Întreprinderile mici și mijlocii din R. Moldova ar putea accesa credite de la bănci mai ușor, în baza experienței României
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici Mijlocii (FNGCIMM) din România ajută întreprinderile mici și mijlocii din R. Moldova să acceseze mai ușor finanțare de la bănci.
Discuții în acest sens au purtat marți reprezentanţii FNGCIMM și conducerea Asociaţiei Băncilor din Republica Moldova (ABRM).
Reuniunea a avut caracterul unei întâlniri de lucru şi a prilejuit discuţii constructive privind utilizarea de produse şi programe de garantare destinate IMM-urilor, cu efect în stimularea intermedierii financiare şi adoptarea de soluţii digitale de către sectorul financiar din Republica Moldova.
„Am început demersul de consolidare a parteneriatului cu instituţiile de creditare şi garantare din Republica Moldova încă din 2016, când am răspuns solicitării de a împărtăşi din experienţa noastră privind facilitarea accesului persoanelor fizice la creditarea ipotecară, oferind modelul Programului Prima Casă. Am continuat prin semnarea unui parteneriat de colaborare cu Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Republica Moldova pentru a identifica cele mai eficiente soluţii de garantare şi finanţare pentru sprijinirea sectorului IMM. Întâlnirea de astăzi cu reprezentanţii Asociaţiei Băncilor din Republica Moldova reprezintă un pas în plus, în sensul creşterii intermedierii financiare şi impulsionării creditării sectorului IMM moldovean şi, într-un cadru mai larg, se înscrie în seria eforturilor comune de a sprijini şi crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea relaţiilor de afaceri între antreprenorii din ţările noastre”, a declarat directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, citat de un comunicat de presă al instituției de la București.
Delegaţia bancherilor din Republica Moldova a subliniat importanţa colaborării strânse între instituţiile financiare şi autorităţile guvernamentale din România şi Republica Moldova pentru a da un imbold creditării IMM-urilor şi a susţine dezvoltarea unui mediu de afaceri dinamic şi competitiv în această regiune.
„Suntem foarte interesaţi să creştem intermedierea financiară în R. Moldova şi ne bucurăm să preluăm de la colegii de la FNGCIMM expertiză şi informaţii direct de la sursă, cu privire la implementarea celor mai eficiente produse şi programe de garantare dedicate IMM-urilor. Colaborarea cu partenerii noştri români este esenţială pentru îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova”, a afirmat Dorel Noroc, preşedinte ABRM.
Reprezentanţii FNGCIMM au prezentat mecanismele de garantare a creditelor destinate IMM-urilor, subliniind avantajele şi oportunităţile pe care le oferă aceste instrumente în susţinerea antreprenoriatului, a disciplinei financiare şi a impactului benefic pe care aceste instrumente financiare îl antrenează în economie.
Totodată, Dumitru Nancu a subliniat angajamentul ferm al fondului de garantare de a contribui la dezvoltarea IMM-urilor şi finanţarea acestora în Republica Moldova.
În acest sens, s-a agreat iniţierea unui Protocol de colaborare între cele două instituţii, în vederea transferului de expertiză şi schimb de bune practici, precum şi identificarea de către parteneri a unor noi programe şi produse de finanţare garantată care să valorifice potenţialul imens al sistemelor financiar-bancare din ambele state, pentru a stimula schimburile comerciale şi colaborarea întreprinderilor mici şi mijlocii din România şi Moldova.
Ambele părţi au exprimat determinarea lor de a continua dialogul şi de a colabora activ în vederea implementării unor soluţii concrete pentru dezvoltarea sustenabilă a sectoarelor antreprenoriale din cele două ţări.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.
FNGCIMM SA - IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanţia FNGCIMM SA - IFN este cea mai lichidă garanţie, plătibilă în maximum 90 de zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, faţă de minimum 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi