INTERVIU // Planul Moscovei, la suprafață. „Salvatorul” regimului separatist de la Tiraspol, care intenționează să livreze gaze naturale în stânga Nistrului, audiat la SIS: „Necesitățile lor sunt de la 2 până la 3 milioane de metri cubi pe zi”
Regiunea transnistreană, care a rămas fără gazele rusești de la 1 ianuarie curent, ar urma să procure și chiar „să plătească”, în premieră, pentru gazele livrate de un agent economic de pe malul drept al Nistrului.
Este vorba despre „Natural Gaz DC” SRL, compania fostului director al „Metalferos” și „Chișinău-Gaz”, Arcadie Vicol, un apropiat al oligarhului fugar Vlad Plahotniuc.
„Natural Gaz DC” SRL și „Tiraspoltransgaz”, companie afiliată concernului rus „Gazprom”, au încheiat marți, 14 ianuarie, un contract-cadru de livrare a gazelor naturale către regiunea transnistreană. Curios este faptul că acest contract a fost semnat exact în ziua în care liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-a întors de la Moscova, unde a „negociat” vizavi de problema crizei energetice din stânga Nistrului.
Într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL, Vicol a dezvăluit că, dacă va fi implementat contractul, „Natural Gaz DC” ar urma să furnizeze maximum trei milioane de metri cubi de gaze zilnic în stânga Nistrului, ceea ce ar face imposibilă producerea de energie electrică pentru malul drept al Nistrului.
Arcadie Vicol a fost audiat astăzi de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), iar Daniela Mînzatu, purtătoarea de cuvânt a instituției, ne-a spus că nu oferă detalii despre acest caz. Presa a scris, pe surse, că Vicol ar fi bănuit de trădare de patrie și activități dușmănoase în favoarea Federației Ruse.
Cum comentează Arcadie Vicol aceste acuzații, aflați din interviul de mai jos.
Raisa Lozinschi: Domnule Arcadie Vicol, pentru ce ați fost audiat astăzi la Serviciul de Informații și Securitate? Ne puteți oferi detalii?
Arcadie Vicol: Nu a fost audiere, a fost o discuție.
Bine, despre ce ați discutat?
Am discutat despre contractul-cadru încheiat între „Natural Gaz DC” SRL și „Tiraspoltransgaz” privind livrarea gazelor naturale.
A fost discutat acest contract care, apropo, este aprobat de Secretariatul Comunității Energetice, care face parte din Comisia Energetică a Uniunii Europene.
Ce prevede concret acest contract-cadru?
Acel contract prevede furnizarea de gaze naturale și achitarea gazelor naturale. Dacă va fi realizat, va fi în premieră când gazele naturale furnizate în stânga Nistrului sunt achitate și pentru aceste gaze sunt plătite impozite în bugetul R. Moldova.
Adică, „Gazprom” urma să vă furnizeze Dvs. gaze și Dvs. să le vindeți în Transnistria, așa cum făcea până acum „Moldovagaz”, compania-fiică a concernului rus?
Noi nu avem contract cu „Gazprom” și gazele pe care noi am intenționat să le furnizăm acolo vor fi contractate, dacă vor fi, de la traderii și bursele europene.
Când urma să furnizați gaze în stânga Nistrului, conform contractului la care vă referiți?
Nu este specificată ziua în care ar trebui să fie începută furnizarea, deoarece a fost semnat doar un contract-cadru ce prevede principiile de transmitere a gazelor naturale și o formulă de preț.
Cam cât ar fi urmat să coste gazele livrate de compania Dvs. în Transnistria?
Nu pot să vă spun aceste detalii, deoarece contractul este confidențial.
Odată realizat, va deveni public, deoarece este un interes sporit al societății în privința acestuia.
„Tiraspoltransgaz” v-a oferit asigurări că transnistrenii vor achita gazele, ținând cont de faptul că nu au făcut-o niciodată în cei peste 30 de ani și au acumulat datorii de circa 11 miliarde de dolari către „Gazprom”?
Fără să fie achitat gazul, un cub nu va fi livrat în stânga Nistrului.
Când a fost încheiat contractul cu „Tiraspoltransgaz”?
Ieri (14 ianuarie – n.r.).
Curios, adică în ziua în care liderul separatist Vadim Krasnoselski s-a întors de la Moscova, iar astăzi a anunțat că „în curând” va fi rezolvată criza energetică din stânga Nistrului... Dvs. sunteți parte a acestei înțelegeri dintre ruși și regimul separatist de la Tiraspol?
Nu. Eu am spus că noi am negociat cu mai mulți traderi europeni aceste cantități de gaze și, după ce unii dintre ei au vociferat cam care sunt posibilitățile lor, noi atunci am semnat un contract-cadru, care nu înseamnă că noi mâine furnizăm gaze naturale.
După asta mai este multă muncă. Trebuie de făcut un contract individual, trebuie agreate cantitățile, capacitățile, plata etc.
Cu ce s-au terminat discuțiile de la SIS? Presa a scris, cu referire la surse, că sunteți acuzat că ați fi făcut jocul rușilor în acest caz.
Domnii cu care am discutat au avut mai multe întrebări cu privire la acest subiect. La toate întrebările a fost dat răspuns, inclusiv faptul că acest contract este acceptat de Secretariatul Comisiei Energetice.
Cred că ei vor verifica informațiile și vor da aprecieri, concluzii și după aceasta va fi clar care va fi soarta contractului respectiv.
Cred că nu toată lumea știa că acest contract poartă un caracter comercial, în urma căruia R. Moldova, malul drept, urma să beneficieze de impozite sub formă de TVA la gazele naturale în sumă de aproape trei milioane de lei zilnic. Această sumă ar urma să vină în bugetul R. Moldova, dacă acest contract va fi realizat.
Ce cantitate de gaze aveți în vedere să livrați pe malul stâng al Nistrului, ținând cont de faptul că deja știți mărimea impozitelor care ar urma să fie încasate de malul drept?
Necesitățile lor vociferate sunt de la 2 până la 3 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi.
Deci nu e vorba de cantitatea de 5,7 milioane de metri cubi de gaze, livrate până pe 1 ianuarie curent de „Gazprom” din care era produsă energia electrică și pentru malul drept al Nistrului?
Eu vă spun cantitatea discutată, dar cum vor folosi ei gazele este treaba lor. Noi le vindem, încasăm banii și mai departe ei folosesc gazele fie pentru energie electrică, fie pentru industrie, fie pentru consumatorii casnici.
Este chestia lor internă.
Dvs. cunoașteți opinia mai multor experți de la Chișinău, potrivit cărora livrarea de gaze exact pentru necesitățile Transnistriei și provocarea de majorări ale prețurilor în dreapta Nistrului, ca urmare a sistării contractului de furnizarea energiei electrice produse în stânga Nistrului, este un plan al Federației Ruse de a îngenunchea Chișinăul în preajma alegerilor parlamentare din acest an?
Eu în cadrul mai multor comisii la care am participat - și la Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică, „Energocom”, „Modovagaz”, Comunitatea Energetică și Comisia Europeană – spun de mai mulți ani părerea mea ca jucător pe piață că dependența R. Moldova de generarea energiei electrice în Transnistria trebuia să fie diminuată treptat: 2-3% pe lună. Asta ne-ar aduce într-o piață de energie electrică europeană și nu ar da numai frâu liber energiei electrice, dar ar crea și premise pentru malul drept să aibă o poziție în negocieri.
Poate eu nu sunt suficient de capabil să înțeleg la ce fel de joc vă referiți, dar ceea ce am discutat noi cu „Tiraspoltransgaz” este strict comercial. Atunci când R. Moldova beneficiază în urma livrărilor respective, nu văd premise ca să nu se întâmple și nu înțeleg planul politic al guvernării.
Ce credeți Dvs. despre situația din Transnistria, după ce Federația Rusă a sistat livrările de gaze naturale, provocând o criză pe malul stâng al Nistrului și majorări de prețuri pe malul drept?
Aceasta este o întrebare mai mult politică, deoarece eu nu sunt „Moldovagaz” sau Ministerul Energiei, care au participat la discuțiile respective.
Dar sunteți un jucător de pe piața de gaze. Aveți o părere?
Haideți să continui... Informația despre sistarea tranzitului de gaze naturale, care s-a întâmplat pe 1 ianuarie 2025, a fost clară încă un an în urmă.
Noi, ca agent economic de pe piața liberă, ne-am pregătit pentru asta, am creat alte rute, am identificat niște măsuri ca să asigurăm clienții noștri și clienții noștri nu au fost afectați nicicum de sistarea tranzitului respectiv.
Cine sunt clienții Dvs. în prezent?
Eu nu pot să vă dau numele, fiindcă sunt clienți industriali, sunt mai multe companii și noi furnizăm gaze naturale deja pe parcursul a cinci ani, din 2020.
Dvs. ați recunoscut mai devreme că sistarea livrărilor de gaze de către „Gazprom” către regiunea transnistreană este „o întrebare mai mult politică”.
N-am confirmat ce spuneți Dvs. Eu v-am zis că noi n-avem nimic cu politica și noi am făcut un contract strict comercial.
Dvs. vorbiți despre un contract „comercial”, dar noi știm foarte clar că regimul separatist de la Tiraspol este loial Kremlinului, Moscova întreține separatismul în R. Moldova, iar „Tiraspoltransgaz” a jucat mereu în interesul „Gazpromului” în cadrul „Moldovagaz”. Prin urmare, o înțelegere a „Tiraspoltransgaz” cu un jucător de pe piața liberă, așa cum vă prezentați, ar fi imposibilă fără girul Kremlinului. Dle Vicol, sunteți un interpus al Moscovei în acest joc împotriva Chișinăului?
Ceea ce spuneți Dvs. este exact declarația „Moldovagaz” din 2020, atunci când noi am început furnizarea de gaze naturale pe piața liberă din R. Moldova.
Acea „Moldovagaz”, care este compania-fiică a „Gazprom”, unde rușii dețin cota majoritară, nu?
Am fost acuzați din momentul cela că suntem ai rușilor, ai lui Plahotniuc, tot felul de acuzații.
Noi suntem cei care au pornit furnizările de gaze pe piața liberă și noi o să le continuăm, în pofida tuturor acuzațiilor.
Dar de ce v-a ales „Tiraspoltransgaz” anume pe Dvs.?
Nu știu, întrebați-i pe ei.
Au avut voie...
Noi suntem compania cu cea mai mare cotă de piață și cu experiența cea mai vastă.
În spatele Dvs. stă oligarhul fugar Vlad Plahotniuc? Presa amintește relația Dvs. cu acesta, în contextul audierilor de la SIS...
Eu nu am avut nicio relație cu Vlad Plahotniuc și dacă Dvs. credeți în articolele scrise pe Telegram, asta nu este o sursă credibilă.
Dacă sunt fapte, prezentați-le, dacă sunt doar discuțiile de pe Telegram, acestea sunt bârfe cu care R. Moldova este plină.
Domnule Vicol, vă mulțumim pentru interviu.
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova