INTERVIU // Oazu Nantoi: „Impotența guvernanților din R. Moldova determină OBRĂZNICIA celor de la Comrat”
O așa-zisă adunare extinsă a autorităților regionale și locale „împotriva Unirii cu România”, convocată la îndemnul bașcanului Irina Vlah, s-a desfășurat sâmbăta trecută la Tomai, UTA Găgăuzia.
Participanții la eveniment au declarat anul 2018, când românii marchează 100 de ani de la Marea Unire, drept „100 de ani de la ocupația românească a Basarabiei” și și-au anunțat intenția de a-și schimba statutul regiunii, dacă R. Moldova își pierde independența.
Analistul politic Oazu Nantoi este de părere că, prin astfel de evenimente, Irina Vlah și Igor Dodon și-au început campania electorală și aceștia „își fac de cap”, pentru că nu au fost deferiți justiției după așa-zisul referendum din Găgăuzia din 2 februarie 2014, când participanții s-au declarat pentru aderarea regiunii la Federația Rusă.
Dle Nantoi, sâmbăta trecută la Tomai, UTA Găgăuzia, a avut loc o adunare a liderilor găgăuzi care au condamnat curentul unionist din R. Moldova și au repetat că își rezervă dreptul de a pune în practică rezultatele așa-zisului referendum din 2 februarie 2014, prin care s-a exprimat dorința de aderare a regiunii la Federația Rusă, dacă R. Moldova își pierde statutul de stat independent. Ce credeți că s-a întâmplat, de fapt, la Tomai?
Atât Irina Vlah, precum și Igor Dodon și-au început campaniile electorale. Ambii au fost implicați și în așa-zisul referendum din 2 februarie 2014, ceea ce presupunea crearea republicii „Bugeac”, în urma realizării proiectului „Novorusia” și destrămării Ucrainei și a R. Moldova.
Din moment ce ambii nu au fost deferiți justiției, continuă să-și facă de cap.
Cât de reală vi se pare amenințarea că Găgăuzia va adera la Federația Rusă, dacă R. Moldova se unește cu România?
Despre Unire nu vreau să vorbesc, pentru că eu nu sunt psihiatru. În al doilea rând, impotența guvernanților R. Moldova determină obrăznicia celor de la Comrat.
Să nu uităm că în prezidiu a stat și un oarecare Vladimir Cîssa, singurul ales din partea Partidului Democrat, care a spus că trebuie de comandat bilet într-o singură direcție pentru unioniști. Cei care îi fac plăcere lui Putin se simt aici acasă, în frunte cu Dodon.
Pe de o parte, acei deputați care pe 23 decembrie 1994 au votat Legea privind statutul juridic special al Autonomiei Găgăuze au comis o crimă, deoarece lipsa separării clare a competențelor oferă spațiu pentru tot soiul de idioți și provocatori, de ambele părți, dacă ne aducem aminte de cum s-a comportat Vladimir Voronin în 2002, când a vrut să-l demită pe Dmitri Croitor.
Guvernarea centrală nu a fost preocupată niciodată de integrarea minorităților etnice în spațiul comun al cetățenilor R. Moldova. Mai mult ca atât, pretinșii noștri politicieni - și acei de dreapta, și acei de stânga, astea-s diagnoze, nu doctrine, profită de revanșa etno-lingvistică și o amplifică în perspectiva alegerilor, pentru a mâna turma la abatorul politic, dar ei să se aleagă cu locuri în Parlament.
De la momentul proclamării independenței au trecut, mâine-poimâine, 27 de ani, dar noi tot ne bălăcim în această mizerie dreapta-stânga, cu unioniști și putiniști, dar care fură laolaltă când ajung la treuca puterii.
Dle Nantoi, am vrea să vă rugăm să comentați declarația deputatului Cornel Dudnic, făcută la aceeași adunare, care a spus că, în cazul Unirii, el va lua primul arma în mâini ca să apere Găgăuzia…
Da, Kalașnikov… Ce să comentez?! El este alesul poporului, întrebați-l pe el, numai că întrebați-l în limba rusă, că el nu înțelege româna. Întrebați-l și pe președintele Partidului Democrat.
Pe de altă parte, președintele Igor Dodon afirmă că războiul din 1992 de la Nistru „a izbucnit din cauza unioniștilor”…
Dodon se comportă ca un agent de influență a Federației Ruse. El scuipă pe mormintele celor care au luptat pentru independența și suveranitatea R. Moldova în 1992.
Aici e cazul când sunt de-acord cu Vladimir Voronin, cel care l-a „născut” pe Dodon și a spus că acesta este „o rușine la nivel internațional”.
Evenimentul de sâmbătă din Găgăuzia i-a făcut pe unii să amintească de situația de la începutul anilor ’90, când, în preajma unor mișcări importante la Chișinău, tot erau agitate mai întâi spiritele în Găgăuzia. Să ne pregătim de un nou război ca acum 26 de ani sau credeți că e doar vorba de campania electorală ce se apropie în R. Moldova?
Mai degrabă e un început de campanie electorală, deoarece situația din Ucraina nu poate fi comparată azi cu ceea ce a fost în primăvara anului 2014.
Deocamdată, ceea ce se întâmplă este o dovadă a incompetenței și impotenței puterii centrale și o campanie electorală din partea dodoniștilor și a Irinei Vlah.
Deci, Dvs. credeți că scenariul Crimeei este exclus în R. Moldova?
E foarte puțin probabil. Dar la noi nimic nu poate fi exclus, atât timp cât avem ceea ce avem.
Dle Nantoi, vă mulțumim pentru interviu!
CRIZĂ și SCUMPIRI // Federația Rusă apasă „butonul” Transnistria înaintea alegerilor parlamentare din R. Moldova: Ce înseamnă o eventuală sistare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025
VIDEO // Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, mesaj puternic de susținere de la Bruxelles pentru Iurie Ciocan: „Avem nevoie de un reprezentant în Parlamentul României care să lupte pentru interesele românilor din R. Moldova”
Noi remanieri în Guvernul Recean. Adjunctul lui Andrei Spînu a DEMISIONAT de la MIDR