23:32:53 22.11.2024
Stiri

Un bărbat din Edineț și-a ŞOCAT consătenii. Vezi ce a construit inventatorul

Social 20.12.2014 12:08 Vizualizări8482 Autor: Stela Mihailovici
Un bărbat din Edineț și-a ŞOCAT consătenii. Vezi ce a construit inventatorul


DIBĂCIE // Un bărbat a construit singur mai multe instalații care captează energia solară și pe cea a vântului, care acum îi asigură gospodăria cu energie electrică, căldură și apă caldă

Acum 17 ani, a fost numit „regele” satului, pentru că avea lumină în toată casa, în timp ce localitatea era în beznă totală. Consătenii priveau uimiți la instalația pe care și-a ridicat-o Valeriu Vinitinschi la marginea grădinii – o morișcă de vânt fixată pe un pilon de 27 de metri înălțime. De atunci, turbina eoliană a produs fără întrerupere energie electrică, iar proprietarul ei se mândrește că a făcut economii de sute de mii de lei.

Pasiunea pentru construcții neobișnuite i-a venit lui Valeriu Vinitinschi încă din perioada sovietică, când a lucrat la o stație atomoelectrică din Rusia. Revenit la baștină, în satul Zăbriceni din Edineț, s-a apucat de meșterit. Primul utilaj „handmade” care i-a prins bine în gospodărie a fost un colector solar pentru prepararea apei calde.

O tonă de apă caldă gratuit

„Mi-am pus în mișcare imaginația și am modelat un panou solar. Am cumpărat plăci de inox, am sudat binișor și am făcut un cazan. De la soare se încălzește o tonă de apă până la 80-85 de grade și se păstrează caldă, chiar dacă afară plouă câteva zile la rând”, își laudă construcția domnul Valeriu. Bărbatul a muncit trei luni până și-a văzut realizat proiectul, iar rezultatul a lăsat-o cu gura căscată chiar și pe soția sa. „Când a venit de la lucru, era apă fierbinte la robinet. Eu îi spun că-i de la soare, iar ea mă ceartă, zicând că am pus un fierbător în cazan”, își amintește inventatorul. Ulterior, și-a făcut și baie în casă, și piscină într-o construcție separată din curte, spre bucuria celor doi feciori ai săi care se bălăceau toată ziua în apă caldă.

Duș pe roți

Pentru zilele de vară, Valeriu Vinitinschi a construit o cabină de duș mobilă pe care o plimbă prin toată localitatea. Astfel, bărbatul încearcă să-și convingă sătenii că merită să-și instaleze și ei colectoare solare pentru a avea apă caldă gratuit. „Cu vreo cinci ani în urmă, am confecționat o cabină pe roți cu un colector solar pe acoperiș. Este transportabilă. O agăț ușor la mașină și o duc prin sat. La un cumătru i-am lăsat-o vreo două săptămâni, iar la un vecin a stat o lună”, spune domnul Valeriu mândru de inițiativa sa, dar în același timp supărat că aceasta nu produce efectul la care se aștepta. Deși s-au convins că este util și ecologic, nimeni dintre săteni nu și-a făcut până acum un duș cu panou solar ca la dânsul. Singura familie din Zăbriceni care are un colector solar este o rudă a inventatorului, care s-a ales cu un cadou din partea finului. „Când a împlinit nașul 60 de ani, i-am construit un colector. I-am legat o fundiță din panglică albastră, l-am urcat în remorca mașinii și m-am dus la ziua de naștere. Când a văzut nănașul cadoul, chiar i-au dat lacrimile. De patru ani folosește fără probleme cadoul meu”, punctează domnul Valeriu.

Turbină eoliană confecționată manual

Ingeniozitatea lui Valeriu Vinitinschi nu s-a oprit aici. Bărbatul a căutat o alternativă pentru lunile noiembrie-martie, când energia solară lipsește. A tot adunat materiale, a sudat țeavă cu țeavă, iar după cinci ani de muncă, la marginea grădinii a ridicat o turbină eoliană. „Inițial am făcut planul, am calculat cheltuieli de vreo câteva zeci de mii de lei și i-am arătat soției. M-a certat că pierd banii și timpul, dar am insistat. În total, am sudat un pilon din metal de 27 de metri înălțime și am făcut o morișcă cu un diametru de șase metri. Bucățile le-am ridicat pe funii, am cuplat generatorul și a funcționat dintr-odată”, își descrie bărbatul construcția. Cei care l-au ajutat să instaleze turbina au fost soția și copiii.

Economii de 350 de mii de lei

De 17 ani, turbina produce energie practic fără întrerupere. S-a defectat o singură dată generatorul, dar problema a fost remediată rapid. Energia vântului ajunge pentru iluminarea întregii gospodării, încălzește apă pe timp de iarnă și chiar încălzește casa cu ajutorul unor reșouri. „Cheltuim pe iarnă doar doi metri cubi de lemne pentru a face focul în sobă când afară nu prea este vânt. În rest, căminele electrice încălzesc casa. Dacă vântul e mare, la ieșire sunt și 350W. Mi-am făcut și transformatoare pentru siguranță. Să nu se ardă aparatele electrice”, explică Valeriu Vinitinschi. De două decenii, de când utilizează energia verde în gospodărie, inventatorul spune că a făcut economii de 350 de mii de lei, plus „adaosul” la sănătate. „Nu-mi trebuie în ogradă emisii de CO2”, zâmbește domnul Valeriu.

A primit salariul viceministrului

Construcțiile lui Valeriu Vinitinschi au fost prezentate și în cadrul concursului „Moldova Eco-Energetică”. Fiind efectuate manual, acestea nu au putut concura cu utilajele moderne prezentate la concurs, dar munca a fost apreciată de juriu și răsplătită de viceministrul Economiei Valeriu Triboi. Pentru încurajare, oficialul i-a oferit lui Valeriu Vinitinschi salariul său pentru o lună. „Sunt primii bani câștigați din pasiunea mea. Îi voi folosi tot pentru construcția unor colectoare solare. Poate fac unul pentru grădinița din sat, dacă voi avea susținere de la autoritățile locale”, își face planuri inventatorul.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md