INTERVIU // „Zvonul că teatrul moare este o aberație!”
Performanță // Maria Bieșu a îngrijit festivalul pe parcursul a 20 de ediții
Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” începe astăzi la Chișinău. Cu un program vast și o pregătire minuțioasă, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale din R. Moldova e gata să își ridice cortina. Mai multe din culisele festivalului ne spune directorul artistic al Teatrului Național de Operă și Balet, Vladimir Dragoș.
Domnule Dragoș, cum au decurs pregătirile pentru festival?
Până acum, nu au fost niciun fel de abateri. Repetițiile au fost programate. Costumele și alte detalii s-au stabilit din timp. Teatrul are deja o experiență bogată în desfășurarea festivalului, cu atât mai mult că în acest an ne-a susținut și Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova. Ediția se află sub egida prim-ministrului Iurie Leancă, iar Ministerul Culturii s-a implicat foarte activ și a contribuit la partea financiară. În ceea ce privește partea creativă, repetițiile au decurs excelent.
Cu ce operă va fi inaugurată această ediție a evenimentului?
Chiar la 5 septembrie, festivalul va debuta cu una dintre cele mai renumite creații din repertoriul liric universal „Traviata” de Giuseppe Verdi. Opera va fi interpretată de tinerii soliști Mariana Bulicanu și Igor Țurcan, laureații concursului „Maria Bieșu” de anul trecut. Ei vor fi susținuți de corifeii Operei Naționale. Mă voi implica și eu nu doar ca organizator, ci și ca artist. La pupitrul dirijoral este invitat consacratul dirijor din România Mircea Holiartoc.
Care alți invitați de talie mondială vor încânta spectatorii?
Festivalul va continua cu baletul „Lacul lebedelor” la care am invitat un oaspete fidel, dirijorul Aleksei Baklan din Ucraina. În prim-plan vor fi balerinul moldovean cu renume mondial Dinu Tamazlâcaru și partenera sa de scenă, Iana Salenko, ambii fiind prim-soliști ai Operei de Stat din Berlin, Germania. La 7 septembrie propunem opera „Carmen” în care publicul îi va putea admira pe mezzo-soprana Agunda Kulaeva din Rusia și Giorgi Meladze din Spania. La pupitrul dirijoral avem invitat un oaspete permanent, Gheorghe Stanciu din România.
Pe 9 septembrie prezentăm celebrul balet clasic „Giselle” în care vor evolua artiști autohtoni. Invitat este dirijorul Victor Plaskna din Belarus. Urmează apoi opera „Turandot” cu prestația invitaților speciali: soprana Olga Perrier din Franța și iarăși Giorgi Meladze din Spania. În baletul „Don Quijote” vor evolua Marina Poliudov și Vladimir Statnîi din Ucraina. În opera „Bal Mascat” va fi maestrul autohton Mihail Muntean, Artist al Poporului. Toți artiștii teatrului, chiar și cei tineri sunt la un nivel înalt și au profesionalismul necesar pentru a evolua alături de virtuozii marilor scene.
Dle Dragoș, festivalul se va încheia cu o premieră. De ce ați lăsat acest spectacol anume la final?
„Dama de pică” este monumentala lucrare a lui P. Ceaikovski. Întrucât „sfârșitul încununează opera”, propunem la final un spectacol plin de dinamism, pasiune și artă dramatică. Vor participa invitații de onoare din Rusia, iar în rolurile principale vor evolua soliștii Operei Naționale. Conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul Alexandru Samoilă, Artist al Poporului, stabilit acum în Ucraina. Totodată, în program avem și un concert de binefacere care se va desfășura la Sala cu Orgă. Conform tradiției, toți banii adunați în urma acestui concert vor fi donați veteranilor scenei lirice din R. Moldova.
Festivalul este la cea de-a XXII-a ediție. Prin ce inovații va surprinde publicul?
Nu ne axăm pe inovații. Festivalul este unul tradițional, inițiat și îngrijit pe parcursul a 20 de ediții de cea mai îndrăgită voce de operă a neamului, Maria Bieșu. Noi nu facem decât să continuăm tradiția. Inovator este faptul că va participa și generația tânără pe lângă celebrii artiști de operă și balet. Maria Bieșu a creat acest festival nu pentru a invita alte teatre, ci a invita soliști de talie mondială. Faptul că un artist care cântă în cele mai mari săli de operă ale lumii poate să aibă aceeași prestație și pe scena teatrului nostru denotă un mare profesionalism al orchestrei și al colectivului pe care îl avem aici.
Ce probleme ați întâmpinat pe parcursul organizării acestui eveniment?
Avem nevoie de reconstrucție, de instalarea unor lumini moderne. Pe moment, se negociază repararea sistemului audio și renovarea locurilor din sală. Tindem să ajungem la un sistem care există în toată Europa, în care se pot rezerva spectacole din orice țară, dar trebuie să avem siguranța că acestea nu vor fi contramandate. Eu, ca un optimist convins, cred că aceste timpuri vor veni. Toate zvonurile despre faptul că „teatrul moare” sunt aberații. Există mulți amatori în Chișinău care vor să vadă spectacole. Acum poți vedea pe YouTube orice spectacol, de aceea trebuie un nivel foarte înalt de prestație, pentru ca prezența în sală să devină incomparabilă.
Care sunt planurile teatrului după încheierea festivalului?
Ne vom continua activitatea. Teatrul prezintă interes și în străinătate pentru țări precum Germania, Spania, Olanda și Elveția. Avem diverse oferte de colaborare. Colectivul nostru a venit de curând din Spania, unde a evoluat cu trei spectacole. La festival va veni un impresar și vom încheia noi contracte. Avem programat un turneu în octombrie. Jumătate de colectiv de operă va pleca în Germania, iar cealaltă jumătate - în Spania. Un impresar ne propune să deplasăm echipa de balet pentru două luni în Germania.
Vrem să reluăm spectacolul „Norma” și să invităm un regizor italian. De asemenea, vrem să reluăm și spectacolul „Otello”. E vorba de niște creații foarte complicate, care s-au desfășurat doar de câteva ori, dar pe care sperăm să le realizăm la un nivel înalt. Sunt multe planuri, dar și foarte multă muncă, de aceea artiștii trebuie să iubească teatrul și să se dedice în totalitate.
Vă mulțumim!
Interviu realizat de Victoria Bortă
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania