INTERVIU // Igor Oprea: „Nu vom avea fotbal în R. Moldova, până nu vom face SCHIMBĂRI. Avem acum o șansă UNICĂ de a schimba lucrurile. Dacă actuala conducere va rămâne în funcție, fotbalul va DEGRADA tot mai tare”
Fostul internațional moldovean Igor Oprea se alătură celor care optează pentru schimbarea din temelie a fotbalului din R. Moldova. Oprea crede că acest lucru nu se va întâmpla atât timp cât nu se va produce o schimbare la nivel de conducere a FMF. Fotbalistul spune că avem un campionat intern mizerabil și asta din cauza că ar fi „controlat” de două persoane. Oprea mai spune că, dacă actuala conducere va rămâne în funcție, atunci fotbalul va degrada tot mai tare, iar cei care lucrează acum la federație vor fi alungați. În acest sens, Igor Oprea vede o singură ieșire din situație – alegerea fostului său coleg, Radu Rebeja, în funcția de președinte al FMF. Într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL, Igor Oprea vorbește despre revolta arbitrilor și spune ce echipe ar fi avantajate.
Dle Oprea, dvs. ați intrat în istoria fotbalului din R. Moldova ca autor al primului gol pentru națională în meciurile oficiale. Vă mai amintiți de acel moment, de acea echipă minunată de la începutul anilor '90?
Îmi amintesc de echipa din anii '90. A fost o echipă bine pregătită, formată din jucători cu experiență, devotați față de țară. Am jucat la un nivel foarte înalt și am primit satisfacție de la meciuri, reușind multe performanțe.
De atunci au trecut mulți ani, iar echipa noastră națională nu reușește să se ridice la nivelul așteptăptărilor suporterilor. De ce credeți că nu doar ratăm de fiecare dată calificarea la un turneu final, dar parcă mergem din rău în mai rău. În același timp, echipe care erau de nivelul nostru, de exemplu Albania, a reușit deja să prindă un turneu final. Unde greșim noi?
Aveți dreptate. Naționala arată tot mai prost și mai prost din an în an. Nu este un singur motiv, ci un adevărat lanț de probleme. Totul începe de la fotbalul de copii și juniori, la care noi trebuie să atragem mai multă atenție.
Dacă în țările mai dezvoltate din bugetul federației se cheltuiește în jur de 40 la sută pentru dezvoltarea fotbalului de copii și juniori, dar la noi se acordă circa 3-4%. Nu este destul pentru progres.
În al doilea rând, campionatul intern este unul foarte slab. Echipa națională nu poate să fie puternică, dacă nivelul campionatului din R. Moldova este unul mizerabil. De ce campionatul este slab? Pentru că îl controlează o singură persoană - președintele federației (Leonid Oleinicenco n.r.), care nu este competent. O mare influență are și secretarul general (Nicolae Cebotari n.r.). Din aceste motive se întâmplă tot ce vedem noi în ultima fază.
Secretarul general are grijă ca Sheriff-ul să învingă, iar Sfântul Gheorghe să fie pe locul doi. El are grijă să soluționeze aceste probleme și suferă alte echipe – Dinamo Auto sau Petrocub Hâncești. Dovadă sunt ultimele meciuri directe. De exemplu, în partida dintre Sf. Gheorghe și Dinamo Auto nu s-a acordat un penalty clar în poarta formației din Suruceni.
Cluburile care pot face concurență lui Sf. Gheorghe în alte meciuri sunt furate de arbitri. Chiar și în meciurile jucate de Petrocub arbitrii procedează în așa fel, încât hânceștenii să nu se apropie în clasament de Sf. Gheorghe. Nu vom avea fotbal în R. Moldova, până nu vom face schimbări.
Credeți că a venit timpul ca reprezentanții generației anilor '90, care deja au acumulat experiență, să preia frâile fotbalului moldovenesc?
Timpul a venit. Sper ca generația anilor '90 are o experiență bogată, este mai învățată și devotată. În anii '90 a fost cu totul altă școală. Atunci oamenii au învățat să iubească fotbalul și au devenit patrioți.
Fostul coleg al dvs., Radu Rebeja, a anunțat că va candida la funcția de președinte al FMF și că are planuri mari pentru redresarea fotbalului din R. Moldova. Credeți că are potențial să reușească?
Consider ca Radu Rebeja are potențial pentru a deveni președintele Federației Moldovenești de Fotbal. Îl știu nu din cărți. Am jucat într-o echipă, împreună am obținut victorii mari. Fiind vicepreședintele FMF și secretarul de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Radu a căpătat experiența necesară.
Toate acestea îl vor ajuta în funcția de președinte al federației. Totodată, el a construit o academie de fotbal, care este un exemplu pentru toate școlile specializate din Republica Moldova.
Îi sunteți alături în acest demers, ținând cont că în 2009 și dvs. v-ați propus să candidați la șefia FMF pentru a redresa lucrurile?
Îl susțin pe Radu în lupta pentru fotoliul de președinte, însă va fi foarte greu. În statulul FMF este scris că votul trebuie să fie secret, dar juriștii din federație inițiază de fiecare dată alegerile deschise. Mulți dintre alegători, care sunt pentru schimbări, nu își pot exprima liber votul, deoarece intră spaima în ei.
Cândva ei au primit o minge sau un tricou de la federație și atunci le este rușine să se uite în ochii acestor oameni. Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să dăm dovadă de caracter. Mult va depinde de procesul alegerilor, pentru că, repet, alegătorii sunt cam fricoși.
Atunci când o echipă nu merge, este schimbat antrenorul, pentru a provoca un șoc la echipă. Un astfel de șoc la nivel deconducere a FMF ar schimba cumva lucrurile spre bine, în opinia dvs.?
Cred că, la nivel de conducere a FMF, un asemenea șoc ar schimba lucrurile. Ce avem în momentul de față? Cu toată stimă față de domnul Oleinicenco, el nu se pricepe în multe lucruri. Omul nu înțelege ce se întâmplă, iar în jurul lui se află o grămadă de nemulțumiți. Sf. Gheorghe pur și simplu demoralizează campionatul național.
Fotbalul de copii și juniori îl gestionează Oleg Molceanov. După părerea mea, el este o persoană devotată și face ceea ce poate. La capitolul construcție, președintele se simte foarte bine, ca peștele în apă. Știe ce, cum, unde și pentru ce. El nu are nevoie de ajutor, dacă sunt bani. Se descurcă de unul singur.
Rezultatele înregistrate de echipele naționale demonstrează la ce nivel suntem. Dacă nu poți controla toate aceste lucruri, nu are rost să continui.
De ce marea majoritate a oamenilor din fotbal recunoaște că lucrurile merg într-o direcție proastă, că nu se mai poate de tolerat o astfel de situație, dar în același timp nu face nimic, în speță atunci când au loc alegerile pentru șefia FMF?
Aș spune că o parte din acești oameni vrea schimbări, dar o altă parte se află în zona confortului și lor le place ceea ce se întâmplă. Am mai răspuns anterior la această întrebare – unele persoane au frică de această conducere a FMF, pentru că au primit ceva cândva.
Vă mai spun ceva interesant. Mai mulți arbitri vor să plece, deoarece s-au săturat de tot ce se întâmplă. Contează mult tăria de caracter. Dacă ai planificat ceva, trebuie să mergi până la capăt. Împreună vom reuși!
De ce după aproape 30 de ani de la independență mai există această frică?
Frica mai există, deoarece pentru mai mulți fotbalul este singura sursă de existență. Mă refer la antrenorii și conducătorii școlilor de fotbal. Ei se tem că nu vor mai primi mingi sau echipament.
Dacă să ne unim cu toții, putem să schimbăm ceva.
Dacă lucrurile nu se vor schimba nici de această dată, atunci unde vedeți fotbalul moldovenesc peste patru ani?
Avem acum unica șansa de a opri căderea fotbalului moldovenesc. Dacă actuala conducere va rămâne în funcție, fotbalul va degrada tot mai tare. Chiar și cei care lucrează acum la federație vor fi alungați, pentru că șefia FMF are alte priorități.
Ei vor aduce doar oamenii lor - rude, cumetri, prieteni - ca să aibă o susținere de lungă durată.
Vă mulțumim.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski