23:48:17 21.11.2024
Stiri

INTERVIU // Tudor Deliu: „Adevăratul rezultat poate fi considerat cel din DIASPORĂ. Acolo oamenii au votat liber, nefiind presați, șantajați sau mituiți cu grecică și tușoncă”

Politică 27.02.2019 15:19 Vizualizări11219 Autor: Vitalie Hadei
INTERVIU // Tudor Deliu: „Adevăratul rezultat poate fi considerat cel din DIASPORĂ. Acolo oamenii au votat liber, nefiind presați, șantajați sau mituiți cu grecică și tușoncă”


După zece ani în care a fost neîntrerupt în Parlament, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) nu va avea fracțiune parlamentară în viitorul Legislativ, formațiunea sprijinind în alegerile parlamentare din 24 februarie curent Blocul „ACUM”.

Tudor Deliu, președintele PLDM, declară, într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL, că scrutinul parlamentar de duminică nu a fost liber și corect și a fost vorba de „o luptă inegală”: „Sincer, mi-e rușine să văd că în actualul Parlament au ajuns hoții de miliarde”.

Regretă sau nu PLDM decizia de a nu participa în alegeri în favoarea „ACUM” și ce sfaturi are Tudor Deliu pentru viitorii deputați, aflați din interviul de mai jos.

Dle Tudor Deliu, pentru prima dată în ultimii zece ani, Partidul Liberal Democrat din Moldova nu se regăsește ca identitate separată în Parlament, după ce a fost timp de șase ani la guvernare. E adevărat, ați putea avea doi reprezentanți în noul Legislativ, care au candidat pe listele Blocului „ACUM”. Cum comentați rezultatele preliminare ale scrutinului parlamentar din 24 februarie?

Într-adevăr, PLDM nu va avea o fracțiune parlamentară în actualul Legislativ, dar asta nu presupune că noi vom fi absenți de pe arena politică din Republica Moldova.

PLDM, pe parcursul anilor, a demonstrat că intersele cetățenilor sunt mai presus ca interesele de partid. De fapt, în perioada cât PLDM a fost la guvernare, a reușit să facă multe lucruri care nu pot fi negate: liberalizarea regimului de vize, semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, liberalizarea spațiului aerian, restabilirea relațiilor cu partenerii externi, implementarea proiectelor de infrastructură în localitățile rurale etc.

Rezultatele alegerilor... ce pot să comentez? Este opțiunea celor cu drept de vot. La mulți concurenți electorali nu au coincis „planurile de acasă cu cele de la târg”, dar asta e realitatea.

Alegerile au vut loc cu mari încălcări de legislație. Nu au fost niște alegeri libere și corecte, având în vedere lupta inegală, impedimentele și toată problematica acestui scrutin.

Lucrurile sunt clare. PSRM își are electoratul clasic, nostalgic după URSS, iar PD a folosit toate resursele administrative și alte metode mișelești pentru a avea un rezultat bun.

Cred cu tărie că adevăratul rezultat poate fi considerat cel din diasporă. Acolo oamenii au votat liber, nefiind presați, șantajați, speriați sau mituiți cu „grecică”, „tușoncă” și altele.

Care va fi relația partidului cu reprezentanții liberal-democrați care vor accede în Parlament. Au alți șefi, ca să o spunem pe șleau. Veți promova proiecte legislative prin intermediul lor, veți discuta la partid vizavi de problemele importante puse în discuție în Legislativ…

Membrii partidului, fie că sunt prezenți în Parlament sau înafara lui, au datoria de a respecta deciziile adoptate de organale colegiale. Relația cu legislatorii liberal-democrați va fi în continuare una prietenoasă, de colaborare și de susținere. Pentru noi nu s-a schimbat nimic, mă refer la relațiile cu viitorii deputați din partea PLDM, dimpotrivă, ei au acum o misiune foarte importantă, deloc ușoară, de aceasta suntem deschiși să le oferim tot suportul.

Le vom da idei de proiecte legislative, ne vom implica în promovarea activității lor în Legislativ și vom avea o colaborare utilă pentru tot ceea ce înseamnă beneficiul societății.

Privind în urmă, decizia PLDM de a nu participa la alegeri și a susține Blocul „ACUM” vi se pare judicioasă?

O veche zicală zice „privește înainte și lasă ceva în urmă”. Atunci când a fost adoptată decizia de a susține Blocul „ACUM”, noi am privit înainte, am fost conștineți de faptul că nu trebuie să prevaleze intersele de partid, ci interesele țării.

Drept argument poate servi avântarea în alegeri a multor partide, doar de dragul de a figura în buletinul de vot. Un partid trebuie să dea dovadă de maturitate politică.

Acum pot spune cu certitudine că am făcut alegerea corectă, PLDM având o contribuție importantă la succesul Blocului „ACUM”.

Pentru alții, care judecă acest aspect din exterior, doar timpul le va arată dacă decizia noastră a fost judicioasă sau nu.

Având în vedere rezultatele preliminare ale alegerilor, făcute publice de CEC, ce scenarii posibile vedeți pentru viitoarea guvernare din R. Moldova?

Nu am fost niciodată din categoria politicienilor care azi fac previziuni, dar mâine explică de ce lucrurile au mers în altă direcție. Depinde de regizorii care vor încerca să monteze pe scena politică din R. Moldova scenariul care încă nu e scris sau poate e scris demult. Scena dictează uneori schimbări în interiorul scenariului, care e de factură modulară.

Un lucru e cert, orice scenariu trebuie să satisfacă spectatorii, iar spectatorii sunt alegătorii, care au mandatat deputații să îi reprezinte în Parlament. „A fi sau a nu fi” nu merge. Sunt necesare acțiuni concrete pentru a nu dezamagi.

Eu am o sugestie pentru deputații care au acces în Legislativ - să nu uite pentru nicio clipă că au misiunea să reprezente interesele cetățenilor, dar nu pe ale grupurilor oligarhice. Totuși, cunoscând lipsa de scrupule a liderului democraților, orice ne pare nouă odios și imposibil el poate înfăptui fără jenă, doar pentru a se menține la putere în următorii patru ani.

Am văzut opinii potrivit cărora Blocul „ACUM” ar trebui „să se alieze cu socialiștii împotriva lui Plahotniuc”. Dvs. ce părere aveți despre acest îndemn?

Aceste opțiuni sunt lansate în spațiul online. Campania electoarală și alegerile nu se finalizează în momentul anunțării rezultatelor, ci continuă până la identificarea unei coaliții capabile să investească un guvern, care să implementeze angajamentele asumate.

În Parlament au acces partide cu diferite ideologii. Alegătorul nu a votat doar ideologii. El a votat oameni care au promis „marea și sarea”.

Cum vor proceda? Decizia este una grea, dar liderii trebuie să fie capabili să aleagă calea corectă. Este foarte important ca unii deputați să nu se vândă și să uite promisiunile făcute cetățenilor.

Credeți că probabilitatea unor alegeri parlamentare anticipate în R. Moldova este iminentă?

Totul poate fi. Sincer, mi-e rușine să văd că în actualul Parlament au ajuns hoții de miliarde.

Alegerile anticipate imediate, în condițiile unei populații sărăcite și îmbătrânite, unor instituții capturate, într-o democrație șchioapă și oarbă vor fi, cu părere de rău, deloc reprezentative.

În acest context, cred că pentru început trebuie demisă conducerea Comisiei Electorale Centrale, anulat sistemul mixt și demis procurorul general. Doar după ce vom institui, în termeni-record, aceste pârghii de asigurare a democrației, putem vorbi și de alegeri anticipate.

La ce ar trebui să se aștepte cetățenii R. Moldova în următorii patru ani?

Oamenii nu trebuie să aștepte. Patru ani este un termen destul de mare pentru viața unui om și un termen destul de mic pentru istoria statului nostru, dar în care pot fi făcute multe lucruri bune.

Dacă va fi o coaliție între PDM și socialiști (formală sau informală), lucrurile se vor înrăutăți. Toate promisiunile lor au fost pur electorale. Statul este sărăcit din cauza ca s-a furat masiv, relația cu Uniunea Europeană este compromisă, procesul migrațional a atins cote alarmante, corupția este la cel mai înalt nivel de la independență încoace, vedem peste tot elemente clare ale autoritarismului.

Cum pot să se schimbe lucrurile în bine, dacă la conducere vor fi tot acei care au fost până acum?

Șanse de reabilitare nu există. Oamenii nu trebuie să aștepte, ei trebuie să acționeze.

Ce veți face Dvs., în calitate de lider al PLDM, dar și formațiunea pe care o conduceți în următoarea perioadă?

PLDM va continua să fie un partid care își reprezintă cu demnitate cetățenii. Vom reînnoi rândul membrilor de partid cu tineri și oameni profesioniști, competenți și ne vom pregăti pentru alegerile locale.

Vom demara un set de acțiuni care să ne ajute să eleborăm un program de guvernare prin intermediul administrației publice locale cu genericul „Cu oameni pentru oameni”.

Să nu uităm că APL este putererea unei națiuni.

Dle Deliu, vă mulțumim pentru interviu!

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md