Interviu // Marian-Jean Marinescu: „UE va acționa ca o contrapondere la presiunile Rusiei”
Declarație // După încheierea Jocurilor Olimpice, este probabil ca Federația Rusă să reia presiunile asupra țărilor din vecinătate, crede europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu
Uniunea Europeană a „descuiat poarta” pentru cetățenii moldoveni. Vara lui 2014 va aduce vacanțe europene moldovenilor, care nu vor mai trebui să piardă timp, nervi și bani pentru a obține viză de călătorie în țările europene. Europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu, raportor pentru R. Moldova în problema ridicării vizelor din partea grupului Partidului Popular European, a acceptat să dezvăluie într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL detalii despre cum au decurs negocierile pe marginea acestui document, are sau nu R. Moldova motive să se îngrijoreze din cauza intențiilor unor forțe din mai multe state europene de a limita numărul de imigranți și ce „ofertă” ar putea face UE R. Moldova, dacă vom rezista în acest an presiunilor Rusiei.
Domnule Marinescu, Parlamentul European a votat ieri pentru abolirea regimului de vize pentru cetățenii R. Moldova. Au existat mulți europarlamentari cu rezerve vizavi de această decizie?
Larga majoritate a deputaților europeni nu a avut rezerve, iar acesta este lucrul cel mai important pentru cetățenii moldoveni. În comisia Parlamentului au votat toate grupurile politice principale, cu numai două voturi împotriva propunerii. Cât privește plenul, decizia a fost luată cu o largă majoritate.
Cum au decurs consultările de până acum pe marginea acestui subiect? Au existat multe propuneri de amendamente?
Parlamentul nu a depus niciun amendament. A existat un consens între toți raportorii să nu se facă acest lucru pentru a accelera aprobarea propunerii și pentru ca cetățenii moldoveni să se bucure de călătorii libere în UE chiar mai devreme decât era programat.
După semnarea documentului, în cât timp credeți că vor scăpa cetățenii R. Moldova de vizele necesare pentru Uniunea Europeană?
Regulamentul va intra în vigoare în 20 de zile de la publicarea sa în „Jurnalul Oficial”. Dacă se mențin datele stabilite pentru pașii următori, până la sfârșitul lunii mai această intrare în vigoare va avea loc.
Liberalizarea regimului de vize implică respectarea unor condiții. Care sunt acestea, cu excepția termenului de maximum 90 de zile timp de jumătate de an de aflare pe teritoriul unui stat membru al UE?
În primul rând, trebuie precizat faptul că cei vizați de acest nou regulament sunt cetățenii posesori ai unui pașaport biometric. Pentru a circula fără viză în UE, un cetățean moldovean trebuie să aibă, așadar, pașaport biometric. Apoi, desigur, trebuie respectate legile fiecărei țări în parte. Este evident că se vor lua măsurile necesare împotriva celora care nu respectă legile țării-gazdă. Însă acest lucru este valabil indiferent de naționalitatea cetățeanului în cauză.
Vă așteptați la un flux masiv de călători din R. Moldova după anularea vizelor?
Este dificil să mă pronunț, depinde și ce înțelegeți prin flux masiv. Din cunoștințele mele, circa 750 de mii de cetățeni moldoveni au pașapoarte biometrice în prezent și este de așteptat ca numărul cererilor pentru eliberarea unui astfel de pașaport să crească. Rămâne de văzut câți îl vor și folosi în perioada imediat următoare intrării în vigoare a regimului liberalizat. În ce mă privește, m-aș bucura ca acest flux de călători să fie cât mai mare: să vedem familii reîntregite, să vedem antreprenori moldoveni care călătoresc mai des pentru noi oportunități de afaceri în UE. Ar avea cu toții numai de câștigat.
Recent, Consiliul Federal din Elveția a adoptat o decizie privind aplicarea unei prevederi de luptă împotriva unui aflux de imigranți. Presa a scris că nu este exclusă reintroducerea vizelor pentru statele care nu sunt membre ale zonei Schengen. Înseamnă acest lucru că regimul liberalizat de vize nu se va răsfrânge și asupra dreptului de circulație în Elveția?
Referendumul din Elveția se referă strict la circulația forței de muncă, nu la circulația persoanelor. Prin noul regulament, R. Moldova beneficiază de un regim liberalizat pentru vize, regim aplicabil pe teritoriul tuturor țărilor UE aflate în Schengen, dar și al statelor semnatare ale Acordului Schengen. Elveția nu este membră a UE, dar este parte a spațiului Schengen din anul 2008, prin urmare trebuie să respecte prevederile acestui acord. Nu au existat discuții despre o retragere a Elveției din Schengen. Prin urmare, în acest moment dreptul la circulație al cetățenilor moldoveni în Elveția nu este în niciun pericol.
Fenomenul de limitare a numărului de imigranți capătă amploare în mai multe state ale UE, ar trebui acest lucru să îngrijoreze cetățenii R. Moldova care abia se pregătesc să beneficieze de libertatea circulației?
Au existat dezbateri în unele state membre cu privire la limitarea numărului de imigranți, dar libera circulație a forței de muncă n-o va încălca nimeni, pentru că este prevăzută în tratatul de bază. În acest moment, cu excepția cetățenilor croați, care au intrat în UE anul trecut și care au anumite restricții, toți cetățenii UE au dreptul la libera circulație a forței de muncă.
Abolirea vizelor dă dreptul cetățenilor moldoveni de a călători în Schengen pe o perioadă de 90 de zile, nu dreptul de a locui și de a lucra în UE. Nu trebuie confundat acest drept cu libera circulație a forței de muncă. Regulile în vigoare pe piața europeană a muncii se vor menține pentru cetățenii moldoveni și sunt stabilite de fiecare țară în parte.
R. Moldova se află într-un an important și pentru parcursul său european, dar și pentru politica sa internă. Provocările din Est se fac deja simțite. Cum ar putea UE să ajute R. Moldova să contracareze provocările Rusiei?
Este într-adevăr un an important pentru parcursul european al R. Moldova și vă felicit pentru aceasta. UE va sprijini R. Moldova, așa cum a făcut până acum, acționând ca o contrapondere la presiunile Federației Ruse. Vedeți eliminarea cotelor la exporturile de vin din R. Moldova către UE, vedeți eliminarea vizelor, Acordul de Asociere și de Liber Schimb. UE poate să ajute, și o va face în continuare, prin relații diplomatice și economice, prin politica de vecinătate, prin sprijinul financiar pe care îl oferă partenerului său estic.
Există semnale la Chișinău că apropierea de UE poate duce la escaladarea situației din Transnistria. Cum credeți că o putem evita?
UE face intervenții diplomatice și de mediere, se dau semnale de alarmă, se propun măsuri, se oferă sprijin. Cred însă că formatul „5+2” ar trebui schimbat. Nu a avut o mare eficiență și ar trebui regândit.
La ce ar trebui să ne așteptăm din partea Rusiei după întrunirea G8 de la Soci, din iunie?
Cu siguranță, apropierea R. Moldova și a Georgiei de UE, prin parafarea acordurilor de asociere, nu este bine văzută de Kremlin, cum nu sunt nici recentele evenimente din Ucraina, unde cetățenii protestează de luni de zile în favoarea unei apropieri a țării de UE. Pe de altă parte, Rusia ar fi periclitat Jocurile Olimpice prin luarea unor măsuri imediate. Acum, că aceste Jocuri au trecut, este probabil ca Federația Rusă să reia presiunile asupra țărilor din vecinătate. Prin urmare, la acest summit este foarte important ca liderii occidentali să vorbească cu o singură voce, reafirmându-și susținerea pentru dreptul Georgiei, al R. Moldova și al Ucrainei de a-și defini propriul curs politic.
Anterior nu ați exclus posibilitatea alipirii R. Moldova la blocul de țări din Balcani în următorul val de aderare la UE. Cât de reală este această perspectivă în contextul ultimelor evenimente din zonă și de ce va depinde?
Este o perspectivă reală, absolut. Desigur, depinde de mai mulți factori: de cum va răspunde R. Moldova la presiunile Rusiei, pentru că se vor face presiuni. Depinde de ce se va întâmpla după alegeri, dacă proeuropenii rămân la putere. Dacă forțele proeuropene câștigă alegerile, cu siguranță parcursul său european va continua, la fel și reformele-cheie necesare pentru a se lua în discuție aderarea țării la UE. Desigur, depinde și de voința politică a statelor membre, dar aceasta este influențată de modul în care R. Moldova va evolua în următorii ani. Nu în ultimul rând, depinde și de parcursul țărilor din Balcani. E posibil ca R. Moldova să facă pașii necesari mai repede.
Vă mulțumim!
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%
Îndemnul Maiei Sandu pentru cetățenii R. Moldova, în contextul situației de pe piața energetică: „Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile”