INTERVIU // Vadim Bacinschi, scriitor de la Odesa: „Am auzit bubuituri foarte puternice, nu credeam că au tras în Catedrală. Dă Doamne să ajungem până mâine dimineața”
Vadim Bacinschi este născut în satul Recești, actualul raion Șoldănești, Republica Moldova, iar din 1987 locuiește în orașul Odesa, Ucraina
Irina Nechit: Spuneți-mi vă rog, dle Vadim Bacinschi, erați în Odesa când a fost bombardată Catedrala din centrul orașului?
Vadim Bacinschi: Da, eram acasă în noaptea de 22 spre 23 iulie când au tras în Catedrala „Schimbarea la Față”. Au tras cu o rachetă de tip Onix, pe care antiaeriana ucraineană nu le poate intercepta.
Noaptea au fost mai multe bubuituri foarte puternice, dar n-am crezut că au tras în Catedrală. Apropos, au tras chiar în altar, au distrus podeaua, au nimerit în locația de la subsol și au deteriorat pilonii din fundație.
Foto: Facebook
Ați vizitat Catedrala în vremuri de pace? Cât de mare și frumoasă e?
Da, am fost în Catedrală de nenumărate ori, inclusiv cu oaspeți și cu delegații din România. Această Catedrală, la originile ei, adică la începuturile Odesei, a fost sfințită de către românul Gavriil Bănulescu-Bodonu, pe atunci (la 1794) Mitropolit al Ekaterinoslavului și Tauridei.
Credeți că Eminescu a văzut catedrala când a fost la Odesa?
Eminescu negreșit că a văzut-o în septembrie 1885 (venit la tratament – n.n). De la hotelul Strasbourg, unde stătea el, se ducea în ospeție la medicul său curant Felician Iachimowici, ce locuia în blocul din strada Preobrajenskaia, 7 – medicul era singura persoană pe care poetul o cunoștea în Odesa. Catedrala îi stătea tocmai în drum.
Care e starea de spirit acum la Odesa?
Cred ca dominantă este revolta firească și decepția. Poate și teama oamenilor în fața unor alte eventuale atacuri.
Credeți că poate fi restabilită, reparată Catedrala?
Cu siguranță ca va fi refăcută, dar nu atât de repede. E deteriorată fundația și am citit că ar putea să se prăbușească partea acoperișului rămasă întreagă.
Au început, pe conturi speciale, să fie adunați bani pentru renovare.
Foto: Facebook
Ce vă ajută să rezistați în această perioadă de război?
Familia, desigur. Mă ajută gândul că am copii, nepoți și că Bunul Dumnezeu mă cunoaște. Mizez, ca și până acum, pe ocrotirea înaltă a Dânsului.
Când veți publica volumul de poezie „Dealurile de acasă”?
Manuscrisul „Dealurile de acasă” e doar pe hârtie deocamdată. Ca și toate celelalte manuscrise ale mele (poezie, subiecte legate de Eminescu etc). Sincer vorbind, nu mă gândesc la publicare.... Să ajungem până mâine dimineața…
Vă mulțumesc mult! Ne rugăm pentru Pace.
Vadim Bacinschi este născut pe 1 noiembrie 1958, în satul Recești, actualul raion Șoldănești, Republica Moldova. Din 1987 locuiește în orașul Odesa, Ucraina. Jurnalist și scriitor. Absolvent al Universității de Stat din Chișinău (Jurnalism, 1980). Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Laureat al Premiului Forumului International al Jurnaliștilor Români (2014). Laureat al Premiului Festivalului de Poezie „Ion Vatamanu sau Dimineața Mărului" (Chișinău, 2015). Autor a 10 titluri de cărți (poezie, istorie, publicistică). Printre ultimele apariții – cărțile de versuri „Elegii de la marginea Receștiului" (Editura Tipo Moldova, Iași, 2015) și „Recviem pentru Frumușica” (Editura Armanis, Sibiu, 2016).
Venea din Slovacia și a vrut să intre în R. Moldova cu o armă nedeclarată, dar i-a fost confiscată la vamă
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”
De la vulnerabilitate, la incluziune: Asociația PRODOCS oferă sprijin pentru copiii din centrele de plasament