Investiție strategică în educație: 17 milioane de lei pentru modernizarea universităților din Moldova


Instituțiile publice de învățământ superior vor primi finanțare suplimentară de aproximativ 17 milioane de lei din partea Ministerului Educației și Cercetării. Fondurile vor fi direcționate către lucrări de renovare și modernizare a clădirilor de studii, căminelor și alte proiecte de infrastructură. Aceste proiecte au fost selectate prin concurs, iar șase universități vor beneficia de finanțare suplimentară: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea de Stat din Comrat.
Universitatea de Stat din Moldova va primi 3,36 milioane de lei pentru repararea căminului nr. 19 și renovarea vestiarelor bazinului de înot situat pe strada 31 august 1989 din Chișinău.
Universitatea Tehnică a Moldovei va beneficia de 4,1 milioane de lei pentru renovarea și dotarea sălilor de studii din blocul nr. 19, unde se află Facultatea de Medicină Veterinară. Vor fi achiziționate computere și tablete pentru programele de studii la specializările „Animație” și „Designul jocurilor”.
Academia de Studii Economice din Moldova va obține 3 milioane de lei pentru instalarea unui sistem fotovoltaic pe acoperiș și pentru finalizarea lucrărilor de termoizolare și renovare a balcoanelor căminului nr. 4 de pe strada Florilor 4/2.
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” va primi 3,9 milioane de lei pentru reconstrucția parterului din blocul de studii nr. 2 și dotarea tehnologică necesară pentru programele de studii „Animație” și „Designul jocurilor”.
Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți va beneficia de 1,5 milioane de lei pentru achiziționarea și instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice de 100 KW pentru Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic „Nortek”.
Universitatea de Stat din Comrat va primi 1 milion de lei pentru înlocuirea sistemului de încălzire, alimentare cu apă și canalizare în căminul studențesc.
În plus, anul acesta, Ministerul Educației și Cercetării va aloca 2 milioane de lei pentru finanțarea proiectelor studențești, având ca scop susținerea activităților extracurriculare și promovarea spiritului civic printre studenți.
Finanțarea complementară reprezintă unul din cele trei tipuri de finanțare acordate instituțiilor publice de învățământ superior care operează cu autonomie financiară. Aceasta sprijină îmbunătățirea condițiilor de cazare în cămine, modernizarea infrastructurii materiale și didactice, dotarea cu echipamente și programe software, acoperirea cheltuielilor specifice universităților regionale și finanțarea proiectelor de dezvoltare instituțională.
Ministerul Educației și Cercetării a inițiat recent campania „Învață în Moldova”, destinată să încurajeze cât mai mulți absolvenți de liceu să aleagă o universitate din Republica Moldova.









































































