INTERVIU // Regizorul Dumitru Budrala: „Prima ediție Astra Film Chișinău a fost o excelentă cale de promovare a filmului documentar. E cel mai firesc lucru să ne întoarcem și să facem o tradiție din Astra Film Chișinău”
Festivalul „Astra Film Chișinău” revine pentru al doilea an consecutiv în R. Moldova, iar cinefilii au oportunitatea să vadă, în perioada 17 – 19 noiembrie curent, la Cineplex Loteanu, o selecție alcătuită din cele mai aclamate filme de la ediția aniversară „Astra Film Festival” (AFF) de la Sibiu, România.
Regizorul Dumitru Budrala, fondatorul AFF, afirmă, într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL, că la prima ediție a „Astra Film Chișinău” a trăit emoții deosebite, „simțeam că se întâmplă ceva mult mai intens decât o vizionare de film”, de aceea i se pare „firesc” ca acest festival să devină „o tradiție” la Chișinău.
Ce subiecte abordează filmele care vor fi proiectate gratuit la Chișinău în acest weekend, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului României, și ce crede renumitul regizor de peste Prut despre cinematografia din R. Moldova, aflați din interviul de mai jos.
Domnule Dumitru Budrala, „Astra Film Festival” ajunge pentru a doua oară la Chișinău. Festivalul pe care l-ați fondat a împlinit 30 de ani în 2023, de ce a durat atât de mult să treceți Prutul?
Unele lucruri firești se întâmplă uneori mai târziu decât ne dorim. Încerc să nu rămân blocat în ceea ce nu s-a întâmplat și să mă concentrez pe ceea ce se întâmplă deja și ceea ce urmează.
Anul trecut am venit la Chișinău cu foarte mare emoție. Am făcut drumul cu mașina de la Sibiu și am avut timp să întorc această emoție pe toate părțile.
Mai lung mi-a părut drumul la întors acasă, vorba poetului, pentru că emoția era dublată de amintirea proaspătă a unor zile extraordinare.
Au fost atâtea întâlniri frumoase cu oamenii care au venit la întâlnirea cu filmul documentar! Așa că e cel mai firesc lucru să ne întoarcem în acest final de toamnă și să facem o tradiție din Astra Film Chișinău.
Dacă ați decis să aduceți din nou filme la Chișinău, validate mai întâi la Sibiu, înseamnă că prima ediție a „Astra Film Chișinău” a fost de succes. Ce ați reținut din experiența de anul trecut?
Îmi cer scuze că mă repet, dar emoția a fost principalul sentiment. Plutea în aer. Era ceva cu totul altfel decât oriunde am fost să proiectăm filme documentare. Simțeam că se întâmplă ceva mult mai intens decât o vizionare de film. Le-am mulțumit și atunci celor care au răspuns invitației noastre, le mulțumesc și acum și le spun că aștept cu multă încredere să ne reîntâlnim.
Am strâns multe mâini, am îmbrățișat și am fost îmbrățișat, mi-am reîntâlnit prieteni dragi. Iar discuțiile care au urmat proiecțiilor au fost foarte asemănătoare cu cele de la Sibiu, unde avem probabil cel mai avizat public de film documentar din partea aceasta de lume. Oamenii au fost curioși, au pus întrebări foarte bune, care ne-au provocat să răspundem.
Cred că prima ediție Astra Film Chișinău a fost o excelentă cale de promovare a filmului documentar și sunt foarte mulțumit de acest lucru.
Programul „Astra Film Chișinău” din acest an, pe care l-am consultat, este unul generos. Spuneți-ne Dvs., vă rugăm, ce propuneți publicului de la Chișinău să vadă, în perioada 17 – 19 noiembrie curent, la Cineplex Loteanu?
Le propunem prietenilor și fraților noștri de pe malul stâng al Prutului o selecție alcătuită din unele dintre cele mai aclamate filme de la ediția aniversară „Astra Film Festival”.
Sunt, pe de o parte, filme care au obținut premii importante, așa cum este de exemplu incredibilul film „Locul unde nimeni nu spune te iubesc” – cel mai bun film al Competiției Voci Emergente ale Documentarului.
Sau „Amar” (Premiul pentru Perspective Noi, Competiția România), în care regizoarea Diana Gavra reușește să intre în lumea hoților de buzunare și ne prezintă câteva personaje mai complexe decât ne puteam imagina, care au o etică a muncii și care, vorba aceea, fură cu pasiune. Nu în ultimul rând, cei care vor veni să vadă acest film vor afla ce au de făcut ca să nu devină victime ale hoților de buzunare.
Vom prezenta și un film important a cărui realizare a fost sprijinită de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, „un film despre două țări, o limbă, un popor și câteva milioane de patimi”, cum spun realizatorii de la Creativepedia.
Le recomand cititorilor dumneavoastră să-și facă timp și să vină să le vadă pe toate. Sunt filme foarte bune.
CITIȚI și Festivalul „Astra Film” se întoarce la Chișinău! Filmele care vor putea fi vizionate GRATUIT, în perioada 17 - 19 noiembrie la Cineplex Loteanu
Filmul „Calea laptelui”, care vă aparține, va deschide „Astra Film Chișinău”. Ce trebuie să știm despre această peliculă înainte s-o vedem?
Este un film la care lucrez de mulți ani. L-am prezentat prima oară în varianta work-in-progress la Sibiu, la AFF 2023. La Chișinău, aducem tot o variantă work-in-progress, îmbunătățită, mai scurtă cu 25 de minute.
Este o poveste despre transhumanță, obiceiul străvechi care face parte din coloana vertebrală a culturii poporului român. Îi veți îndrăgi pe eroii acestui film, așa cum îi îndrăgesc și eu și vă va fi dor de ei. Pentru că Pătru și Petru sunt, probabil, ultimii păstori care mai practică transhumanța, iar odată ce ei se vor retrage, se va pierde ceva important din vechea Europă.
Vă aștept cu multă emoție la film și la discuțiile de după proiecție.
Și în acest an, ca și la ediția trecută, aveți o secțiune dedicată tinerilor. Ce oportunități le oferiți tinerilor basarabeni în următoarele zile?
Pentru adolescenți, venim cu câteva producții foarte apreciate la „Astra Film Junior”, programul nostru de educație prin film.
E o selecție care conține filme pentru diferite categorii de vârstă, dar și cel puțin un film care merită văzut de spectatori de toate vârstele: „Altă identitate”, despre o studentă care descoperă că imaginea și identitatea i-au fost furate și folosite în materiale pornografice disponibile pe internet.
De văzut și filmul despre copilăria unui geniu al șahului, multiplul campion mondial Magnus Øen Carlsen, care a devenit mare maestru la o vârstă fragedă.
Dle Budrala, ce credeți despre cinematografia din R. Moldova?
Am fost întotdeauna fascinat de cunoștințele, ingeniozitatea, curiozitatea și talentul regizorilor moldoveni.
De fiecare dată când ne sunt propuse filme făcute aici sau de regizori moldoveni care locuiesc în Europa, știm că sunt filme bune.
Am o relație excelentă cu mulți dintre ei, cu prietenii de la „Cronograf”, care fac o treabă excelentă.
Cinematografiei din Republica Moldova cred că nu îi lipsește decât contactul mai strâns cu cinematografia din România și cu cea europeană, din care face parte. Am mare încredere și mari așteptări în acest sens.
„Astra Film Festival” pe care l-ați fondat acum 30 de ani a devenit unul dintre cele mai importante evenimente din acest domeniu din Europa. Ce v-a marcat cel mai mult în acești 30 de ani, care este lucrul ce ar trebui povestit neapărat atunci când vorbim despre „Astra Film Festival”?
Tot. Absolut tot. De la remorcile cu cartofi pe care le-am vândut ca să finanțăm prima ediție la proiecțiile full-dome 360 de grade ori filmele văzute din bărci care plutesc pe lac, din timpul pandemiei, entuziasmul miilor și miilor de copii care umplu Sibiul cu energia lor la vreme de „Astra Film Junior” și fiecare om din public și din echipa „Astra Film”.
Domnule Dumitru Budrala, vă mulțumesc pentru acest dialog și pentru efortul pe care îl faceți în favoarea cinefililor din R. Moldova!
PORTRET: Dumitru Budrala este regizor, producător, fotograf și director de imagine. Filmele sale au fost prezentate și premiate la festivaluri de film din întreaga lume. Dumitru Budrala deține un doctorat în antropologie vizuală, ceea ce explică perspectiva sa asupra lumii, care e cel puțin dublă: privirea a cineastului și înțelegerea cercetătorului-antropolog. Fotografiile documentar-antropologice semnate de Dumitru Budrala au făcut ocolul lumii în diverse expoziții internaționale și au fost publicate în albume de fotografie.
În 1991, Dumitru Budrala a lansat proiectul cultural „Astra Film”, devenit între timp unul dintre cele mai importante centre de film de non-ficțiune din Europa, despre care regretatul antropolog Vintilă Mihăilescu spunea că este un loc dedicat; redescoperirii firescului, o lecție de a privi lumea.
Dumitru Budrala este directorul fondator al Festivalului internațional al filmului de non-ficțiune de la Sibiu, „ASTRA FILM FESTIVAL”, pe care l-a înființat în 1993. De-a lungul a aproape trei decenii de existență, la „Astra Film Festival” au venit filme și personalități care au marcat cinematografia mondială de non-ficțiune.
În 1993 – spune Dumitru Budrala – festivalul era un proiect mult prea inovator ca cineva să creadă în el. „Era o provocare să facem „Astra Film Festival”, să inventăm un spaţiu dinamic de explorare şi experimentare a condiţiei umane prin cinematografia realităţii. La fel de mare a fost provocarea să creştem festivalul şi să-l menţinem în viaţă mai bine de un sfert de secol. Această poveste a festivalului este în sine material copios pentru un excelent film documentar”.
Astăzi, „Astra Film Festival” este recunsocut unanim ca unul dintre marile evenimente cinematografice ale Europei. (dumitruburdala.ro)
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani