Invenția făcută de premierul Dorin Recean în 1998, alături de doi ingineri MILITARI și doi profesori de la UTM, care abia astăzi este pusă în practică în R. Moldova. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a rămas MASCĂ
Gospodăriile și instituțiile publice din R. Moldova puteau fi dotate cu contoare inteligente pentru energia electrică încă în anii 2000, doar că reprezentanții Guvernului de atunci și operatorul de energie electrică „Union Fenosa” au fost foarte reticenți în a promova o politică de consum responsabil. Unul dintre primele contoare inteligente au fost inventate chiar cu participarea actualului prim-ministru Dorin Recean. Oficialul a făcut această dezvăluire astăzi la Guvern, în cadrul unei ceremonii de lansare a programului-pilot de instalare a contoarelor inteligente pentru energia electrică în 35 000 de gospodării și instituții publice din R. Moldova.
Primul astfel de contor inteligent a fost instalat în clădirea Guvernului R. Moldova, iar premierul Recean a povestit celor prezenți că așteaptă acest moment încă din 1998.
„Eu aștept momentul acesta încă din 1998. De ce din 1998? Atunci, doi ingineri militari, care se ocupau de submarine, doi profesori de la Universitatea Tehnică din Moldova, dar și eu, alături de colegi, am făcut un contor electronic cu smart-card, tot un contor inteligent. Ulterior, împreună cu acei colegi am făcut sistemul de management a rețelei, sistemul de confirmare a consumatorului și un sistem de distribuție și plată pentru consumatori. În 1999, noi am invitat „Union Fenosa”, am făcut o prezentare, eram fericiți, pentru că făceam ceva bun. Le-am explicat economiile…”, a povestit Recean.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a fost uimit să afle că șeful său a participat la invenția pusă abia astăzi în practică, grație unui proiect PNUD.
„Voi astăzi ați vorbit despre toate avantajele, cum se optimizează fluxurile, investițiile în rețea, cum toate acestea au un impact macroeconomic important pentru R. Moldova. Atunci nici Guvernul nu era pregătit pentru o astfel de măsură și nici „Union Fenosa”. În R. Moldova mai exista o companie, în afară de echipa de ingineri alături de care lucram eu, care producea controale electronice... Mă bucur și sunt onorat că particip la această tăiere a panglicii virtuale.
Trebuie să fim mândri că încă din 1998 exista o soluție creată de ingineri din R. Moldova. E adevărat că pe smart-card. Astăzi deja nu mai e nevoie de această tehnologie. Acum e nevoie să pregătim reglementările cât mai curând, astfel ca ceea ce avem noi din punct de vedere tehnologic să poată să funcționeze. Sunt sigur că această măsură va avea un impact mare asupra economiei energetice, dar asupra economiei în general”, a conchis Dorin Recean.
Contoarele inteligente, care vor fi instalate timp de 12 luni în 35 000 de gospodării și instituții publice, vor măsura consumul la intervale scurte și vor transmite datele automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor furnizoare să citească fizic contoarele.
Astfel, consumatorii vor putea utiliza aparatele electrocasnice în orele când energia este mai ieftină. Electrocasnicele inteligente vor putea „citi” automat din contor tarifele și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească.
Datele acumulate în cadrul programului vor servi pentru elaborarea de noi politici de eficientizare a consumului.
Mai multe detalii AICI.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski