Invazia Rusiei în Ucraina a determinat NATO să sporească ajutorul pentru R. Moldova. Maia Sandu: „Noi am colaborat cu NATO anterior, iar acum suportul a devenit mai mare”
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a sporit suportul pentru R. Moldova cu scopul de a consolida capacitatea de apărare a republicii noastre, după invazia Federației Ruse în Ucraina, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru CNN, oferit la finele săptămânii trecute, în cadrul vizitei sale în SUA.
„Noi am colaborat cu NATO anterior, iar acum suportul a devenit mai mare. Primim sprijin mai mare din partea țărilor membre NATO pentru a ne consolida capacitatea de apărare. Evident, nu putem face miracole într-un timp scurt, dar da, am făcut solicitări concrete pentru sectorul de apărare și, chiar dacă înțelegem că Ucraina este prioritară și trebuie să fie prioritară, noi sperăm să primim sprijin ca să ne creștem capacitățile noastre de apărare”, a declarat șefa statului.
Maia Sandu a remarcat faptul că „Ucraina își păstrează astăzi propria libertate, dar apără și libertatea R. Moldova”, odată ce riscurile de securitate la adresa republicii noastre nu au dispărut, iar Rusia încearcă să destabilizeze situația în R. Moldova.
„Faptul că avem regiunea transnistreană și trupe rusești care staționează acolo de decenii, desigur cresc riscurile de securitate pentru republica mea. (…) Propaganda este parte a războiului hibrid, transformarea resurselor energetice în arme este parte a războiului hibrid, iar „Gazprom”-ul rus a tăiat aprovizionarea R. Moldova cu gaze până la 60%, în pofida contractului pe care îl avem, în pofida faptului că noi plătim în condițiile unor prețuri înalte. Am văzut că grupurile corupte din R. Moldova, împreună cu forțele politice proruse susținute de Rusia, au organizat proteste pentru a destabiliza situația. Dar oricât de dificil ar fi, noi trebuie să găsim soluții și noi primi sprijin din partea partenerilor noștri de dezvoltare”, a mai declarat Maia Sandu.
Șefa statului a dat asigurări că, deși războiul provocat de Federația Rusă în Ucraina „face viața noastră și viețile tuturor mai dificile”, autoritățile rămân angajate față de obiectivul de a menține R. Moldova „parte a lumii libere” și de a o transforma într-un stat cu adevărat democratic.
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”
Nicolae Negru // Război și Pace, Strategia Smintitului, Alegeri