Investiții de 17 MILIOANE de dolari pentru consolidarea și diversificare sectorului ENERGETIC al R. Moldova. Această măsură e în „sprijinul SUVERANITĂȚII R. Moldova”
Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va investi, prin intermediul proiectului Securitatea Energetică a R. Moldova (MESA - Moldova Energy Security Activity), 17 milioane de dolari pentru consolidarea și diversificarea sectorului energetic din R. Moldova.
Potrivit USAID, diversificarea sectorului energetic al R. Moldova înseamnă îmbunătățirea securității energetice pe termen lung, „în sprijinul suveranității R. Moldova”.
Proiectul Securitatea Energetică a R. Moldova are trei obiective-cheie, inclusiv îmbunătățirea integrării fizice și de piață a sistemului energetic al R. Moldova cu Europa: „Conectarea sistemului electroenergetic al R. Moldova la rețeaua europeană este un prim pas important care va crea o piață deschisă a energiei electrice cu țările vecine și poate sprijini achizițiile echitabile și competitive de energie mai curată”.
Al doilea obiectiv prevede creșterea integrării energiei regenerabile și sporirea rezilienței la schimbările climatice. „Sprijinirea eforturilor R. Moldova de a dezvolta și implementa planuri și strategii pe termen lung în sectorul energetic va accelera progresul în promovarea securității, fiabilității și a atingerii obiectivelor naționale de climă și mediu”, menționează sursa citată.
Un alt obiectiv se referă la atragerea investițiilor în capacități locale de generare a energiei electrice interne și eficiența energetică: „Cooperarea cu companiile care furnizează servicii publice și responsabilii de politici pentru a stabili obiective realizabile și a identifica locații pentru proiecte de energie regenerabilă poate încuraja investitorii să dezvolte astfel de proiecte, oferind oportunități de afaceri și economice pentru Moldova”.
USAID susține Guvernul R. Moldova în îmbunătățirea securității energetice a republicii și valorificarea resurselor energetice noi și ecologice – inclusiv din resursele proprii ale Moldovei, așa ca energia fotovoltaică și eoliană.
Rezultatele scontate ale Proiectului Securitatea Energetică a R. Moldova:
-Dezvoltarea și adoptarea strategiilor și politicilor naționale care vor consolida securitatea energetică
-Stabilirea unui operator de piață energetică independent în conformitate cu standardele europene din domeniul energetic și cele mai bune practici internaționale
-Atragerea investițiilor în domeniul energiei verzi și curate
-Sporirea generării energiei regenerabile interne pentru gospodării și afaceri
-Obținerea economiilor de energie de până la 6 kilotone de echivalent petrol (ktep) prin îmbunătățirea eficienței energetice la nivel industrial, comercial și rezidențial
Proiectul Securitatea Energetică a R. Moldova se bazează pe asistența tehnică anterioară din partea USAID pentru a sprijini eforturile Guvernului de a diversifica sursele de furnizare a energiei. Aceste eforturi anterioare includ construcția gazoductului Ungheni – Chișinău, care oferă deja o alternativă gazului natural rusesc și conectează sistemul moldovenesc de transportare a gazelor cu România și Europa.
Andrei Spînu, AVERTISMENT pentru foștii săi colegi din PAS, după lansarea blocului ,,Alternativa": Kremlinul pregătește coaliția Harbuz: Alternativa + PSRM, pentru utilizarea R. Moldova în războiul împotriva Ucrainei"
Lider PAS, despre BLOCUL format de Ion Ceban, Tkaciuk, Chicu și Stoianoglo: „E o alternativă pentru Kremlin și, pe alocuri, de apărare a intereselor lui Plahotniuc și Șor”
CSP, nemulțumit de felul în care politicul atacă Procuratura Anticorupție: „Expunerile publice ale demnitarilor față de activitatea procurorilor trebuie să fie echilibrate, responsabile și fundamentate pe o analiză obiectivă”