INVESTIGAȚIE // Familia fostului premier FILIP ar fi implicată în privatizările DUBIOASE de la „Casa Presei” și Cantina Guvernului: Cum erau „aduse” sutele de mii de euro de la București și Moscova
La începutul anului trecut, înainte de alegerile parlamentare în urma cărora Partidul Democrat a pierdut puterea în R. Moldova, fosta cantină a Cancelariei de Stat a fost înstrăinată din proprietatea statului cu numai 9 milioane de lei, iar 2 000 de metri pătrați din Casa Presei au fost privatizați cu 16 milioane de lei.
RISE Moldova a arătat anterior într-o investigație că tranzacțiile erau dubioase și au fost încheiate la un preț cu mult mai mic decât cel de piață, iar cumpărătorii erau trei firme nou create de către niște tineri care nu aveau venituri.
La 16 iulie 2019, Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal pe faptul înstrăinării celor două clădiri, iar în august acestea au fost puse sub sechestru.
TIMPUL publică astăzi detalii care vizează tranzacțiile respective și care arată legătura „cumpărătorilor” clădirilor publice cu familia fostului premier democrat Pavel Filip, mai exact cu fiul său Iulian. Culmea este că statul era deposedat de bunuri în favoarea familiei Filip în momentul în care capul acesteia era premier.
Aceeași sursă arată că banii cu care au fost realizate tranzacțiile respective au o proveniență dubioasă, fiind declarați la vama moldovenească, după vizite scurte la București și Moscova, însă nu și în statele de unde ar fi fost aduși, ceea ce indică o șmecherie la mijloc pentru legalizarea unor bani aflați în interiorul republicii.
Fragment din datele publicate de TIMPUL:
CANTINA GUVERNULUI. 550 de mii de euro, dintr-o călătorie de o zi la București
Procesele de privatizare a celor două edificii au fost practic identice, fiind efectuate în baza unei scheme scrise de aceeași mână, ceea ce dă de înțeles că beneficiarul final a fost o sigură persoană sau un grup de persoane care au lucrat în complicitate.
Astfel, potrivit unor surse de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) și din cadrul Procuraturii, în noiembrie 2018, Direcţia generală pentru administrarea clădirilor Guvernului a dat în locațiune edificiul fostei cantine a Cancelariei de Stat, cu suprafața de circa 1700 de metri pătrați, firmei „Construct Deluxe”. Aceleași surse menționează că firma a fost fondată cu doar trei luni înainte, pe 17 august, același an, fiind administrată de către Marcel Botnariuc, în vârstă de 26 de ani. Noul agent economic avea un capital social de 2000 de lei, fiind înregistrat în capitală, pe str. Al. Mateevici 84/1. Însă, la 23 ianuarie 2019, la cererea firmei, Agenţia Proprietăţi Publice (APP) a aprobat vânzarea clădirii contra sumei de 9 mln. de lei. La rândul lor, experții imobiliari susțin că prețul minim al unui astfel de imobil ar fi de 16 mln. de lei.
Banii achitați pentru această tranzacție au ajuns în R. Moldova în mod misterios. Conform datelor Poliției de Frontieră și ale Serviciului Vamal, în dimineața zilei de 23 noiembrie 2018, la ora 04:33, Marcel Botnariuc a plecat cu avionul la București de la Aeroportul Internațional Chișinău și a revenit în aceeași zi, la ora 18:12. La intrarea în țară, el a declarat 550 de mii de euro. Ulterior, la 5 decembrie 2018 și 16 ianuarie 2019, această sumă a fost depusă la bancă, în numerar, sub formă de împrumut de la fondator, fiind folosită la procurarea clădirii fostei cantine a Cancelariei de Stat.
Peste jumătate de an după tranzacție, precizează sursele noastre, „Construct Deluxe” și-a schimbat fondatorul și administratorul. Noul fondator este societatea „AECM TRADE GROUP”, înregistrată la Iași pe 25 aprilie 2019 iar director este Serghei Adam.
CASA PRESEI I. 330 de mii de euro de la un alt pasager al aceluiași avion
În septembrie 2018, administratorul Casei Presei a semnat mai multe contracte de locațiune, inclusiv cu firma „Quantum Imobil”. Aceasta a fost fondată tot pe 17 august 2018, ca și „Construct Deluxe”, avea același capital social de 2000 de lei și aceeași adresă juridică: str. Mateevici 84/1. Fondatorul și directorul firmei era Sergiu Glinca (a nu se confunda cu multimilionarul Serghei Glinca, domiciliat în Federația Rusă). Pe 3 ianuarie, cu acordul APP, acest agent economic a cumpărat 689,30 metri pătrați din suprafața luată în chirie, la prețul de 5 mln. 900 de mii de lei. Precizăm că experții imobiliari susțin că un metru pătrat în Casa Presei ar putea costa până la 800 de euro, astfel valoarea achiziției atingând suma de 10 mln. de lei.
Foarte ciudat faptul că și Sergiu Glinca a avut o noapte nedormită pe 23 noiembrie 2018. Pentru că și el a zburat cu același avioane, la București și înapoi, alături de Marcel Botnariuc. Singura diferență consta în faptul acesta a declarat la vamă o altă sumă, și anume de 330 000 de euro. Iar pe 12 și 27 decembrie, pe contul bancar al firmei au fost depuși bani, în numerar, sub formă de împrumut de la fondator, care au fost achitați pentru privatizarea spațiului menționat din Casa Presei.
Tot jumătate de an a trecut până când fondator și administrator al firmei „Quantum Imobil” a devenit deja Constantin Hîncota. La acest nume vom reveni mai jos.
CASA PRESEI II. 600 de mii de euro, declarați după o călătorie de o zi la Moscova
În aceeași lună, septembrie 2018, „Construct Elegant”, o firmă cu o denumire similară celei care a privatizat fosta cantină a Guvernului, a luat în locațiune puțin peste o mie de metri pătrați din aceeași Casă a Presei. Și această firmă a apărut pe fața Pământului în aceeași zi ca cele două de mai sus, pe 17 august 2018, avea același capital social (2000 lei) și aceeași adresă juridică (Mateevici 84/1). De fapt, și numele fondatorului, Igor Botnariuc, era cam același, ca și în primul caz. Mai bine zis, acesta era fratele mai mare al lui Marcel Botnariuc și avea la acel moment 29 de ani. S-a scurs foarte puțin timp și, în aceeași zi de 3 ianuarie 2019, APP nu a fost împotrivă să-i vândă lui Igor Botnariuc cei o mie de metri pătrați din Casa Presei contra sumei de 10 mln. 100 de mii de lei.
Spre deosebite de ceilalți doi, Igor Botnariuc n-a închis un ochi în noaptea următoare, adică nu pe 23, dar pe 24 noiembrie 2018. La ora 5:40 dimineața, omul se afla într-un avion care decola de la Chișinău spre Moscova. Să vezi și să nu crezi, a revenit și el acasă în aceeași zi, cu avionul de la ora 18:47. Ajungând la vama din aeroport, acesta le-a șters într-un fel nasul fratelui său și lui Glinca, declarând tocmai 600 de mii de euro. A mers și el la bancă peste jumătate de lună, cam în aceleași zile ca Glinca, pe 11 și 27 decembrie 2018, și a pus banii pe cont, în numerar, sub aceeași formă de împrumut de la fondator.
Peste jumătate de an după privatizare, același Serghei Adam și firma AECM TRADE GROUP au preluat controlul asupra SRL-ului „Construct Elegant”.
4,5 milioane pentru fiul premierului din partea soției lui Hîncota
Chiar dacă este evident că toți cei trei directori de firme au acționat după același scenariu, procurorilor le-a trezit cele mai mari dubii proveniența banilor investiți pentru tranzacțiile descrise mai sus, în special „împrumuturile din partea fondatorului”, anunțate la bancă. Pentru că, deși în toate cazurile fondatorii erau tot frații Botnariuc și Glinca, nu se înțelege de ce s-au deplasat toți ca unul până la București sau Moscova, ca să împrumute bani de la ei înșiși și pe urmă să-i depună la bancă doar în numerar... Lucrurile se încâlcesc și mai mult, dacă avem în vedere că autoritățile vamale din România și Federația Rusă și-au informat colegii din R. Moldova că niciunul dintre cei trei nu au declarat acești bani la ieșirea din țările lor. Acest lucru a trezit și mai mult bănuiala procurorilor că, în realitate, declarațiile făcute la Aeroportul Chișinău de către cei trei sunt false, iar banii achitați pentru privatizările celor două imobile s-ar fi aflat de la bun început la Chișinău și ar fi aparținut persoanelor care au stat în spatele acestor achiziții imobiliare.
Legătura dintre cei trei a devenit și mai evidentă, după ce, în cadrul urmăririi penale, s-a constatat că ei toți sunt angajați ai firmei „ARIA-GRUP”, condusă de Constantin Hîncota, cel care a preluat firma „Quantum Imobil” de la Sergiu Glinca și care deține mai multe companii din domeniul construcțiilor. Iar acesta a avut cel puțin relații directe cu familia ex-premierului Pavel Filip.
Astfel, potrivit SPCSB, pe parcursul anului 2019, în contul companiei „ARIA-GRUP” au parvenit în jur de 29 mln. lei, pentru servicii de construcții și reparații, de la următoarele instituții publice: 11 mln. lei de la Agenția Servicii Publice, condusă până în iulie 2019 de Serghei Railean, nașul fiului liderului PD, Iulian; 11,8 mln. lei de la Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență; 6,1 mln. lei de la Pensiunea din Holercani. Totodată, la 14 mai 2019, pe contul „ARIA-GRUP” au fost transferați 4 mln. 530 mii lei și 4 mln. lei de la firma „Keramin Chișunău”, în baza unui contract de cesiune a creanței. În aceeași zi, pe contul „Keramin Chișinău” au ajuns trei tranșe de la Agenția Servicii Publice, ca plata pentru procurarea unui bun imobil de pe strada Decebal. Puțin mai târziu, pe 24 și 27 mai, „ARIA-GRUP” a primit de la „Keramin Chișinău” 2 mln. lei și 2 mln. 194 mii lei, ca plată „pentru servicii prestate”.
Firma „Keramin Chișinău” a fost fondată în anul 2005 de către Direcția de furnizare a produselor petroliere CENAR, Firma de producție și comerț ANT-SUPER-LANT, Echipamed-Plus și Asociația moldo-belarusă pentru colaborare de afaceri cooperare. Directorul companiei este Ana Babin.
Un alt transfer care trezește întrebări a avut loc la 24 aprilie 2019. Atunci „ARIA-GRUP” a transferat 9 mln. 200 de mii de lei, ca plată a dividendelor pe anul 2018, pentru Nelea Rotaru, fondatorul acestei firme și soția lui Hîncota. Chiar în aceeași zi, ea a semnat un contract de împrumut fără dobândă cu Iulian Filip, feciorul fostului prim-ministru, și i-a transferat acestuia 4 mln 560 de mii de lei. Exact aceeași sumă a ajuns și pe contul soțului său, ceea ce trezește alte îndoieli în privința caracterul fictiv al achitării dividendelor.
Citiți continuarea articolului AICI.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"