20:55:49 20.01.2025
Stiri

INVENȚIE // Bretele UNICE, realizate de două eleve din Chișinău

Social 18.10.2015 11:00 Vizualizări4596 Autor: Victoria Bortă
INVENȚIE // Bretele UNICE, realizate de două eleve din Chișinău facebook.com

Afacere // „Am hotărât să facem niște bretele pe care să atașăm un mic dispozitiv electronic, care să ne amintească să păstrăm o poziție corectă”

Sunt eleve în clasa a douăsprezecea. Sunt pasionate de matematică și au reușit să își pună pe picioare o afacere neobișnuită. Este vorba de tinerele Virginia Grama și Mariam Bezeid, care studiază la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din capitală.

Întrucât sunt încă pe băncile școlii, afacerea lor este tot pentru școlari. Astfel, fetele au creat niște bretele vibratoare, care ajută elevii să aibă o poziție corectă și să își mențină spatele drept la ore.

Totul a început acum doi ani în cadrul unui proiect de educație economică, organizat de Junior Achievement Moldova, acolo unde elevele au studiat principiile unei afaceri.

Deși la început echipa lor era alcătuită din zece persoane, până la urmă au rămas doar două, însă fetele se completează perfect, deoarece Mariam este mai creativă și se ocupă de producere și confecționare, iar Virginia este mai realistă, preocupându-se de marketing și management.

Nu tratează, previne

Majoritatea tinerelor încearcă să creeze bijuterii, accesorii sau bibelouri, însă fetele s-au gândit la ceva mult mai complex. „Am făcut un brainstorming de idei și am hotărât să facem niște bretele pe care să atașăm un mic dispozitiv electronic, care să ne amintească să păstrăm o poziție corectă”, povestește Virginia Grama.

Bretelele sunt ușor atașabile și, întrucât tinerele au vrut să ne convingă de utilitatea lor, le-am încercat pe propria piele. Acestea au culoarea neagră, se ajustează după corp, înălțime și se agață de pantaloni ca un accesoriu obișnuit. Ceea ce le face diferite este însă un dispozitiv mic la spate, care vibrează atunci când spatele se încovoaie și poziția este incorectă.

Ideea a pornit și de la faptul că Mariam a avut o problemă și a fost operată. Astfel, încât ea și-a dorit să creeze un produs de prevenție. „Mulți oameni când văd bretelele se gândesc că rezolvă problema scoliozei, dar de fapt acestea nu tratează, ci doar previn o asemenea problemă”, precizează eleva.

Dispozitiv actualizat

În cadrul proiectului, fetele au fondat o societate pe acțiuni improvizată și au învățat să parcurgă toți pașii unei afaceri de succes, dar și să-și implementeze ideea. Familia, rudele și prietenii le-au sărit în ajutor atunci când au avut nevoie. Astfel, tatăl unei colege le-a ajutat cu dispozitivul special, pe care l-au tot actualizat.

„Aceasta este a patra versiune. La început era un dispozitiv pe o riglă. Acum este o cutiuță făcută din sticlă organică. A trecut ceva timp până am ajuns la versiunea actuală, dar este una dintre cele mai potrivite”, consideră Virginia.

Dispozitivul nu este vizibil, lucru care face bretelele și mai atractive, mai ales că inițiatoarele le confecționează în diferite culori, în funcție de solicitări. „Ne-am gândit că putem face un trend din purtarea acestor bretele”, spun elevele, care vor să combată atât o problemă de sănătate, cât și una estetică.

Un sfert de oră

Inițial, bretelele costau 170 de lei, dar odată cu schimbarea unui dispozitiv mai sofisticat, acestea costă 300 de lei. „Până acum am vândut circa 20 de perechi. Colegii au cumpărat și ei câteva. De asemenea, am mai participat la diferite târguri, cel mai recent eveniment fiind Noaptea cercetătorilor, desfășurat în capitală”, povestește Mariam.

Fetele recunosc că au avut o pauză, dar spun că acum au revenit în forță și speră să vândă toate perechile de bretele pe care le-au pregătit.

„Produsele sunt pentru elevii care conștientizează problema poziției incorecte și la început se poartă doar câte un sfert de oră acasă, apoi pot fi purtate și mai mult timp”, ne atenționează tinerele, care au consultat și medicii atunci când au început a le realiza.

Design industrial și business

După finalizarea liceului, Mariam vrea să facă facultatea de design industrial, iar Virginia - să studieze businessul, așa că nu este exclus ca ele să își extindă afacerea și să colaboreze mult timp în domeniu.

„Cunoștințele pe care le-am acumulat în proiecte sunt destul de vaste. Partea cu legislația mai puțin am studiat-o, dar cred că ne-am descurca, dacă am face o societate pe acțiuni reală”, consideră Mariam.

De asemenea, domnișoarele de afaceri au creat o pagină de internet și își promovează produsul în public de câte ori au ocazia. Experiențele pe care le-au trăit elevele în proiecte de antreprenoriat le dau speranța că se vor putea integra ușor pe piața autohtonă, pentru că „dacă cercetezi bine piața și găsești soluții la probleme, cu siguranță poți avea succes”, conchid elevele Mariam Bezeid și Virginia Grama.

Laurenția Filipschi, director executiv Junior Achievement Moldova:

Antreprenoriatul îi implică pe tineri și îi învață să dezvolte o idee simplă într-o afacere de succes. Chiar dacă nu toți elevii devin antreprenori, totuși în cadrul programelor de educație economică noi le oferim un set de abilități și mecanisme, care îi ajută pe tineri în activitatea lor ulterioară. Ei învață cum să devină lideri buni, cum să realizeze un business-plan, ei mai studiază etica de afaceri, comunicarea, precum și promovarea. Participă la cluburi de dezbateri, la târguri și capătă astfel o experiență vastă, care îi pregătește de o nouă etapă.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md