16:48:52 21.12.2024
Stiri

DEBUT // Vasile Gribincea: „Poezia trece dincolo de ceea ce se (poate) spune despre ea”

Actualitate 18.07.2023 11:20 Vizualizări2684 Autor: Irina Nechit
DEBUT // Vasile Gribincea: „Poezia trece dincolo de ceea ce se (poate) spune despre ea”
Vasile Gribincea

Interviu cu Vasile Gribincea, redactor la Muzeul Național al Literaturii Române și doctorand la Facultatea de Litere a Universității din București, care a debutat cu volumul „Coerența labirintică. Volum Alternativ/Continuu







Irina Nechit: Vasile, ce e un poet, de fapt? Un om cu capul în nori?

Vasile Gribincea: Un poet este în primul rând un om, după cum poezia trece dincolo de ceea ce se (poate) spune despre ea.

Te-au atras norii de mic?

Mă fascina – și o face în continuare – cerul, cu nuanțele sale tot mai multe. Întrebarea m-a făcut să reascult Debussy, Nuages.

Ce gânduri aveai urmărindu-te cum crești vertiginos? Ce înălțime aveai pe la 15 ani? Dar acum?

Nu-mi amintesc să fi avut senzația creșterii vertiginoase. Nu știu cât contează un număr (sau altul) în legătură cu înălțimea care mă interesează.

Cine dintre poeți te fascina până la 20 de ani, spre cine ai fi vrut să te înalți?

Cred că, prin lecția pluralului de sine ori a sinelui la plural, Fernando Pessoa (descoperit în adolescență) rămâne poetul care m-a marcat mai mult decât alții. Prima mea carte încorporează și un motto din Pessoa, în al 77-lea poem, subintitulat Quintet montan(t), apropo de înălțare. Îl numesc aici doar pe „stăpânul” heteronimilor/ cel „stăpânit” de heteronimi nu doar în locul unei liste (inevitabil incomplete) cu prezențe de neînlocuit, ci și pentru că ziua în care am cumpărat Opera poetică a lui Fernando Pessoa în traducerea lui Dinu Flămând avea să însemne și în alt sens mai mult decât credeam.

De când ai pornit cartea Coerența labirintică. Volum Alternativ/Continuu? Știai demult că așa se va numi? Sau i-ai pus titlul volumului tău de debut în momentul când l-ai dat la tipar?

Titlul Coerența labirintică, subtitlul Volum Alternativ/Continuu și structura celor 77 de texte – elemente care mi s-au înrădăcinat „nici devreme [,] nici târziu” – au avut pentru mine puterea încredințării că această carte va exista.

Ai vrut să debutezi anume la Editura Cartier? Em. Galaicu-Păun, lectorul cărții, e un mentor, un idol sau doar un cititor sensibil?

Editura Cartier a avut firesc prioritate în contextul debutului meu editorial. Am fost și sunt conștient de importanța acestei șanse.

Dincolo – ori dincoace – de excepționalul om al cărții care este, Emilian Galaicu-Păun s-a dovedit un om esențial pentru mine.

Ce relație între realitate și poezie este în volumul tău? Ce rol are livrescul?

E o relație polivalentă, variabilă, intimă. Livrescul – împreună cu deschiderile spre muzică, film și alte domenii ale culturii – funcționează ca o necesitate pe care am hotărât să nu o reprim.

Poeți, teoreticieni literari, gânditori pe care te sprijini?

Primul meu volum înglobează o rețea cuprinzătoare și selectivă – într-un cuvânt, deschisă –a lor. Aș menționa aici faptul că poemul din centrul primelor patru părți – marcate prin cifre romane –, poem alternativ față de celelalte din zona respectivă (și) prin faptul că nu are un... Alternativ asociat, conține un motto dintr-un uimitor teoretician literar, Jean-Pierre Richard.

Dintre poemele tale din volum, care e cel mai dureros? Dar imponderabil? Dar labirintic?

V-aș ruga să-mi răspundeți la această întrebare. Aș vrea să aflu răspunsuri ale cât mai multor cititoare și cititori.

Îmi pare deosebit de atractiv poemul tău pe o saltea cu apă. Crezi că ai putea face o serie cu acest titlu, pentru un viitor volum?

Nu m-am gândit până acum la o asemenea serie, dar mă întreb – ne întreb – cum am trăi dacă am avea într-adevăr acel simț (care, măcar în anumite momente – uneori, determinante – poate că nu ne lipsește).

Mulțumesc, Vasile! Felicitări pentru debut excepțional!

Chișinău-București, iulie 2023






PORTRET: Vasile Gribincea s-a născut pe 7 iulie 1997, la Chișinău, într-o familie de intelectuali.

A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, specializarea Română-Engleză, și Masteratul de Studii literare din cadrul aceleiași instituții.

În prezent, este redactor la Muzeul Național al Literaturii Române și doctorand la Facultatea de Litere a Universității din București.

A publicat poeme, studii, eseuri, cronici de carte și de film, interviuri în mai multe reviste din Republica Moldova și România.

A avut lecturi publice la Festivalul Internațional de Poezie „Gellu Naum” (2018, 2021) și la Cenaclul „Republica” (2021).

Printre altele, este laureat al Premiului pentru cea mai bună lucrare de licență în domeniul Științelor Umaniste la Gala Premiilor Senatului Universității din București din 2019 și al Premiul Național pentru Tineret în domeniul Culturii, oferit de Guvernul Republicii Moldova.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md