20:14:07 01.01.2025
Stiri

INTERVIU // Valeriu Munteanu: ”Cel mai probabil, Marinuță își va face partid”

Politică 16.04.2013 15:38 Vizualizări2160 Autor: Mariana Rață
INTERVIU // Valeriu Munteanu: ”Cel mai probabil, Marinuță își va face partid”
Noul președinte al fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal (PL), Valeriu Munteanu, a oferit un interviu Ziarului NAȚIONAL în care vorbește despre trădarea din partid, despre viitorul fracțiunii PL, dar și despre planurile de viitor ale membrilor Consiliului pentru reformarea PL.

-          Dle Munteanu, ieri ați fost ales președinte al fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal. A decis cumva fracțiunea și cum se va proceda cu cei șapte deputați care au creat Consiliul pentru reformarea PL?

A existat doar o decizie politică în sensul alegerii mele în funcția de șef al fracțiunii, o decizie luată la nivelul conducerii PL. Urmează ca la o ședință proximă a fracțiunii PL această decizie să fie formalizată, îmbrăcând forma unei hotărâri a fracțiunii.

Cât privește soarta colegilor mei, sâmbătă a fost convocat Consiliul Republican al PL, unde au fost destituiți din funcție secretarul general al partidului, Oleg Bodrug, și prim-vicepreședintele formațiunii, Ion Hadârcă. De asemenea, au fost excluși mai mulți colegi de partid. Activitatea în parlament este guvernată de Regulamentul Parlamentului și alte legi subsecvente și ține de bucătăria internă a fracțiunii.

Complotiștii nu pot reprezenta fracțiunea PL

-          Ca să înțelegem, dacă cei șapte deputați vor refuza să părăsească fracțiunea PL, veți fi nevoiți să coabitați, nu îi puteți da afară?

Legătura dintre Partidul Liberal ca și persoană juridică este indisolubil legată de fracțiunea Partidului Liberal, respectiv aceste două entități nu pot funcționa separat. Fracțiunea PL din Parlament nu face altceva decât să implementeze programul politic și cel electoral al partidului, respectiv nu pot exista două entități separate care să reprezinte în același timp Partidului Liberal.

Decizia politică a PL este următoarea: colegii care nu s-au regăsit printre organizatorii acestui puci sunt întotdeauna așteptați înapoi în partid și fracțiune. Cei care au organizat deliberat acest puci cu ingerințe din afară, cu ajutorul unui alt concurent electoral, vor fi identificați. Au existat doi-trei organizatori, iar ceilalți au fost induși în eroare prin diferite tertipuri.

-          Și totuși, acești deputați vor rămâne sau nu în fracțiunea liberală?

Încă o dată vă explic, persoanele care au rămas în Partidul Liberal formează fracțiunea PL, cei care în continuare nu vor dori să se subordoneze disciplinei de partid, nu vor dori să execute deciziile colective ale partidului, nu vor mai putea să reprezinte partidul prin intermediul fracțiunii PL.

        Inițial, au fost opt deputați

-          V-am auzit ieri vorbind despre faptul că, inițial, au fost opt deputați răzvrătiți. Ce s-a întâmplat cu unul dintre ei?

Avem bănuieli rezonabile că a mai fost o persoană în grupul acestora, dar și declarațiile unor persoane care au fost invitate să semneze acea declarație a Consiliului pentru reformarea PL. Nu am discutat cu nimeni în sensul determinării să nu participe în acel puci, dar nici în sensul determinării mele să particip la el.

-          Dar când v-ați dat seama de ceea ce se pune la cale?

Eu în mod cert am înțeles că se va produce eminamente ceva vineri dimineața, când i-am văzut atât de hotărâți pe colegii mei de partid. Liniile de mesaj au fost stabilite în așa un mod, încât să pară că Dorin Chirtoacă stă în fruntea acestei mișcări. Oameni din teritoriu ne-au confirmat că erau chemați vineri dimineață într-un punct de comandă unde li se spunea că Dorin Chirtoacă este la Bruxelles, dar e cu ei și i-a rugat să organizeze totul. Cei mai mulți au fost chemați de miniștrii Marinuță și Șalaru, dar și de Bodrug și Hadârcă, fără a li se explice pentru ce. Când veneau, li se citea acea declarație și li se spunea că Dorin Chirtoacă e cu ei. Oamenii, când auzeau de Dorin Chirtoacă, nu mai aveau niciun argument și semnau. Unii dintre ei au avut rațiune și cinci-șase au refuzat să semneze.

-          Cine, din punctul dvs. de vedere, a stat în spatele acestei acțiuni?

De fapt, paravanul acestui mic complot era schimbarea liderului, venirea lui Dorin Chirtoacă, dar nimeni niciodată nu a venit să vorbească pe această temă la partid, dar nici la Dorin Chirtoacă nu au fost cu acest subiect.

Era evident că ai noștri colegi au făcut acest pas pentru a-l vota pe Vlad Filat prim-ministru. Este regretabil, pentru că ei puteau face acest lucru liniștit. Venea ziua în care trebuiau să voteze Guvernul, ridicau mâna sus și gata. Ei au dorit tot acest tam-tam pentru a-și justifica acțiunile, dar obiectivul de viitor desigur este distrugerea Partidului Liberal și, din păcate, acest lucru este făcut cu ingerințe din afară. Aceasta este problema cea mare, că a fost trădat partidul. În situația în care pactizezi pentru anumite înțelegeri împotriva partidului tău cu alt concurent electoral, eu personal nu accept acest lucru.

-          Și dacă cei șapte deputați ar fi votat pentru Filat fără a face aceste declarații, nu ar fi fost excluși din fracțiune și partid?

În situația în care cineva uneltește din timp împotriva partidului, sunt suficiente prevederi statutare care să întrerupă relația dintre partid și membru.

-          Înlăturarea lui Ion Hadârcă de la negocierile pentru formarea AIE 3 s-a făcut în mod intenționat, pentru că planau suspiciuni asupra domniei sale?

Nu. Domnul Hadârcă era la spital și a avut o problemă de sănătate, iar refacerea a durat cam două săptămâni și a coincis cu momentul în care se purtau negocierile.

”Majoritatea din cei șapte deputați a fost indusă în eroare”

-          Ați spus mai devreme că cele întâmplate în PL s-a făcut cu ajutorul forțelor din exterior. Despre cine este vorba?

Cu siguranță acest lucru a fost alimentat de către premierul desemnat, pentru a-și asigura voturile la formarea unui nou guvern, în situația în care a văzut că poziția oficială a partidului este intransigentă. Și avem probe imbatabile în acest sens. În ziua de joi, premierul, cel mai probabil după ce s-a întâlnit cu colegii noștri, a spus că nu va negocia cu fracțiunea PL, ci cu deputați. Atunci a devenit clar că dumnealui avea siguranța că își va hotărî altfel problema. Este regretabil că un guvern care a picat pentru corupție încearcă să fie instalat prin metode similare, prin coruperea unor colegi.

-          În ce mod au fost corupți aceștia?

În situația în care unii miniștri au fost chemați și li s-a spus că tu vei rămâne ministru, iar tu viceministru, asta tot e o formă de corupere politică.

-          Dar sunt și șapte deputați care, cel mai probabil, nu vor mai ajunge în Parlament?

Dumneavoastră credeți că fiecare și-a pus această problemă atunci când a făcut acest pas? Pentru mine există o distincție. Eu îi separ pe colegii mei din Parlament și pe cei din Guvern. Colegii mei deputați cu adevărat au muncit, au fost incluși plenar în activitățile partidului, iar cei din Guvern din momentul în care au obținut funcții au cam uitat de munca în partid. Iar acum s-au gândit că le va fi complicat să se despartă de niște funcții.

Marea majoritatea dintre cei șapte deputați au fost foarte sinceră  și a fost indusă în eroare. Am mărturia unuia dintre ei că niciodată în viață nu ar fi mers la un asemenea joc, dacă nu ar fi crezut că în fruntea acestei revolte stă Dorin Chirtoacă. Dacă au putut duce pe sfoară un deputat, cu ceilalți cred că a fost mai ușor. Apropo, toți președinții filialelor teritoriale pe care i-ați văzut vineri au revenit în PL.

-          Domnul Ghimpu declara anterior că vede și mâna Moscovei în scandalul de la PL...

Cu siguranță acest lucru este benefic agenturilor Kremlinului, care sunt foarte active în R. Moldova. Această lucrare nu a putut fi realizată fără ingerințe din afara R. Moldova. Obiectivul imediat este votarea guvernului Filat, iar cel îndepărtat este distrugerea definitivă a PL. Însă dacă obiectivul apropiat se va realiza, cel îndepărtat nu are succes.

Nu pot spune dacă au fost sau sunt agenți FSB în PL, dar cu siguranță orașul Chișinău este împânzit de tot felul de agenți și admit că aceștia indirect sau direct au implicații în acest proces.

-          Veți încerca cumva să-i readuceți în echipă pe deputații răzvrătiți?

Colegii care nu au fost organizatorii acestui complot sunt mereu așteptați în fracțiunea PL și în partid.

-          Aveți acum cinci deputați, aproape la limită. Nu există un pericol pentru existența fracțiunii?

Indiferent de etapele pe care le parcurge partidul, noi rămânem neschimbați în viziunile noastre politice, naționale.

-          Veți susține în Parlament proiectele care vor fi înaintate de cei șapte colegi ai dvs.?

Majoritatea proiectelor deputaților PL sunt semnate de toți membrii fracțiunii, de aceea ar fi imposibil să nu susținem orice proiect, indiferent de la cine ar veni.

” Partidul nu se transmite prin moștenire”

-          De ce, totuși, nu poate veni acum Dorin Chirtoacă în fruntea Partidului Liberal?

Domnul Ghimpu  fost ales președinte al PL pentru patru ani. Mandatul acestuia expiră în septembrie 2014. Cei care contestă calitatea domnului Ghimpu de președinte al PL, ar trebui să aștepte sfârșitul mandatului acestuia. Nu există partid în care președintele ar plăcea la toată lumea. În același timp, există regulament și statut. Partidul nu se transmite prin moștenire. Se fac alegeri. Nimeni niciodată nu a contestat candidatura domnului Chirtoacă.

-          Știți cumva care este situația în fracțiunea PL din Consiliul Municipal  Chișinău, circulă zvonuri că și acolo sunt nemulțumiri?

Am citit despre asta în câteva publicații de limbă rusă afiliate Partidului Comuniștilor. Având în vedere sursa, nu le-aș da mare importanță. Pot să spun că nu au ajuns semnale de acolo.

-          Vorbind despre viitorul Congres al PL, domnul Ghimpu declara ieri că atunci va fi ales viitorul președinte al PL și ar putea fi ori Dorin Chirtoacă, fie tot el, fie Valeriu Munteanu. Vă vedeți în funcția de președinte al PL?

Nu m-am gândit niciodată la acest lucru. Am venit singur, de bunăvoie, la PL. Am acceptat să muncesc. Cred că importantă este echipa, obiectivele pe care le avem. Fiecare trebuie să se mulțumească cu locul pe care îl are în partid. Din perspectiva mea de deputat și vicepreședinte al PL, întotdeauna am avut posibilitate să scriu și să spun ce cred și pentru mine e suficient.

-          Cu funcția de președinte al Comisie parlamentare juridice numiri și imunități cum a rămas?

Vom lua o decizie în acest sens. Fracțiunii PL îi revine conducerea acestei fracțiuni și vom delega o persoană în această funcție.

-          Ce credeți că va urma după această revoltă în sânul PL? Ar trebui să ne așteptăm la formarea unui nou partid?

Există această premisă. Eu încă acum un an am auzit că s-ar putea forma un nou partid în frunte cu Vitalie Marinuță, în cazul în care pleacă de la noi. Probabil că acest deziderat vechi poate deveni realitate.

- Vă mulțumim!
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md