UPDATE, INVESTIGAȚIE // Artur Gumeniuc respinge acuzațiile. Fostul deputat-FUGAR Cristian Rizea s-ar afla în R. Moldova sub o altă IDENTITATE. Acesta ar fi „sprijinit de serviciile secrete ruse și PROTEJAT de Igor Dodon”
UPDATE // Fostul secretar al Consiliului Suprem de Securitate și actual director adjunct al SIS, Artur Gumeniuc, informă că ar avea legături cu cetățeanul Cristian Rizea, care s-ar ascunde în R. Moldova de justiția din România.
„În perioada deținerii funcției de secretar al Consiliului Suprem de Securitate, nu am interacționat niciodată cu persoana nominalizată și nu am contribuit nici într-un fel la aflarea acesteia pe teritoriul R. Moldova. Mai mult ca atât, menționez că problemele legate de atribuirea cetățeniei R. Moldova nu țin de competența secretarului CSS. Dezmint categoric informația prezentată în articolul preluat de instituția media pe care o reprezentați și vă recomand să consultați Centrul comunicare şi relaţii publice al SIS al R. Moldova înainte de diseminarea unor astfel de știri în vederea evitării dezinformării publicului larg”, se arată într-un comunicat semnat de Artur Gumeniuc. .
**********
Fostul deputat PSD, Cristian Rizea, condamnat în decembrie 2017 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, se ascunde în R. Moldova, scrie gândul.info. Mai mult, acesta a fost ajutat să obțină rapid cetățenia R. Moldova, iar ulterior și-ar fi schimbat și identitatea pentru a i se pierde urma. Ex-deputatul ar fi ajutat la cel mai înalt nivel și ar reprezenta un instrument pentru a denigra România.
Sursa citată scrie că Rizea a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.
Intuind iminența condamnării definitive, Cristian Rizea a demarat demersuri pentru obținerea cetățeniei moldovenești încă din 2018, prin intermediul Ambasadei R. Moldova în România.
Sursele GÂNDUL.RO arată că obţinerea acestor acte nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a funcţionarilor publici moldoveni afiliaţi PD și PSRM, în special a celor care erau responsabili de pregătirea și semnarea decretelor de acordare a cetățeniei, adică direct din cabinetul președintelui R. Moldova, Igor Dodon. Solicitarea de urgentare a acordării cetățeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deținea funcţia de consilier al președintelui R. Moldova pe domeniul apărării și securității naționale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate).
„Astfel se explică faptul că familia Rizea a aterizat liniștită la Chișinău, în R. Moldova, pe 1 februarie 2019. Pe lângă relația deja consolidată cu Serviciul de Securitate moldovean, prin prisma legăturii cu Gumeniuc, devenit adjunct, pentru a-și crea niște legături locale, Rizea a mai primit sprijinul unui fost coleg din PSD”.
Gândul mai scrie că o simplă analiză a modalității în care a putut fi observat Cristian Rizea în Chișinău trădează o doză substanțială de sprijin din partea lui Vladimir Plahotniuc, dar și a lui Igor Dodon, precum și o incontestabilă apropiere de serviciile de informații:
Cum își răsplătește protectorii?!
Având în vedere recentele dezvăluiri ale lui Cristian Rizea – „Spovedania lui Rizea”, putem concluziona fără să greșim faptul că Igor Dodon și Serviciile de Informații ale Federației Ruse au demarat o serie de atacuri la adresa țării noastre prin intermediul fugarului Cristian Rizea, campanie de denigrare a clasei politice din România și de calomniere la adresa anumitor persoane.
Cartea în cauză se constituie, în principal, într-un atac la adresa tuturor persoanelor care la un moment dat l-au supărat pe autor, însă se poate distinge cu claritate un atac virulent la adresa Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, cât și inducerea ideii că România este o țară coruptă, în care democrația și autoritatea statală sunt în disoluție, se arată în investigație.
Mai multe detalii AICI.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei