23:03:58 24.11.2024
Stiri

INTERVIU // Vladimir Șarban: „După ce se va finaliza astăzi procesul înregistrării prealabile, mâine la prima oră ne vom convoca, vom examina toate propunerile care vin din partea societății civile și vom putea să ne exprimăm poziția”

Actualitate 16.09.2020 12:39 Vizualizări4250 Autor: Raisa Lozinschi
INTERVIU // Vladimir Șarban: „După ce se va finaliza astăzi procesul înregistrării prealabile, mâine la prima oră ne vom convoca, vom examina toate propunerile care vin din partea societății civile și vom putea să ne exprimăm poziția”


Interviu cu Vladimir Șarban, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale:

Ziarul NAȚIONAL: Dle Vladimir Șarban, în ultimele două săptămâni asistăm la o mobilizare a cetățenilor dornici de a se înregistra prealabil pentru a-și exprima votul în străinătate la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, iar procesul este marcat și de scandal, din moment ce acesta ar urma să joace un rol important în decizia privind deschiderea secțiilor de vot în străinătate. Ce se întâmplă?

Vladimir Șarban: Pe site-ul www.alegator.md poate să intre ca să se înregistreze orice persoană. Astăzi se va finaliza acest proces și o să examinăm inclusiv ceea ce am văzut în investigații jurnalistice.

Problema mare ține de cererile scrise depuse la CEC pentru votul în Federația Rusă de către persoane care, iată, au negat public că le-au semnat...

Da, aici e scandalul și el a fost pornit în ultima perioadă având în vedere formula de calcul ce a fost propusă de către ADEPT prin care se statuează că toate cele trei criterii care trebuie luate în considerare la determinarea numărului și geografiei secțiilor de votare din străinătate să fie în cote egale.

Aceste trei criterii sunt următoarele: numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent; datele privind înregistrarea prealabilă; numărul cetățenilor care se regăsesc într-o țară sau alta prezentate de către Ministerul de Externe. Și, iată, în momentul când se propune ca aceste trei criterii să fie luate în cote-părți egale, a apărut și această situație, fiindcă nu poți să schimbi datele care au fost la ultimele alegeri și nici pe cele, de altfel foarte aproximative, câteodată chiar luate din pod, despre numărul de cetățeni ai noștri care se află în alte state.

O altă problemă ține de reclamațiile mai multor cetățeni aflați în Vest care spun că nu se pot înregistra pe platforma anunțată de CEC. Există vreun plan ocult al autorităților?

Nu cred că în planuri oculte, dar, da, poate să se întâmple ca, atunci când pe ultima sută de metri sunt accesări mai multe, sistemul să dea câteodată erori. Admit asemenea situații că cineva face acum exces de zel. Anume de aici vine problema. În momentul când aceste trei criterii se propun să conteze în cote egale, evident că poți schimba doar numărul de înregistrări prealabile.

Dar CEC-ul are pârghii de a anula cererile semnate de niște oameni care au negat faptul că au solicitat să voteze în Federația Rusă, de exemplu?

După ce se va finaliza astăzi procesul înregistrării prealabile, mâine la prima oră ne vom convoca și vom totaliza toate aceste date, vom examina toate propunerile care vin din partea societății civile și vom putea să ne exprimăm poziția, eu cel puțin. Acum eu nici măcar nu pot interveni în sistemul acesta. Astăzi la 24.00 se finalizează procesul. Mâine eu o să pot cere datele oficiale și să văd unde e problema.

Cum arată, pe moment, planul CEC-ului vizavi de deschiderea secțiilor de vot de peste hotare?

La ultimele alegeri, cele parlamentare din 2019, noi am avut 125 de secții de vot deschise peste hotare. În bugetul pentru aceste alegeri au fost prevăzute resurse financiare pentru deschiderea a 150 de secții de votare. Deci, noi mai avem posibilitatea, cel puțin acum, pe moment finanțată, de a deschide încă 25 de secții de vot. Vor fi sau nu bani, va afecta în egală măsură și secțiile de vot din străinătate și din republică.

CITIȚI și HARTĂ // Înregistrarea prealabilă a alegătorilor de peste hotare, un proces marcat de SCANDAL, se încheie astăzi: Cetățenii aflați în Vest s-au mobilizat pentru a contracara tentativele de a frauda înregistrările pentru Rusia

Se cunoaște și unde vor fi deschise cele 25 de secții de vot suplimentare?

Am văzut opiniile mai multor asociații diasporale, de la Ministerul de Externe a venit propunerea Ambasadorului de la Moscova, Andrei Neguță, de a deschide 38 de secții de vot în Federația Rusă față de 12 la alegerile din 2019.

Noi ne-am întrunit la CEC și am luat toate țările unde avem diasporă, am făcut o propunere pentru pentru 202 secții de vot pentru ca Ministerul de Externe, prin ambasadorii din țările respective, să sondeze dacă este posibil într-un caz sau altul să organizăm secții de votare în statele respective.

Din SUA, de exemplu, am primit un răspuns potrivit căruia trebuie să ne adresăm cu această întrebare cu o lună înainte de alegeri, fiindcă acum este prematur.

Așteptăm anunțurile ambasadorilor de peste hotare, fiindcă m-a pus în gardă acest răspuns al Departamentului de Stat.

Dle Șarban, lidera PAS, Maia Sandu, a acuzat CEC-ul că a interzis candidaților la Președinție să beneficieze de banii partidelor care i-au delegat, învinuind instituția că ar face jocul lui Igor Dodon. V-a „pus Dodon la colț”, dacă e s-o cităm pe Maia Sandu?

Nu este adevărat. Circulara este semnată de mine. Noi am încercat să explicăm și să concretizăm niște norme care sunt în Codul Electoral, nimic mai mult. Am făcut acest lucru conștient, pentru a stabili acum regulile de joc, nu atunci când vor fi efectuate cheltuieli. Și aici sunt toate prevederi ale Codului.

Da, este această prevedere că un concurent electoral poate fi susținut atât de persoane fizice, cât și juridice. Partidul care a emanat persoana respectivă este persoană juridică și în Cod se arată că poate susține candidatul cu o anumită sumă. Nu este vina mea, a colegului Lebedinschi sau a noastră, pentru că legiuitorii au stabilit așa în Codul Electoral.

Partidele politice pot finanța doar într-un anumit volum propriii candidați electorali. Foarte bine ar fi dacă ei ar ataca în instanța de judecată și ar ajunge la Codul Electoral. Eu cred că a fost suficient timp ca să fie modificate aceste ambiguități, astfel încât să nu se mai regăsească astăzi în legislație.

Dar actuala componență a CEC ar favoriza candidatul Igor Dodon?

Eu pot să spun doar poziția mea. Eu nu am făcut partizanat politic nici în momentul când am fost numit. Cu mine n-a discutat niciunul dintre liderii partidelor politice de atunci și până astăzi ca să iau o poziție politică sau alta, să votez într-un fel sau altul și nu am să admit asemenea lucru.

În cadrul CEC nu am solicitat niciunui alt membru al Comisiei să voteze așa cum îl rog eu și nu a îndrăznit nimeni să-mi propună să votez așa sau altfel. Eu sunt împăcat cu propria conștiință la acest capitol.

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că Bruxellesul își dorește alegeri libere și corecte, dar și transparente în R. Moldova. Având în vedere situația actuală, ce se prefigurează, credeți că vom avea un scrutin liber și corect pe 1 noiembrie?

Susțin întru totul doleanța expusă de domnul Ambasador. Am avut o discuție chiar săptămâna trecută cu dl Peter Michalko. I-am explicat poziția mea. Deocamdată nu văd să fie probleme majore sub acest aspect, că cineva controlat ar face aceste lucruri.

Că se fac, inclusiv de către concurenții electorali... Iată i-am întrebat pe cei doi concurenți electorali înregistrați cum se regăsesc morți pe listele de subscripție? Eu înțeleg când societatea este indignată când sunt morți în listele electorale și noi dăm vina pe secretarii consiliilor, pe rudele care nu au depus actele la timp, pe CEC. Dar iată când se duc colectorii, unde găsesc morții aceștia și îi introduc în liste? Și asta e o încălcare.

Ieri mă sună cineva din Cahul și-mi spune că la orice colț sunt ziare pentru un concurent electoral, deși campania electorală nu a început. Îi spun să facă un demers și nu vrea. Ceilalți concurenți electorali tot tac.

În asemenea cazuri trebuie să reacționeze și organele de drept...

Și organele de drept, dar ele trebuiesc sesizate. Așa e societatea noastră și s-ar putea să mai avem probleme la capitolul cât de libere și independente vor fi alegerile.

Domnule Vladimir Șarban, vă mulțumim pentru interviu!

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md