14:32:18 25.11.2024
Stiri

INTERVIU // Viorica Curbet, fiica regretatului conducător al „JOC”, îi acuză pe actualii conducători ai ansamblului că ar vrea să „dea UITĂRII” numele lui Vladimir Curbet

Social 22.03.2019 08:30 Vizualizări19946 Autor: Raisa Lozinschi
INTERVIU // Viorica Curbet, fiica regretatului conducător al „JOC”, îi acuză pe actualii conducători ai ansamblului că ar vrea să „dea UITĂRII” numele lui Vladimir Curbet
Vladimir Curbet, alături de fiica Viorica


Viorica Curbet, fiica legendarului Vladimir Curbet, fostul conducător al Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „JOC” timp de 60 de ani, le declară război actualilor conducători ai colectivului.

Ea acuză, într-un interviu oferit Ziarului NAȚIONAL, că aceștia ar vrea să-și însușească operele tatălui ei, care a montat circa 50 de dansuri populare, adevărate spectacole de muzică, port şi dans popular, și să-i facă uitat numele.

De asemenea, Viorica Curbet, stabilită în Elveția, le cere autorităților din municipiul Chișinău să-și respecte angajamentele asumate, iar o stradă din capitală să poarte numele maestrului Vladimir Curbet, deținător al Ordinului Republicii, al Ordinului Bogdan Întemeietorul, fost cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, Artist al Poporului din URSS, Laureat al Premiului de stat al URSS, decorat cu Premiul pentru proprietate intelectuală de către Organizația Mondială de Proprietate Intelectuală din Geneva.

Doamnă Viorica Curbet, de mai bine de un an, cel care a dus faima Moldovei în lume cu Ansamblul „JOC”, Vladimir Curbet, nu mai este printre noi. Acum patru luni a fost organizat un concert în memoria maestrului Curbet. Credeți că autoritățile fac suficient pentru cel care a fost Vladimir Curbet?

Tatăl meu, Vladimir Curbet, numea „JOC”-ul „copilul” lui, pentru că l-a crescut și îngrijit timp de 60 de ani până la plecarea lui în eternitate.

Funeraliile au fost organizate pe 13 decembrie 2017 de Guvern și Președinție, foarte solemne și demne de tatăl meu, fapt pentru care le mulțumesc deosebit. În timpul funeraliilor, multe persoane importante s-au apropiat de noi și i-au promis mamei că vor face tot ce va avea ea nevoie… Ni s-a promis că, într-o lună, decizia privind redenumirea unei străzi în cinstea lui Vladimir Curbet va fi rezolvată… S-au promis multe și frumoase și… atât.


Viorica Curbet și părinții ei (2017)

Peste un an, pe 13 decembrie 2018, a fost organizat un concert „In Memoriam” la Palatul Național. Noi, familia, am avut niște doleanțe - ca să fie invitați colegii lui tata din domeniul artei, culturii și literaturii.

Am propus să fie invitat Maestrul Nicolae Botgros, care a cântat la funeraliile lui Curbet. Atunci mi s-a răspuns: „Nu-l putem invita pe Botgros, că dirijorul de la „JOC”, Vasile Goia, nu va accepta, pentru că nu îl suportă pe Botgros!”.


Vladimir Curbet la cea de-a 85-a aniversare, alături de dansatoarele de la „JOC” și nepoata Patricia

Cred că tata ar fi fost bucuros să fie Botgros la acel concert în locul lui Goia, pentru că Botgros a muncit mulți ani alături de Curbet aici, în Moldova, pe când Vasile Goia a plecat și cu traiul în Franța și știm noi cu ce business se ocupa acolo. Azi, acest Vasile Goia îl ponegrește cum poate pe Curbet, că nu a uitat cum, mulți ani în urmă, Curbet l-a concediat din „JOC” pentru că nu respecta regulile de bună conduită. Vasile Goia nu a uitat acest caz și până azi poartă ranchiună în inimă, iar unde poate vorbește urât despre Curbet.

Am vrut să vină domnul Mihail Munteanu să cânte, cântărețul renumit de operă care a fost prieten bun al lui tata, am fost vecini. Nici asta nu s-a întâmplat. Nimeni dintre scriitori nu a fost invitat! Ei au făcut acest concert așa cum au vrut și cum le-a convenit mai bine lor. Dar „surpriza” a venit la sfârșit, când au dansat suita „Nunta moldovenească”, montată de Curbet în anii 70.

Surpriză?

Da! Costumele mirelui și miresei au fost înlocuite… Cu niște costume de prost gust, urâte și care nu scoteau în evidență nici mirele, nici mireasa.

Mulți dintre foștii artiști ai „JOC”-ului au rămas indignați: cum și cine poate să facă așa costume, care sunt bune pentru un ospătar la restaurant și nicidecum pentru un mire!

La Chișinău se vorbește în ultimul timp despre schimbări mari în „JOC”. Dvs. cunoașteți despre ce este vorba?

Da, se vorbește despre marile realizări ale noului director Aliona Baroncea-Strâmbeanu, care într-un interviu a avut tupeul să spună că concertul „JOC”-ului la „Mărțișor 2018” a avut așa un succes cum nu s-a mai văzut în 25 de ani de existență a „JOC”-ului! Cum poate să spună această femeie așa o prostie? Cu ce drept? Ce știe ea despre concertele „JOC”-ului de acum 25, 15 sau 10 ani și ce succese a avut în străinătate? Ce vrea să spună? Că pe timpul lui Curbet „JOC” nu avea un astfel de triumf ca azi?


Familia Curbet (2016)

Dar cine a făcut programele pentru „JOC”? Cine a montat dansurile? Această doamnă Baroncea a fost numită directoare la Ansamblul „JOC” acum vreo 2-3 ani. Directoare administrativă, care trebuie să se ocupe de probleme administrative și tehnice, nu să vorbească de dansuri, muzică și costume, că nu a făcut ea studii în artă populară, nu a fost coregrafă și nu cântă la instrumente. Această femeie își permite să judece cum este „JOC”-ul azi, cum l-a „înviat” ea, cum l-a refăcut! Doamnă, nu credeți că v-ați aruncat prea departe în visuri și visați mult?

Vreau să spun că tata a fost bolnav în ultimii ani de viață. Această doamnă a venit în „JOC” și deodată și-a luat mașina personală a lui Vladimir Curbet. Pe timpuri, domnul Voronin a făcut-o cadou pentru Curbet. Timp de 40 de ani tata a mers cu transportul public și, după ce a primit această mașină, a avut parte de șofer. Și asta în ultimii ani de viață. Deci, când această femeie a devenit directoare, mama mea trebuia să o sune și să o roage dacă se poate să vină mașina să-l ducă pe Curbet la doctor sau la spital, că deja mașina și șoferul îi aparțineau ei – directoarei Baroncea!

Legat de „JOC”, ce anume vă nemulțumește?

Azi se încearcă ștergerea numelui Curbet încetul cu încetul și cu asta se ocupă doamna Baroncea, dirijorul Vasile Goia și repetitorul Evgheni Sandul. Într-o zi, mama mea, bolnavă de inimă, la 77 de ani, a venit la „JOC”, căci acolo se află Muzeul „JOC”-ului pe care l-a creat și l-a îngrijit mulți ani anume ea. Ajunsă acolo, Goia a întrebat-o: „Ce căutați aici? Nu sunteți la fiică în Elveția? Știți că dansul țigănesc nu a fost făcut de Curbet?”.


Soții Curbet cu fiica Viorica și fiul Marcel, în 2014. Marcel a decedat în 2016

Mama a rămas șocată. „Atunci cine l-a făcut?”, a întrebat ea. Vasile Goia a spus un nume, care nu există. Noi am căutat… Domnule Goia, vreau să ne spuneți cine a făcut acest dans țigănesc în opinia dumneavoastră?

Acești doi bărbați, Sandul și Goia, supărați cândva pe Curbet și invidioși că un băiat, țăran din sat, a devenit un mare coregraf, care a dus faima Moldovei în 75 de țări ale lumii, acești oameni îl urăsc pe Curbet și mort și, pe spatele lui, pe munca lui, pe realizările lui, vor să creeze operele lor, să schimbe muzica în dansuri, să schimbe pașii și figurile în dansuri, să schimbe costumele și să scrie că aceste dansuri le aparțin! Deci, să înlocuiască numele lui Curbet cu numele lor!

La „Mărțișor 2019” nu am prea auzit numele lui Vladimir Curbet…

Nu. Nu a fost pomenit nici măcar o dată, succesul revenind doar lor! Dar ce s-a dansat acolo? Dansurile căror coregrafi? Ce strigați, doamnă Baroncea, că ați reînnoit și ați înviat „JOC”-ul? Cumva dumneata sau Sandul ați creat dansurile? Sau ați folosit opera creată timp de aproape 60 de ani, în sudoarea frunții și lăsând acolo sănătatea, de către maestrul Curbet?

Ați folosit programul de dansuri creat de V. Curbet și colegii lui de breaslă – coregrafi din alte țări, care au fost invitați cândva de către tata și dansurile au fost create împreună cu Curbet! Eu personal îi cunosc pe toți acești coregrafi, căci ei au fost la noi acasă și lucrau și atunci când stăteau la masa mare.

Știți cumva cum au fost create dansurile, doamnă Baroncea? Ați asistat la vreo repetiție de creare a dansului de către Curbet în sala de repetiții? Și azi vă atribuiți personal munca acestui MARE OM? Acest Eminescu al dansului moldovenesc? Cu ce drept, doamnă, și care vă sunt meritele în domeniul artei populare și coregrafice? Noi, noi, noi, eu, eu, eu – asta citim peste tot în articolele despre „JOC”.

Cunoașteți care este situația acum în Ansamblul „JOC”?

Acum câteva zile, în „JOC” rămăseseră 10-11 dansatori! Restul vin din Colegiul de coregrafie. Dar azi am aflat că au angajat încă niște persoane tot din Colegiul de coregrafie. Au angajat studenți!

Eu și cu mama suntem foarte întristate de situația pe care au creat-o niște oameni parveniți, care au început o campanie contra maestrului Vladimir Curbet, încercând să modifice dansurile, să schimbe muzica și să nu mai pomenească numele lui Curbet în viitor! Eu, ca moștenitoare a lui Curbet, care are drept de autor, voi merge înainte și voi scrie, și voi vorbi peste tot, ca numele lui Curbet să fie legat de „JOC” și ca „JOC”-ul să îi poarte într-o zi numele!

Doamnă Viorica Curbet, vă mulțumim pentru interviu!

Nota redacției: Ziarul NAȚIONAL este deschis să publice și opiniile celor vizați în interviul de mai sus.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md