INUNDAȚII, ACTUALIZARE // Situație critică în mai multe raioane din R. Moldova: Digurile a două iazuri din Leova au cedat, iar autoritățile întreprind măsuri pentru a evita consecințe similare în alte șapte localități
ACTUALIZARE // Autoritățile capitalei anunță că precipitațiile abundente din ultimele zile au afectat și 56 de instituții de învățământ din municipiul Chișinău.
„Principalele probleme înregistrate includ scurgeri de apă prin acoperișuri, inundații în subsoluri și pe terenurile instituțiilor, precum și căderea arborilor sau crengilor pe proprietățile școlilor și grădinițelor”, a declarat șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi, la o ședință a Primăriei capitalei.
Inundații care au afectat subsolurile și etajele superioare au fost raportate și la unele spitale din Chișinău.
ACTUALIZARE // Populația continuă să solicite ajutorul autorităților și pe parcursul zilei de luni, după ce ploile au inundat mai multe gospodării.
Șapte familii din centrul R. Moldova și șase de la Sud au rugat să le fie pompată apa din gospodăriile afectate de inundații.
Totodată, din cauza condițiilor meteo a fost sistată temporar circulația pe strada Albișoara - sub podul de la Circ, strada Renașterii, strada Ion Inculeț, strada Muncești, dar și pe str. Tudor Vladimirescu din mun. Chișinău.
De asemenea, ploaia din această dimineață a afectat circulația troleibuzelor și autobuzelor din capitală.
„În continuare autoritățile depun eforturi pentru consolidarea digurilor de protecție pe râul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă - localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudora. La momentul actual, în teren sunt antrenați pentru lichidarea consecințelor intemperiilor 1 238 angajați ai Ministerului Afacerilor Interne cu 279 unități de tehnică. Acțiunile specialiștilor sunt direcționate în ajutorarea populației la pomparea apei, defrișarea arborilor căzuți, dar și eliberarea traseelor”, transmite Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Ploile torențiale au umplut două iazuri aproape secate din raionul Leova, iar digurile acestora au cedat. Este vorba despre un bazin de acumulare a apei din apropierea satului Covurlui, iar celălalt - în satul Romanovca.
Situații alarmante sunt înregistrate în prezent în alte șapte localități din raioanele Cantemir (Țiganca și Stoianovca) și Ștefan Vodă (Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudora), dar și Orhei (Seliște), unde unt întreprinse măsuri de consolidare a digurilor de protecție, inclusiv cu implicarea soldaților din Armata Națională.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pe parcursul nopții trecute au fost recepționate 33 de solicitări pentru pomparea apei din gospodăriile afectate de inundații, cele mai multe din zona de centru a republicii - 25.
CITIȚI și METEO // După seceta severă din vară, R. Moldova a fost „scăldată” în ploi torențiale: Când vor înceta precipitațiile
Totodată, în ultimele 24 de ore au fost deconectate și reconectate parțial de la energia electrică 18 localități. Către dimineața zilei de 16 septembrie toate localitățile au energie electrică.
Pentru lichidarea consecințelor intemperiilor, pe teren sunt antrenați în prezent 1 902 angajați ai Ministerului Afacerilor Interne cu 328 unități de tehnică.
„Acțiunile specialiștilor sunt direcționate în ajutorarea populației la pomparea apei, defrișarea arborilor căzuți, dar și eliberarea traseelor. În continuare situația este gestionată de responsabili în cadrul Centrului de Dirijare în Situații Excepționale care activează în regim neîntrerupt”, transmite IGSU.
Foto: Consiliul raional Leova
FOTO // Alexie Mateevici, lângă Ștefan cel Mare
REPORTAJ FOTO // Bunica a bătut toba de Ziua Independenței R. Moldova
Doar JUMĂTATE din bursele românești oferite tinerilor din R. Moldova au fost acoperite