INVESTIGAȚIE // Tricouri confecționate la limita SCLAVIEI în scopuri UMANITARE
O investigație desfășurată de cotidianul britanic The Guardian a scos la iveală detalii incredibile despre condițiile inumane dintr-o fabrică din Bangladesh, unde se confecționează tricouri care, chipurile, sunt vândute pentru a finanța o campanie umanitară. În cadrul acestei anchete jurnalistice apare numele trupei Spice Girls, proaspăt reunită pentru un turneu muzical anul acesta.
Se pare că linia de tricouri Spice Girls vândută pentru a finanța o campanie a organizaţiei umanitare Comic Relief pe tema egalității de gen, este realizată într-o fabrică din Bangladesh, unde muncitoarele câștigă echivalentul sumei de 40 de eurocenți per oră. În schimbul acestui salariu mizerabil ele trebuie să îndure umilință, batjocură, abuzuri și hărțuiri verbale.
Tricourile, imprimate cu textul #IWannaBeASpiceGirl (VreauSăFiuOSpiceGirl), au fost realizate de femei care au declarat jurnaliştilor că sunt obligate să muncească până la 16 ore pe zi şi, atunci când nu îşi îndeplinesc norma, primesc din partea managerilor apelative ca „fiice de prostituate”. Dar membrele formației - Mel B, Emma Bunton, Geri și Mel C - nu știau nimic despre asta și s-au declarat „profund şocate şi îngrozite de aceste afirmaţii”, scrie The Guardian.
Banii adunaţi din vânzarea tricourilor, care au preţul de 22 de euro, vor finanţa fondul organizaţiei Comic Relief destinat „egalităţii pentru femei”. Organizația ar primi 13 euro pentru fiecare tricou vândut. Pentru Spice Girls acest parteneriat cu organizația de caritate era foarte important, deoarece „egalitatea și mișcările populare au fost mereu printre preocupările trupei”.
Muncitoarele au declarat pentru jurnaliștii The Guardian că nu sunt plătite suficient și lucrează în condiții inumane. Ele erau forţate să facă ore suplimentare, să lucreze atunci când nu se simţeau bine şi erau abuzate verbal. Se pare că fabrica este parțial deținută de un ministru din cadrul guvernului de coaliție din Bangladesh, care luna trecută a câștigat 96% din voturi în cadrul unor alegeri descrise de critici drept „ridicole”.
Atât organizaţia Comic Relief cât şi trupa Spice Girls au verificat din punct de vedere etic furnizorul online căruia i-au fost comandate tricourile, dar acesta a schimbat ulterior producătorul fără a-i anunţa.
Retailerul şi-a asumat întreaga responsabilitate pentru alegerea producătorului şi a spus că va rambursa, la cerere, clienţii, potrivit Comic Relief. Trupa a spus că retailerul ar trebui să doneze profiturile pentru campanie pentru a pune capăt acestor nedreptăți. Compania care administrează fabrica în care sunt produse tricourile, Interstoff Apparels, a declarat că toate acuzaţiile vor fi investigate, dar că „pur şi simplu afirmaţiile nu sunt adevărate”.
Cu toate acestea, au fost descoperite dovezi privind condițiile în care lucrează angajații. Cum ar fi că ei sunt plătiți cu echivalentul a 92 de euro pe lună – ceea ce înseamnă 40 de eurocenți per oră, în condițiile în care săptămâna de lucru în fabrică are 54 de ore.
Spice Girls intenționează să finanțeze în mod direct o anchetă independentă referitoare la condiţiile de muncă din fabrică, a spus purtătoarea de cuvânt a trupei britanice.
Sursa: tabu.ro
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski