13:05:03 16.09.2024
Stiri

INTERVIU // Iraida Ciobanu, artist plastic: „Folosesc o cromatică vie, luminoasă, scopul artei este de a le transmite oamenilor o stare de bine”

Actualitate 06.09.2024 14:32 Vizualizări1393 Autor: Irina Nechit
INTERVIU // Iraida Ciobanu, artist plastic: „Folosesc o cromatică vie, luminoasă, scopul artei este de a le transmite oamenilor o stare de bine”






Iraida Ciobanu, lector la Facultatea Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”: „Pentru mine este o plăcere să comunic cu generația de tineri studioși”




Irina Nechit: Dragă Iraida Ciobanu, în picturile dvs. alternați culorile suculente cu cele discrete, elementele decorative cu notele lirice, stările tensionate cu reveria, dar toate ne transmit uimirea în fața existenței, bucuria de a trăi. Ce vă amintiți de primele încercări de a picta?

Iraida Ciobanu: Eu sunt născută în inima codrilor, în satul Seliște, Nisporeni. Iar satul copilăriei mele este Micleușeni, acolo au fost trimiși să lucreze părinții mei, profesori.

M-a fascinat natura, cu bogăția și diversitatea ei, am păstrat pentru totdeauna în suflet dragostea pentru locurile natale. Fratele meu mai mare picta frumos, el m-a inspirat.

Ca toți copiii, pictam case și flori. Am păstrat schițe, portrete, studii în acuarelă cu căsuța bunicii, cu stoguri de fân, cu porți, grădini, ulițe, oameni de la țară. De la vârsta de zece ani am trecut cu traiul la oraș, în Chișinău.

Ne petreceam vacanțele de vară la mămuca Irina, bunica paternă, în satul Târnova, Dondușeni. Mergeam cu mămuca Irina la biserică, în fiecare duminică, cu un buchețel de flori de toate culorile, mergeam des și la biblioteca din sat. Bunica ne-a învățat să ne trăim viețile frumos și cu multa demnitate. Mi-au rămas în memorie zilele când mergeam în pădure, să strângem plante medicinale, ea ne zicea: „În pădure nu se strigă, se vorbește în șoaptă – deranjați natura”.

În perioada adolescenței am învățat la Școala „A. Șciusev”, în clasa profesorului Sergiu Galben, apoi la Colegiul „A. Plămădeală”, unde mi-au fost profesori Stanislav Babiuc, Alexandru Grigorașenco, Afanasie Oprea.

În tinerețe mă pasiona studiul în natură, lucrul în plein-air, am avut profesori foarte buni, cu talent artistic și pedagogic.

Vorbiți-mi despre studiile la facultate. În ce domeniu al artelor plastice v-ați specializat?

Mai întâi am studiat la Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Chișinău, între anii 2002 și 2005. Apoi am învățat la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice „Ion Creangă”, unde mi-au fost profesori Ion Croitoru, Tudor Macari, Tudor Golenco. Am obținut titlul de Magistru în Arte Plastice, specialitatea Arte Decorative.

Mi-am continuat formarea la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a R. Moldova, unde am susținut teza de doctor în studiul artelor și cultorologie, cu tema „Natura statică în artele plastice din Republica Moldova”, mi-a fost conducător dr. hab. Tudor Stăvilă.

Ce genuri de pictură abordați frecvent?

Îmi plac toate genurile picturii de șevalet, în special motivele rustice, țărănești, am lucrări cu elemente festive, de duminică, cu păsări și flori, pictez fructe și păsări pe fundaluri de scoarțe și covoare vechi basarabene, tradiționale, cu broderii și horboțele de la geamurile căsuțelor vechi care au mai rămas.

Dintre seriile de lucrări realizate de mine aș menționa „Floare albastră”, „Pomul vieții”, am și o serie de peisaje pictate în diferite anotimpuri, îmi place seria bisericilor din Chișinău.

Unde vă căutați sursele de inspirație?

Mă inspiră ustensilele țărănești, exponatele și recuzitele din muzee, pozele vechi cu oameni frumoși și cu vestimentație de epocă și tradițională. Îmi place mult să studiez geamurile vechi, cu tainele lor ascunse, îmi place să admir priveliști prin geam, în toate anotimpurile.

Imboldul de a crea vine și atunci când simt puterea divină într-o lucrare artistică din orice domeniu, în dans, muzică, poate în cântecul unui copil. Refugiul meu este atelierul, cu liniștea lui, cu atmosfera în care mă pot concentra, înconjurată de propriile lucrări care îmi transmit energie.

De când participați la expoziții?

Din anul 1989. Pentru un artist toate expozițiile, mai ales cele personale sunt importante. Este un dialog necesar, viu, intens între autor și spectator.

În ultimii ani, am avut expoziții în diferite săli, de exemplu, „Pe un picior de plai” (2019) la AȘM, „Motiv festiv” (2019) la Universitatea de Stat, „Note de toamnă” la Centrul Expozițional „C. Brâncuși”, „Tradiții și obiceiuri” (2021), Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru”, „Simfonii de vară” la Biblioteca Științifică „A. Lupan”, USM, „Te salut, Chișinău” (2023), scuarul „Mihai Eminescu”, „Farmecul peisajului” (2023), Biblioteca Națională, Secția Arte și Hărți.

Activați ca lector la Facultatea Arte Plastice și Design a Universității „Ion Creangă” , ciclul de Masterat „Pedagogia și psihologia creativității”. Care sunt cerințele dvs. facă de studenți?

Le spun că e important să-și valorifice potențialul creativ, să facă descoperiri personale în artă.

Pentru mine este o plăcere să comunic cu generația de tineri studioși.

Care e scopul artei, în viziunea dvs.?

Scopul artei este de a le transmite curaj și o stare de bine oamenilor, indiferent de vârstă, e important să le direcționăm gândurile spre frumos, sublim, spre ceea ce ține de spiritualitate.

Marele Brâncuși spunea că datoria artistului este să aducă bucurie oamenilor. Mă strădui să utilizez în tablourile mele o cromatică mai deschisă, luminoasă.

Ce-ați pictat vara aceasta?

Am pictat flori și lucrări din seriile „Drumuri”, „Fereastra copilăriei mele”, peisaje, clădiri din Chișinău.

În curând voi avea o expoziție personală, la Galeria Ficus (bd. Cuza-Vodă, 30/1). Genericul expoziției este „Chișinău – oraș de dor”. Veniți să o vedeți.

Mulțumim pentru invitație, mult succes în continuare!








Iraida Ciobanu s-a născut pe 24 martie 1960, în satul Seliște, raionul Nisporeni. A absolvit Școala de Pictură „A. Șciusev” (1970), Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” (1980), Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova (1989), Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „I. Creangă” (2005), masterat, Arta Plastică, UPS „I. Creangă” (2006), doctorat, Academia de Științe a Moldovei. În 2019 și-a susținut teza de doctor în studiul artelor și culturologie. În prezent este profesoară la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „I. Creangă” și la Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”.

Artista și-a făcut debutul în pictură la o expoziție națională din orașul Tighina, în 1989. În 2008 a fost nominalizată la „Saloanele Moldovei”, Chișinău-Bacău, iar în 2009 devine membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. A avut expoziții personale la Chișinău, Piatra-Neamț, România, la Cimișlia ș.a. A participat la expoziții de grup la Centrul Expozițional „C. Brâncuși”, la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”, la Uniunea Scriitorilor din Moldova, Filarmonica Națională „S. Lunchevici”, Casa Limbii Române, Centrul Cultural al Ambasadei Ucrainei, în orașul Câmpulung, România ș.a. Are lucrări în colecții private în Bulgaria, Germania, Israel, Italia, Polonia, Portugalia, R. Moldova, România, Spania, Ucraina și în alte țări.







Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

13.09.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Secăreanu, cu musca ...

09.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine și cum îi „tort...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md