraților cu privire la uninominal - n.r.) a fost votat în lectura a întâia cu 52 de voturi. S-a respectat procedura întocmai, deoarece a avut loc și ședința Comisiei juridice care a elaborat și un raport ce a fost făcut public aici, plenului, la care au participat și colegii Dvs. din comisie. Și proiectul nr. 123 (al socialiștilor cu privire la sistemul mixt - n.r.) are raport. (...) Dacă dvs. considerați că s-a încălcat procedura, rămânem la proiectul nr. 60 și... plecăm acasă. Că putem face și lucrul ăsta”, a răspuns Candu.
Democratul, însă, nu s-a oprit aici și a continuat rapid și patetic: „Dar noi suntem oameni de stat și ne gândim, acționăm ca oameni de stat, fără tot felul de amenințări sau condiții. Doar pentru viitorul acestei țări pun la vot aprobarea în prima lectură a proiectului nr.123, nu din cauza condiției impuse de PSRM, dar pentru viitorul R. Moldova, pentru modernizarea europeană a R. Moldova”.
Democrații, socialiștii, popular-europenii și neafiliații din Parlament, în total 74 la număr, au „apărat viitorul R. Moldova” și au votat sistemul mixt. Opțiunea deputaților care au votat și pentru uninominal, și pentru mixt la o distanță de numai câteva minute(!) a determinat convocarea din nou a Comisiei juridice care a propus comasarea celor două proiecte de legi. Un al treilea proiect de lege cu privire la schimbarea sistemului electoral din R. Moldova ar urma să fie gata în cinci zile.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni