INTERVIU // Valeriu Ghileţchi: „Nu aș accepta vreun compromis care ar submina vreuna dintre valorile pe care mi-am clădit viața”
Vicepreşedintele Parlamentului, candidat la funcţia de deputat în circumscripţia uninominală SUA şi Canada, Valeriu Ghileţchi, s-a referit într-un interviu acordat pentru Ziarul NAȚIONAL la realizările sale din ultimii ani și spune ce va face în cazul în care va fi delegat de cetățeni în viitorul Legislativ.
Dle Ghilețchi, în ultimii ani ați fost în centrul politicii din R. Moldova, deținând și funcția de vicespicher. Dar ce, totuși, nu cunoaște publicul larg despre Valeriu Ghilețchi?
Dacă vom face o plimbare prin parc și vom întreba trecătorii să numească câteva calități ale unui politician, vom obține o listă lungă de caracteristici, dar cred că foarte puțini vor spune că politicienii sunt sensibili și emotivi. Percepția generală este că politicienii nu iubesc, nu plâng, nu trec prin momente dificile, că nu le pasă de cei din jur.
Politicienii nu sunt super-oameni, „supermeni”, care nu sunt afectați de ură sau de atacurile oamenilor. Puțini știu că sunt sensibil, chiar dacă dintr-o parte pare că trec ușor peste atacurile lansate în spațiul public.
Cum e Valeriu Ghilețchi în familie?
Familia e locul meu de respiro. Sunt un familist convins și din experiență știu că familia clădită pe valori eterne, cu dedicare și multă muncă este o mare bogăție atât pentru membrii acesteia, cât și pentru societate.
În familie găsesc dragoste, pace, împlinire, odihnă, critici făcute cu drag, susținere, încurajare, afecțiune și șirul ar putea continua la nesfârșit.
În familie sunt soț, tată și bunel, fiu, frate. Toate aceste roluri vin cu un șir de responsabilități pe care, recunosc, din cauza agendei e mai greu să le îndeplinesc cu brio. De aceea, am parte de multă înțelegere și îngăduință din partea celor dragi.
Îmi iubesc soția și copiii care mi-au fost întotdeauna alături, m-au corectat pe alocuri, ajutându-mă să nu-mi scape din vedere aspecte importante din valorile pe care le împărtășim împreună. M-au susținut și m-au încurajat în tot ce am realizat până în prezent. Prețuiesc timpul petrecut cu ei fie în zile cotidiene, fie în cele de sărbătoare.
De altfel, sărbătorile petrecute cu întreaga familie sunt clipele în care mă odihnesc atât fizic, cât și sufletește. Când am un weekend acasă, îmi iau puțin timp ca să îngrijesc grădina mică cu pomii fructiferi și gazonul din spatele casei. Pomul, dacă e îngrijit bine, aduce roade frumoase. În fiecare an am mare satisfacție la strânsul roadei. Împreună cu soția am muncit mult ca familia noastră să aducă un rod frumos și credem că ne-a reușit, cu ajutorul lui Dumnezeu.
Aveți prieteni?
Da, desigur. Relațiile de prietenie sunt importante atât pentru sănătatea mintală, cât și pentru procesul de luare a deciziilor. Unul din proverbele lăsate de Împăratul Solomon spune: „Biruința vine prin marele număr de sfetnici”. În aglomerația zilnică de la Parlament îmi este mai greu să comunic cu prietenii, dar depun eforturi ca să mențin o comunicare constantă. De exemplu, în ultimii câțiva ani am sărbătorit Crăciunul în Statele Unite ale Americii, depănând multe amintiri cu prietenii din tinerețe, care între timp s-au mutat cu traiul peste Ocean.
Totodată, unele relații de prietenie au fost afectate de activitatea mea politică. Funcția de parlamentar presupune luarea unor decizii dificile, care nu întotdeauna sunt acceptate sau înțelese de către prieteni. Dar și în aceste situații mi-am făcut timp să dialogăm și să explic de ce am luat unele decizii.
Care sunt principiile și valorile de care vă conduceți în general?
M-am născut într-o familie care a prețuit credința, munca și educația. De mic copil, tatăl m-a învățat să fac totul ce depinde de mine, cu ideea că Dumnezeu va face restul. Acest crez - dragostea față de familie și față de aproapele meu, credința în Dumnezeul pe care-L recunosc ca stăpân pe Univers și relația personală cu Isus Hristos ca Domn și Salvator - mi-au determinat valorile și mi-au influențat deciziile pe care le-am luat pe parcursul vieții.
Ce nu ați accepta niciodată?
Ori de câte de ori stau în fața unei dileme care implică un compromis de ordin moral, dau prioritate valorii în care cred. Chiar dacă uneori ești nevoit să faci anumite cedări de ordin politic, valorile morale creștine sunt pentru mine ca o linie roșie peste care nu pot trece. Susțin familia tradițională, așa cum este ea definită atât în Biblie, cât și în Constituția R. Moldova. Sunt pentru demnitate umană și recunoașterea valorii vieții din momentul zămislirii fătului. Pledez mereu pentru apărarea libertăților fundamentale, în special a libertății religioase și de conștiință. Prin urmare, nu aș accepta vreun compromis care ar submina vreuna din valorile pe care mi-am clădit viața.
Ce solicitări aveți de la cei din jur?
Soția vrea să stau mai mult acasă. Copiii vor să petrec mai mult timp cu ei. Nepoțeii vor să ne jucăm mai mult. Părinții doresc să-i vizitez mai des. Iar la toate acestea se adaugă numeroasele solicitări din partea alegătorilor.
În fiecare zi primesc mesaje și apeluri cu privire la problemele cu care se confruntă cetățenii. Mă bucur să constat că cea mai mare parte a solicitărilor a fost rezolvată.
Ce sunteți gata să le oferiți oamenilor, societății?
Republica Moldova are nevoie de politicieni cu o viziune pro-occidentală, dar cu o doctrină conservatoare. Liberalismul și ultra-progresismul promovat insistent de unele forțe proeuropene va aduce mult rău pe termen lung. Vreau să ofer cetățenilor noștri posibilitatea de a face parte din familia europeană, dar păstrând rădăcinile creștine ale poporului nostru.
Totodată, având în spate o vastă experiență politică și diplomatică, sunt convins că voi reuși, așa cum am făcut de fiecare dată, să reprezint cu demnitate cetățenii care m-au ales, indiferent de instituțiile în care m-am aflat. Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) sunt principalele platforme unde vreau ca vocea conaționalilor noștri să fie auzită în continuare.
Având în vedere experiența Dvs., ce crede astăzi Valeriu Ghilețchi despre politică?
Politica este într-un sens restrâns știința și arta de a guverna. Este acel domeniu al vieții sociale în care, cetățeanul, grupul social, comunitatea prin manifestarea sau implicarea sa distinctă, participă la treburile statului la determinarea formelor, funcțiilor și conținutului activității acestuia. Este un domeniu de o importanță crucială dat fiind faptul că deciziile și ulterior politicile implementate penetrează toate sferele sociale și sunt de natură să afecteze fie pozitiv, fie negativ viața fiecărui cetățean în parte.
Cu mare regret, politica din R. Moldova devine tot mai agresivă, aducând foarte multă dezbinare în societate. Astăzi, mai mult ca niciodată, atât alegătorii, cât și politicienii iau poziții nu în funcție de probleme sau ideologii, dar în funcție de interesul politic îngust și grupul din care fac parte. Domnul Isus spunea că o casă dezbinată în ea însăși nu poate dăinui. Chiar dacă se promovează o reformă bună și necesară, opoziția se opune acesteia doar din simplul motiv că nu ei au inițiat-o. Sau mai rău, chiar și inițiativele opoziției care au fost preluate de guvernare, au făcut ca opoziția peste noapte să-și schimbe părerea despre acestea, catalogându-le deja ca nocive pentru dezvoltarea țării, chiar dacă ei au fost aceia care le-au inițiat. Un exemplu ar fi includerea sintagmei de integrare europeană în Constituție.
Categoric, politica este un joc de echipă, dar nu poți fi întotdeauna împotrivă din simplul fapt că ești de cealaltă parte a baricadei. Fiecare inițiativă trebuie analizată prin meritele acesteia. Personal, am aplicat acest principiu în activitatea mea de parlamentar. Atunci când o parte din colegii mei au refuzat să sprijine un guvern european, am rămas fidel promisiunilor asumate față de alegători privind continuarea procesului de integrare europeană. Nu puteam admite ca forțele prorusești să preia puterea în 2016.
În politică întotdeauna este loc pentru o doză de flexibilitate. Încercarea de a da vina doar pe cealaltă parte arată incapacitatea de a rezolva problemele cu care se confruntă societatea. Cu astfel de standarde duble și partizanat politic agresiv nu vom izbuti.
Ce îi lipseşte politicii din R. Moldova?
Politicii din R. Moldova îi lipsește o idee națională și un consens politic național. Democrația este o luptă de politici și idei între mulți actori, dar ca aceasta să nu distrugă o țară este nevoie și de idei care să unească toți actorii politici și societatea. Este bine să dezbatem politica fiscală, politica vamală sau politicile de protecție a consumatorului sau încurajării natalității pentru că în dezbaterile autentice se nasc idei bune, dar trebuie să existe și puncte de convergență.
Aici m-aș referi la procesul de integrare europeană sau reforma justiției din Moldova. Consider că fără implicarea plenară a tuturor forțelor politice, nu vom putea ieși din această spirală destructivă în care ne aflăm. În perioada 2010-2016 am tot implementat strategia de reformă a justiției, dar care se pare că a falimentat și nu a readus încrederea cetățenilor în actul justiției. Prin urmare, dacă doar partidul de la guvernare se va implica în reforma justiției, riscăm din nou ca aceasta să fie făcută după chipul și asemănarea acelui partid.
Reformele cruciale trebuie făcute prin consens național și asumate de toate forțele principale. Doar așa vom putea dezvolta un sistem bazat pe control și echilibru (sau cum spun americanii checks and balances).
Cum vi se par alegătorii din circumscripţia SUA și Canada?
Moldova de peste Ocean, cum am numit-o, sau cetăţeanul de peste Ocean, ca și cel de acasă este unul foarte divers atât din punct de vedere lingvistic, educațional, cât și al viziunilor sale politice. Cei mai mulți dintre cei ce au plecat, au făcut-o pentru a oferi un viitor mai bun copiilor săi. Îi admir pentru sacrificiul pe care l-au făcut: este enorm de dificil să te muți într-o altă țară, cu o altă cultură și limbă, lăsându-i acasă pe mulți oameni apropiați.
Admir faptul că cei de acolo sunt cu gândul acasă, își doresc toți ca cei rămași aici să aibă un trai decent și totodată sunt deschiși să se implice în măsura posibilităților pentru a aduce acasă viața prosperă de care au parte ei. Sunt determinat să lucrez împreună cu ei ca să identificăm și soluții reale pentru a ne atinge scopul comun - o Moldovă mai bună!
Ce probleme îi frământă pe alegătorii din circumscripția SUA și Canada?
În numeroasele vizite pe care le-am făcut în State Unite, concetățenii noștri au semnalat dificultatea obținerii pașaportului moldovenesc. Astfel, încă la începutul anului trecut am făcut demersuri, iar în luna mai l-am întrebat în ședința Parlamentului pe primul ministru referitor la acțiunile Guvernului privind soluționarea acestei probleme. Ulterior, am depus și un amendament la Legea Bugetului de Stat pentru anul 2018, prin care am cerut să fie alocate 2.000.000 de lei pentru soluționarea acestei probleme.
O altă problemă se referă la dificultatea efectuării investițiilor în economia din R. Moldova. Astfel, pentru a asigura relansarea cu adevărat a economiei este nevoie sa direcționăm mai multe resurse pentru investiții în afaceri. Cetățenii noștri din America au atât resursele necesare, cât și capacitatea de a genera inițiative economice noi.
Ce proiecte veți promova în viitorul Parlament?
Cu mandatul cetățenilor moldoveni din America, îmi propun să fiu o voce puternică a concetățenilor noștri aflați temporar sau permanent peste Ocean.
Voi lupta cu dedicare pentru promovarea valorilor morale: recunoașterea valorii vieții din momentul zămislirii fătului, protecția copiilor, apărarea familiei formate dintr-un bărbat și o femeie.
Voi depune eforturi pentru a facilita obținerea documentelor necesare, accentuând apropierea serviciilor de cetățeni și reducerea timpului de așteptare, astfel încât procesul să servească cât mai bine nevoilor moldovenilor din SUA și Canada.
Voi promova ideea creării unui fond prin care diaspora din America să investească în proiecte de afaceri cu potențial de creștere în Moldova.
Voi promova proiecte care să ajute copiii din SUA și Canada să învețe limba părinților și buneilor lor.
Voi lansa un program de schimb de experiențe, prin care vom transfera cunoștințele de la antreprenorii de succes din diasporă către antreprenorii ambițioși din țară.
În ce măsură credeți ca veți reuși să promovați interesele alegătorilor din circumscripția SUA și Canada?
Să reprezinți interesele alegătorilor este în primul rând o onoare dar, totodată, și o mare responsabilitate. Chiar din primele zile din primul meu mandat de deputat am simțit această responsabilitate. De aceea, am căutat să facilitez un dialog continuu cu cei care mi-au conferit încrederea să-i reprezint în Parlament. De-a lungul anilor am fost ușor de contactat la telefon, deschis să primesc în audiență și receptiv la problemele semnalate de fiecare cetățean cu care am discutat.
Spuneam mai sus că țin legătura cu foarte mulți cetățeni moldoveni din SUA și Canada, tocmai ei de nenumărate ori mi-au semnalat problemele cu care se confruntă și pe care R. Moldova ar putea să le rezolve. Totodată, sunt problemele din țara noastră pe care concetățenii noștri de peste ocean ar dori să le știe soluționate.
Pentru a fi un deputat al cetățeanului care nemijlocit se preocupă în activitatea sa de problemele cu care se confruntă alegătorul său este nevoie de cel puțin două elemente: 1. Să cunoști cetățeanul, problemele cu care se confruntă și 2. Să cunoști cum poți să intervii în soluționarea acestor probleme și care sunt mecanismele pe care le ai la îndemână pentru a atinge rezultatul așteptat.
Prin urmare, grație experienței parlamentare, a experienței de reprezentare a RM în înalte foruri europene și a relațiilor diplomatice dezvoltate pe parcursul anilor de parlamentarism, inclusiv cu înalți reprezentanți ai SUA și Canada și dat fiind faptul că am ajuns să cunosc multe dintre problemele cu care alegătorii de aici se confruntă, am încredere că-mi va reuși să-i reprezint cu demnitate și să contribui la soluționarea problemelor semnalate de către ei. Pentru că sunt convins că doar Împreună facem Moldova mai Bună!
Vă mulțumim!
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md