15:03:07 14.01.2025
Stiri

INTERVIU // Principele Radu al României spune, la Chișinău, care este starea de sănătate a Regelui Mihai și care sunt rezultatele vizitei sale în R. Moldova

Interviu 21.04.2016 15:59 Vizualizări2866 Autor: Ziarul National
INTERVIU // Principele Radu al României spune, la Chișinău, care este starea de sănătate a Regelui Mihai și care sunt rezultatele vizitei sale în R. Moldova adevarul.ro

Alteța Sa Regală, Principele Radu al României, care s-a aflat într-o vizită oficială de trei zile în R. Moldova, a acordat un interviu pentru „Radio Chișinău” în care vorbește despre starea de sănătate a Regelui Mihai și despre întâlnirile fructuoase pe care le-a avut la Chișinău.

Radio Chișinău: Altețe, această întâlnire are loc la finalul vizitei de trei zile în Republica Moldova. Am vrea să îi transmitem prin intermediul dumneavoastră urările noastre de sănătate Majestății Sale, Regelui Mihai I al României, și dacă ați putea să ne spuneți care sunt ultimele informații legate de starea de sănătate a Majestății Sale. În Republica Moldova ați venit neînsoțit, Principesa Moștenitoare Margareta se află în continuare în Elveția, alături de rege?

Principele Radu: Alteța Sa Regală s-a întors între timp la București, în timpul șederii mele la Chișinău. În ceea ce privește sănătate Majestății Sale, Regele Mihai, medicii sunt mulțumiți că are o stare stabilă. Însă, așa cum toată lumea știe, este vorba despre un diagnostic foarte sever, deci suntem bucuroși că e acum stabil. Știm foarte bine că e o încercare grea, mai ales la o vârstă avansată. Cred că foarte mult au ajutat manifestările de iubire și de susținere din partea oamenilor, încălzesc inima oricui, darămite inima unui om care a așteptat atâtea zeci de ani să se reîntoarcă la ai lui.

Radio Chișinău: După internarea Majestății Sale, Casa Regală a anunțat că atribuțiile au fost preluate de către Principesa Moștenitoare Margareta, ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră?

Principele Radu: Nu schimbă cu nimic lucrurile. Majestatea Sa nu a fost înlocuit de către Principesa Moștenitoare, ci doar este reprezentat de Principesă, în aceste perioade mai lungi de timp în care tratamentul și diagnosticul categoric nu îi pot permite să iasă în public. Documentul pe care Majestatea Sa l-a semnat nu i-a dat Alteței Sale posibilitatea de a-l înlocui pe rege, ci doar de a-l reprezenta și acest lucru nu a schimbat cu nimic viața noastră. De 20 de ani de când suntem căsătoriți, fiecare zi arată la fel. Suntem amândoi profund devotați Coroanei. Avem amândoi, în afară de iubire față de Coroana României, și un extraordinar de mare respect, și probabil că asta ne-a și ținut două decenii atât de strâns alături, în momente grele, în momente fericite, pentru că avem un ideal comun - suntem foarte adânc pătrunși de acest respect pe care îl avem față de Coroană și avem nestrămutata credință că ea ajută, folosește națiunii noastre și într-un stat, și în celălalt. Noi respectăm voința politică a națiunii și în Republica Moldova și în România. Niciodată gesturile noastre nu au fost acelea de a incomoda pe cei de la putere, ci de a le da o mână de ajutor, respectând misiunea istorică pe care Coroana o are, adică acea de a încerca să facă bine oamenilor.

Radio Chișinău: Vă aflați la finalul vizitei în Republica Moldova. Știm foarte bine, Casa Regală a României s-a implicat și se implică foarte mult în viața socială, culturală și economică a Republicii Moldova. De această dată ați fost însoțit de mai mulți oameni de afaceri. Care sunt rezultatele acestei vizite?

Principele Radu: Această vizită a fost una intensă și voluminoasă. În trei zile au fost 16 întâlniri publice și oficiale și am atins și latura economică. A venit un număr mare de oameni de afaceri, peste 20, reprezentând întreprinderi mari și cu posibilități serioase, din Cluj, unii dintre ei fiind germani sau austrieci. La întâlnirile de la Chișinău și cele de la Bălți, au găsit deja parteneri și sunt pe cale de a semna contracte, or nu se poate o bucurie mai mare să vezi că ei nu pleacă de aici cu mâinile în buzunar, cum se spune, ci fac un pas mai departe. Noi suntem în permanentă legătură și cu alte orașe din România, cu Iașul,Timișoara, cu Craiova și ajutăm, pe cât e posibil, cu misiuni economice în străinătate, unde prezența noastră, a Familiei Regale, deschide mai multe porți și mai mult interes, în Suedia, Belgia, Elveția sau Franța. De aici încolo suntem interesați ca la aceste misiuni să asociem orașe basarabene.

Din punct de vedere educațional, nici nu știu cu ce să încep. Sunt licee care au patronaj regal: Liceul Academic de Artă din Chișinău, Liceul Academiei de Științe. Liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău are chiar istorie regală, a fost ctitorit de Regina Maria. Donația de carte este, să spun așa, un gest minor. E normal, e datoria noastră să-i ajutăm pe acești copii. Prin citirea acelor cărți la timp, la o anumită vârstă, poate să le schimbe viața. În afară de aceasta, am dori să convingem ambele guverne, ca elevii din Republica Moldova să poată să participe la olimpiadele școlare din România. Să fie un singur subiect și un singur concurs pentru toată lumea. Ar fi o mare bucurie pentru noi, dacă nu ar mai exista această diviziune, pentru că până la urmă principiile, valorile, educația este una, nu două. Copiii ar trebui să aibă aceeași șansă, nu șanse diferite. În rest, sunt și componente diplomatice nu doar culturale și economice. Dorim să participăm împreună cu demnitari din Republica Moldova, înalți reprezentanți ai Parlamentului sau ai altor instituții, să călătorim în Europa împreună și să încercăm să susținem, umăr la umăr, cauza Republicii Moldova. Suntem pe cale de a pune la punct o astfel de vizită în luna iunie, în Occident și desigur sperăm să ne întoarcem în luna iunie, Principesa Moștenitoare și cu mine, încă o dată în Republica Moldova, pentru trei zile, și să facem lucruri care să-i inspire pe oameni.

Radio Chișinău: Această vizită a dumneavoastră în Basarabia a fost prilejuită și de lansarea volumului „Calea Europeană a Republicii Moldova”. Casa Regală susține acest parcurs al nostru. Cum vedeți dumneavoastră acum situația din țara noastră, având în vedere că tot mai mult se vorbește despre zădărnicirea parcursului european al Moldovei prin acel furt al miliardului, stagnarea reformelor, pierderea încrederii cetățenilor de către guvernare…

Principele Radu: Știți, Familia Regală nu este o instituție care trăiește clipa, ziua, ora, fiindcă nu este o instituție politică a prezentului. Familia Regală are, peste câteva săptămâni, 150 de ani de când există. Această perspectivă de 150 de ani îți dă un pic mai mult calm și mai multă liniște în a evalua. Nu există nicio cale de progres de la o societate săracă, instabilă și dictatorială la o societate deschisă și prosperă și stabilă, niciodată acest drum, nu este fără suișuri și coborâșuri, fără piedici. Și o boală, atunci când o tratezi, ai nevoie de timp ca medicamentul să își facă efectul. Uneori te simți rău seara, ziua te simți mai bine, pe urmă iar ai temperatură. Corpul unei societăți este exact ca și corpul uman. Națiunea este punerea împreună a mai multor milioane de oameni, dar tot o ființă este și are nevoie să treacă prin dezamăgiri, umilințe, rușine, bucurii... Sunt absolut convins că se poate trece peste asta.

Totul este să rămâi încrezător, să nu îți pierzi generozitatea și bunătatea, să ierți, să nu fii chiar complet indiferent atunci când se întâmplă lucruri care te lovesc. Dar nu se poate face un drum ca acesta, spre Europa și spre valorile ei, mai ales într-o parte a lumii, cum este aici, unde sunt atâtea influențe, unele dintre ele atât de contradictorii, un fel de intersecție de drumuri. Trebuie să fii de acord cu ele, pentru că așa arată viața noastră, așa arată identitatea noastră. Moldova niciodată nu o să aibă o istorie sau un profil cum este al Olandei sau al Danemarcei. E cu totul și cu totul altă lume, formată din mai multe civilizații, din mai multe influențe. Pur și simplu trebuie să treci peste ele și să încerci să îți fie mai bine. Eu sunt convins că există resurse. Există o foarte bună tânără generație. Momentan ea nu dorește să stea aici, vrea să plece. Nici acesta nu este un instinct rău. Cum să nu vrei să pleci dacă ai văzut că altundeva este mai bine. Însă același instinct bun te face ca după un anumit timp să te întorci înapoi și să dai locului care te-a format ceva înapoi. Nimeni din cei care pleacă nu vor uita rădăcina și locul lor de naștere.

Radio Chișinău: Aș vrea să vă întrebăm, Alteță, care vor fi prioritățile Casei Regale în următorii ani și ce loc ocupă Basarabia?

Pincipele Radu: Prioritățile le dictează felul în care momentul s-a dezvoltat. Evident că acum nu mai facem ceea ce făceam în România acum 20 de ani, s-au schimbat multe lucruri. Acum suntem mai preocupați pentru conexiuni cu lumea în diverse planuri. Să aducem mai multă atenție economică României, să trezim mai multă încredere în ceea ce face România. Nu toate lucrurile neplăcute care se spun, uneori îți crapă obrazul de rușine, pe prima pagină a ziarului să vezi. România nu este în întregime așa, fiecare grădină are buruienile ei. Încercăm să ridicăm prestigiul țării într-un mod corect. Nu susținem lucruri care nu există.

În ceea ce privește Republica Moldova și aici este o foarte mare trecere de la o etapă la alta. 2016, într-o epocă plină de convulsii, neîncredere, controverse, este totuși un pas înainte făcut. A început Europa să vorbească despre această țară, se știe că are potențial, că are o generație tânără talentată. Ușor, ușor, dacă noi vom ști să ne consolidăm locul pe hartă, el va da rezultate. Noi vom încerca să fim cât mai des prezenți în interiorul țării pentru încurajare și pentru darea unui sfat bun atunci când îl avem, iar în afara ei - pentru a arăta lumii realitatea, fața adevărată a lucrurilor. Nu trebuie ascunse lucrurile care sunt rele, dar nici nu trebuie ignorate. Totodată, nu trebuie nesocotite lucrurile care sunt bune. Am vizitat școli care s-au schimbat foarte mult în bine, universități, licee. Chiar și în comune unde nu sunt bani, oamenii păstrează totul impecabil de curat, copiii au însuflețire, văd exemplul bun din partea părinților și a profesorilor și uneori un spirit viu și generos face mai mult decât banul din buzunar.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md