Întreprinderea care va exploata zăcămintele de gaze și țiței din sudul R. Moldova, desemnată de Guvern: „Interes de profit pentru stat”
Exploatarea zăcămintelor de gaze naturale și țiței din sudul R. Moldova va fi controlată de stat, fiind executată de întreprinderea care deține monopolul în domeniu - Expediția Hidro-Geologică din Moldova (EHGeoM).
Decizia de a oferi întreprinderii de stat dreptul de folosință a zăcămintelor de gaze din Victorovca, raionul Cantemir, și cele de țiței din Văleni, raionul Cahul, a fost luată astăzi de către Guvern.
„Prin decizia de astăzi, reafirmăm că resursele subterane aparțin statului, iar exploatarea zăcămintelor de gaze și țiței din sudul republicii se va face în interes de profit pentru stat și cu reducere la minimum a impactului asupra mediului”, a menționat, în ședința Guvernului, directorul general al Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari.
Premierul Dorin Recean a solicitat tragerea la răspundere a celor care nu și-au onorat obligațiile față de stat în procesul de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale și țiței din sudul R. Moldova.
Amintim că activele de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale și țiței de la Victorovca și Văleni - edificiile, instalațiile, materialele, bunurile mobile și imobile, antrenate în procesul tehnologic de exploatare a zăcămintelor - au fost transmise în administrarea Agenției Proprietății Publice la finele anului trecut, prin decizia Parlamentului.
Astfel, statul a reziliat contractul cu firma „Redeco” L.T.D. din SUA, care a cesionat ulterior companiei „Valiexchimp” dreptul de a folosi zăcământul de gaze naturale „Victorovca” din raionul Cantemir și zăcământul de petrol/ țiței „Văleni” din raionul Cahul.
Anterior, o comisie parlamentară de anchetă a investigat modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului și a recomandat Guvernului preluarea resurselor naturale la balanța statului și instituirea administrării provizorii a statului asupra procesului de extragere a acestora.
Potrivit autorităților, perioada de 20 de ani pentru care a fost încheiat Acordul de concesiune a expirat încă în anul 2017, iar „Valiexchimp” a continuat procesul exploatării zăcământului de țiței „Văleni” și gaz natural „Victorovca” fără a se conforma cerințelor și normelor legale. Totodată, „Valiexchimp” nu și-a onorat obligațiunile asumate, neachitând plațile de arendă a subsolului în volum deplin și acumulând datorii de aproximativ 62,5 milioane de lei față de bugetul de stat.
De asemenea, concesionarul a avut o gestionare defectuoasă a activații economice a întreprinderii, fapt care a condus la intrarea în procedură de insolvabilitate a S.R.L. „Valiexchimp”, iar o comisie de anchetă instituită de autorități a constatat faptul că zăcămintele de hidrocarburi (petrol și gaze naturale) au fost exploatate, pe parcursul anilor 1995 – 2022, cu „o multitudine de abateri legale, prejudiciind statul și mediul înconjurător”.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România