Interviu // Iurie Leancă: „Sunt un proeuropean convins. Voi face totul ca să văd R. Moldova parte a Uniunii Europene”
28 aprilie - o Zi a demnității! // „Contextele geopolitice mereu își spun cuvântul, însă, ținând cont de criteriile comunitare înaintate țărilor cu care s-a negociat un regim liberalizat de vie, contextul geopolitic nu ar fi fost suficient”
Decizia de liberalizare a regimului de vize pentru cetățenii R. Moldova a fost luată înainte de evenimentele din Ucraina, iar abolirea vizelor este „cea mai mare realizare” a R. Moldova în relația cu UE. Cum își propun autoritățile R. Moldova să convingă Federația Rusă că parcursul european al țării noastre este și în favoarea celor din Est, citiți în interviul de mai jos cu premierul Iurie Leancă.
Dle Iurie Leancă, acum un an ne anunțați pe prima pagină a Ziarului NAȚIONAL că vom merge fără vize în statele UE din toamna lui 2014. Avem această posibilitate deja din aprilie curent. Credeți că ne-a ajutat contextul regional sau este exclusiv meritul autorităților R. Moldova, care i-au „impresionat” pe europeni?
Contextele geopolitice mereu își spun cuvântul în ceea ce se întâmplă în lume, iar evoluțiile dramatice pe care le urmărim, de câteva luni încoace, la estul Republicii Moldova se răsfrâng și asupra noastră. Evident că aceste evoluții i-au determinat pe decidenții politici europeni să fie mai pro-activi în relația cu țările din regiune, în special cu cele cu care, timp de cinci ani, au dezvoltat o colaborare strânsă în cadrul Parteneriatului Estic.
Însă, ținând cont de criteriile comunitare înaintate țărilor cu care s-a negociat un regim liberalizat de vize, contextul geopolitic nu ar fi fost suficient. Decizia de ridicare a vizelor este și una tehnică și pentru aceasta a trebuit să demonstrăm rezultate concrete: reforme pe domeniile afaceri interne, securizarea frontierei, pașapoarte biometrice, asigurarea egalității de șanse. Sunt doar câteva dintre sutele de acțiuni migăloase, solicitante și, de cele mai multe ori, nevăzute pe care a trebuit să le realizăm în ultimii patru ani.
Tocmai de aceea, voi reitera faptul că anularea vizelor este meritul a mii de oameni care, muncind zile și nopți pe acest front invizibil, au făcut ca 28 aprilie să devină o Zi a demnității.
Țin să subliniez că decizia oficializată a Comisiei Europene de ridicare a vizelor a fost luată pe 27 noiembrie (în urma unui raport pozitiv publicat în data de 15 noiembrie), când situația în țara vecină era diferită de ceea ce vedem acum.
Abolirea vizelor este cea mai mare realizare a R. Moldova în relația cu UE, care oferă beneficii cetățenilor simpli. Și le mulțumesc tuturor celor care au depus efort pentru aceasta!
Anterior, ați declarat că R. Moldova ar putea să obțină, într-un an și jumătate, statutul de țară-candidat pentru aderarea la UE, iar în 2019 chiar să devină membră a comunității. Recent, la Berlin, v-ați arătat convins că atunci când vom adera la UE, diferendul transnistrean va fi rezolvat. Există șanse ca acest lucru să se întâmple până în 2019 sau, mai degrabă, va trebui să „amânăm” aderarea?
Știu că periodic se fac auzite voci care spun că nu vom putea adera la UE, având „povara” Transnistriei în spate. Dar vreau să menționez că niciun oficial european, atunci când discută despre procesul de europenizare a țării noastre, nu o face excluzând din discuţie regiunea de peste Nistru. Aceasta este și abordarea noastră. Ne dorim edificarea unui stat modern și în acest proces se ține cont de necesităţile şi interesele regiunii transnistrene.
Cetățenii R. Moldova de pe malul stâng al Nistrului se bucură de aceleași drepturi ca și cei de pe malul drept, fie că este vorba de asistență pe infrastructură, de desfășurarea afacerilor cu parteneri europeni sau de călătoria fără vize în Europa. Programele UE în țara noastră vizează deopotrivă și regiunea transnistreană. Toate acestea vor spori atractivitatea malului drept în raport cu locuitorii de pe malul stâng al Nistrului, fapt care va crea premise firești pentru reglementarea chestiunii. Și crezul de care mă conduc în activitatea mea zilnică e că vom reuși să aducem în Europa o Moldovă integră.
Mai mulți analiști politici anticipează faptul că Federația Rusă nu va lăsa R. Moldova să meargă pe calea integrării europene, iar unele evenimente din Transnistria, Găgăuzia sau Taraclia par să confirme acest lucru. Cum poate convinge Chișinăul autoritățile de la Moscova că Moldova „vrea altceva”?
Cred că o putem face prin consecvență, urmându-ne cu tenacitate obiectivul de integrare europeană și demonstrând că o Moldovă bogată și civilizată este un plus și pentru vecinii și partenerii noștri din Est. Integrarea europeană este un proiect de modernizare prin schimbări economice, sociale, administrative și juridice, căci nu mai putem trăi ca în Evul Mediu, cu legi aplicate cu aproximație. Este o alegere civilizațională, dacă doriţi.
Pentru extinderea UE este nevoie de un consens al tuturor țărilor membre. Ce garanții aveți că țara noastră va convinge toate statele din Uniunea Europeană să-și depășească animozitățile legate de extinderea UE, exprimate anterior?
Aici va fi rândul nostru să fim pro-activi și, cu aceeași tenacitate și consecvență, să convingem că suntem europeni nu doar din punct de vedere geografic. Însă, nu vom reuși s-o facem doar prin vorbe - va fi nevoie de fapte. De o justiție în care cetățeanul să meargă fără teamă și… fără bani (deși, deocamdată, rezistența sistemului față de reforme, de asanare, este foarte mare); de o economie de piață viabilă, care să le ofere tuturor șansa de a-și dezvolta o afacere oricât de mică; de condiții de trai firești, dar care multora dintre noi le par încă un lux. Nu va fi ușor, dar nici imposibil, și mă face să fiu încrezător aceeași zi istorică de 28 aprilie 2014, când cetățenii moldoveni au devenit mai liberi, datorită posibilității de a călători liber în Europa. Atunci când ne-am pornit în „odiseea fără vize”, în cancelariile capitalelor europene nu erau mai puțini sceptici decât sunt astăzi ori decât vor fi mâine. Dar ne-am ambiționat, am muncit și le-am înfrânt scepticismul față de pașaportul moldovenesc.
România și Bulgaria au devenit membre ale UE în 2007 și, astăzi, nivelul de trai din aceste țări este încă departe de cel din alte state europene. De cât timp credeți că are nevoie R. Moldova ca să atingă standardele medii de trai din UE?
Într-adevăr, în comparație cu Franța sau Germania, țări fondatoare ale Uniunii Europene, vecinii noștri mai au de recuperat. Dar, în comparație cu ei, de recuperat avem și noi. O va spune oricine a trecut măcar o dată Prutul. Iar evoluția, în acești șapte ani, a României și Bulgariei din perioada de preaderare e cel mai bun argument că aceasta e calea pe care trebuie să mergem. În rest, toate sunt interdependente. Fără justiție independentă nu vom avea investiții; fără investiții nu vor exista locuri de muncă; fără locuri de muncă nu vom avea salarii; fără salarii nu va fi bunăstare, armonie în casă și nici demnitate, în definitiv. Pentru a realiza tot acest lanț logic, este nevoie de reforme, de instituirea regulilor europene de joc, de înrădăcinarea și instituționalizarea valorilor și standardelor civilizaționale europene la noi acasă.
În toamna anului trecut, autoritățile de la Kiev au renunțat pe ultima sută de metri să semneze Acordul de Asociere cu UE. Ce ar trebui să se întâmple pentru ca premierul Iurie Leancă să renunțe la parcursul european al R. Moldova?
În primul rând, R. Moldova se deosebește de celelalte țări ale Parteneriatului Estic prin faptul că este o republică parlamentară și că o singură persoană nu poate decide astfel de lucruri. Cei care se așteaptă, însă, la așa ceva nu au nicio șansă de izbândă. Sunt un proeuropean convins și la fel de convins sunt că nu îmi voi dezamăgi concetățenii care văd viitorul Republicii Moldova în Europa. Politica Guvernului a fost și continuă să fie foarte consecventă în acest sens. Nu am ezitat nici măcar pentru o clipă în ceea ce privește opțiunea noastră europeană și promovarea reformelor. Iar de realizările noastre se vor bucura chiar și cei care astăzi sunt mai sceptici față de această idee.
Dacă am fi acum în luna mai 2013, Iurie Leancă ar mai accepta să conducă Guvernul R. Moldova?
Mă abţin de la discuţii în termeni de „dacă”. Tot ce ştiu e că voi face orice depinde de mine, indiferent de funcţia deţinută, ca să văd R. Moldova parte a Uniunii Europene.
Vă mulțumim!
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani