Investiții pentru cele trei facultăți de la USM cu profil sportiv: Bazinul fostului IEFS, renovat cu 10 milioane de lei, iar Guvernul României va finanța crearea a două centre universitare de instruire și reabilitare medicală
Absorbirea de către Universitatea de Stat din Moldova (USM) a Institutului de Educație Fizică și Sport aduce mai mulți studenți la facultățile cu profil sportiv.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, anunță că în 2024 „avem cea mai bună admitere la Institutul de Educație Fizică și Sport din ultimii ani”, deși procesul de înscriere la facultate nu s-a încheiat.
„527 de tineri au optat să devină antrenori, profesori de educație fizică, maseuri, kinetoterapeuți și specialiști în securitate publică. Institutul s-a regăsit ca structură separată cu trei facultăți în cadrul Universității de Stat din Moldova și se bucură de o popularitate în creștere”, punctează Dan Perciun.
Aceeași sursă amintește că din bugetul de stat au fost alocați 10 milioane de lei pentru modernizarea bazinului Institutului din centrul Chișinăului, iar Universitatea de Stat din Moldova a identificat resurse din veniturile proprii pentru investiții adiționale.
„Institutul va beneficia de susținere și din partea României pentru deschiderea unui Centru universitar de instruire și reabilitare medicală și un Centru de instruire și evaluare motrice – investiții cumulative de 3 milioane de lei în acest an”, declară Dan Perciun.
Ministrul a mai ținut să puncteze că, începând cu 2021, investițiile în sport au crescut cu 80%, de la 381 de milioane de lei cheltuiți în 2021, la 686 de milioane de lei alocați în 2024.
Resursele au fost alocate pentru creșterea burselor pentru sportivii de performanță, acoperirea costurilor de vitaminizare, renovările Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, majorarea salariilor pentru antrenori, creșterea fondului de premiere și a fondurilor pentru federațiile sportive. Numărul de bursieri sportivi a crescut de la 121 la 152 și suma alocată pentru burse s-a triplat, de la 8,9 milioane în 2021, la 33,3 în 2024.
În premieră, lotul național a beneficiat de examinări medicale specializate gratuite, medici și kinetoterapeuți care i-au însoțit la cantonamente, competiții și jocurile olimpice.
Totodată, Liceul Republican Sportiv a fost inclus în lista școlilor-model în care în următorii ani se vor investi mai mult de un milion de euro pentru renovarea clădirilor instituției, cu suportul Băncii Mondiale, și eficientizarea energetică a celor trei cămine, cu suportul USAID.
Totodată, prin programul „Satul European”, au fost reparate sau create 113 terenuri sportive sau stadioane.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România