INTERVIU // Igor Munteanu: „Bătălia se va da pentru cine va mobiliza mai mulți activiști electorali înaintea celui de-al II-lea tur de scrutin la Chișinău”
Cel de-al doilea tur al alegerilor pentru Primăria Chișinău va avea loc pe 3 iunie curent, după două zile de vacanță prelungită, „exact cel mai prost lucru pentru un scrutin în ajunul verii”, susține directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.
Într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL, Igor Munteanu spune către ce candidat vor migra, cel mai probabil, voturile obținute de „favorita sondajelor”, Silvia Radu, clasată pe locul trei la alegerile de duminică, și de ce „bătălia se va da pentru cine va mobiliza mai mulți activiști electorali înaintea celui de-al II-lea tur de scrutin”.
Dle Munteanu, cât de previzibile erau, pentru Dvs., rezultatele alegerilor din Chișinău, în condițiile în care toate sondajele făcute publice înainte de turul întâi „ghiciseră” doar un favorit, pe socialistul Ion Ceban?
Sondajele sunt doar unul dintre instrumentele analizei politice. Compătimesc victimele colaterale ale acestui fenomen și cred că nu sunt puțini cei care au avut de dat explicații.
Nu cred că ar trebui să aruncăm la coș orice fel de sondaje, ci doar să fim vigilenți față de modul în care sunt formulate întrebările, perioada de colectare a datelor și de alte variabile tehnice de care sondajele bune se deosebesc de cele făcute la ureche.
Există o mare volatilitate a opțiunilor electorale atunci când registrul ofertei politice este limitat, iar asocierea politică comportă diverse tipuri de riscuri individuale. Plutește în aer o atmosferă densă de protest public față de guvernare, care aproape invită la contestarea puterii, dar observăm totuși că alegătorii recurg la „votul util” și nu se lasă amăgiți de oferta unor partide și grupuri minuscule, care devin cu totul irelevante, dacă nu-și schimbă tacticile. Și oamenii.
Ce credeți că s-a întâmplat în cazul persoanelor de pe locul doi și trei – Andrei Năstase și Silvia Radu, pe care sondajele le prezentau în ierarhie inversă? A contat acea înregistrare de la telefon cu mama, făcută publică în vinerea de dinaintea alegerilor, sau e vorba și de altceva?
Cred că Andrei Năstase a înțeles că mulți alegători au ajuns să fie aproape disperați de gradul înalt de dezbinare și fragmentare a electoratului național, în mod convențional numit „de dreapta”, care cuprinde o paletă multă mai vastă decât pretind unii, oferindu-le satisfacția unui vot „inteligent”.
Anume această mișcare rapidă a celor din DA, PAS (și parțial PLDM) a fost un pas în direcția „votului rațional” justificat de așteptările electoratului și nu au alunecat în monologuri interminabile despre cauze pentru care nu există suficientă cerere electorală. Vom dezvolta acest subiect cu alte ocazii. Restul a contat mai puțin.
Puteți face un test simplu – întrebați-i pe cei din redacția Dvs. despre ce-și aduc aminte din trei programe ale candidaților și veți observa că până și oamenii bine informați preferă să rețină altceva decât ce-și doresc protagoniștii acestei copetiții electorale.
Posibil că și „ghionturile” au fost reținute și au trezit un răspuns etic-corect din partea unor indeciși și, da, a contat pentru mulți să contrazică gălăgia asurzitoare a unor analiști „de curte” angajați cu statut de mercenar intelectual pentru a crea confuzie și a dispersa voturile.
Deci, rezumând, cred că e vorba de votul de protest în cazul DA-PAS, efectul de rețea al unei organizări cristalizate în jurul câtorva pivoți nostalgici ai PSRM și, nu în ultimul rând, gravitarea unor segmente de alegători oportuniști în jurul axei puterii reprezentate de PD.
Unde vor merge, cel mai probabil, voturile Silviei Radu în turul doi, în opinia Dvs.?
Greu de spus. Posibil să curgă ca apa de ploaie, pentru că nu există niciun vas suficient de rotund. Presupun că-i vorba de votanții care se pliază pozitiv spre cercurile puterii și care migrează ca niște cuci din cuib în cuib, în funcție de oportunitățile politice.
Cred că au anumite remușcări cu cine votează, dar s-au obișnuit să-și gestioneze durerea. Cei mai mulți din grupul celor 18% au votat cu Silvia Radu nu pentru că s-au lăsat cuceriți de performanța managerială, ci pentru că au realizat oportunitatea unei stabilități asigurate de partidul puterii aflat în spatele acesteia. De fapt, nici măcar angajații presei controlate de cartelul „Casa Media” nu au părut să fie suficient de atrași de candidatul ales de PD, dar din respect pentru salariile primite nu l-au contestat. Îmi aduce aminte acest subiect de eșecul răsunător al PCRM cu renumitul candidat Iordan, închis la cheie în apartament ca să nu mai comită vreo gogomănie.
Ați putea comenta plecarea imediată a Silviei Radu din fruntea Primăriei Chișinău, după ce și-a recunoscut înfrângerea și după ce, timp de mai multe luni, a spus tare în Primărie că „eu sunt șefa” și a concediat funcționari publici în stânga și dreapta?
După al doilea eșec consecutiv, Silvia Radu vrea să închidă cât mai rapid ușa aventurilor electorale și cred că a luat o decizie previzibilă de a se îndepărta de terenul minat al politicii. Nu aș insista pe alte motivații.
Dle Munteanu, analistul politic Oazu Nantoi afirma că alegerile din Chișinău reprezintă un exercițiu pentru alegerile parlamentare din toamnă. Duminică am văzut cine a câștigat Primăria Bălți și conducerile celor cinci sate și comune, majoritatea dintre care (patru) - de Partidul Democrat. Opoziția proeuropeană nu a prea avut candidați în aceste localități. Să conteze doar rezultatul alegerilor din Chișinău pentru scrutinul de peste câteva luni?
Nu mă încumet să pun la îndoială afirmațiile analistului politic, Oazu Nantoi. Eu cred că opoziția democratică deja a repurtat o victorie importantă, demonstrând că poate reuși, dacă stă unită și se mobilizează, în ciuda clonelor, spoilerilor, știrilor false (fake news), altor incidente și nereguli care, din păcate, afectează integritatea alegerilor, în acest moment.
Înfrângerea aparține exclusiv PD și protipendadei sale care a subestimat forțele opoziției unite și care nu lucrează din pasiune, ci din inerție. Candidatul DA-PAS are obligația de a aduna, ca un bun gospodar, fiecare vot util, manifestând maturitate politică și recunoscând că a învățat lecțiile, deoarece chiar nu-și poate permite să risipească niciun vot, inclusiv din partea segmentelor cu opțiuni unioniste, liberale, centriste sau EU-sceptice.
Bătălia se va da pentru cine va mobiliza mai mulți activiști electorali înaintea celui de-al II-lea tur de scrutin – care va avea loc după două zile de vacanță prelungită – exact cel mai prost lucru pentru un scrutin în ajunul verii. Totuși, echipa candidatului DA-PAS nu trebuie să piardă nicio clipă vigilența față de adversarii săi istorici, pentru că PD nu-i poarte ierta afrontul pozițiilor sale anterioare, dar și reușita recentă de a face praf din strategia electorală pe care a adoptat-o conducerea acestui partid la alegerile din Chișinău, ceea ce înseamnă că, după ce-și vor primi pumnii și picoarele meritate, consultanții săi politici, „capetele vorbitoare” și guerilla sa formată din trolli și boți, vor pândi ca o panteră flămândă orice mișcare a concurentului lor ireconciliabil – candidatul unic al partidelor europene din Republica Moldova, Andrei Năstase.
Nu există niciun motiv de a gândi altfel. Din această perspectivă, Ion Ceban va rămâne să joace rolul unui candidat mult mai acceptat de pridvoarele puterii, mai previzibil și mai abordabil, luând în considerație istoricul relațiilor sale cu liderii PD. Iar acest lucru ar trebui să-l știe și electoratul stângist.
Alegerile din ultimii zece ani din Chișinău au arătat că, deși în primul tur candidații de stânga au luat mai multe voturi, în turul doi nu au câștigat niciodată. Credeți că această situație se va repeta și pe 3 iunie curent?
Aveți dreptate. Datele statistice arată că stânga a înregistrat o scădere continuă la Chișinău: de la 166 232 de voturi acumulate de Igor Dodon în primul tur al scrutinului din 5 iunie 2011, la 105 644 la 14 iunie 2015 de Zinaida Grecianîi și la 91 575 de voturi obținute de Ion Ceban la 20 mai curent.
Tendința este clară – de îngustare a bazinului electoral, dar cu toate aceste constrângeri, alegătorii de stânga sunt mult mai uniți, mobilizați, puși în mișcare la primul fluierat de locomotivă cu steluță. În toate tururile II, PSRM a mobilizat de regulă mai puțini alegători decât opopnenții săi – 36 285 la 14 iunie 2015 față de 52 495 aduși de liberalul Dorin Chirtoacă.
Eu cred că participarea sub orice critică a suburbiilor la primul tur se explică prin gălăgia asurzitoare a candidaților-clonă și lipsa unui profil mobilizator, așa cum era Dorin Chirtoacă la primul său mandat, din păcate greu de recuperat.
Va conta probabil și ce fel de tactică va adopta PD – cea de contemplare neutră ori de luptă deschisă contra celor care-i strică jocurile – ambele opțiuni sunt complicate. Andrei Năstase nu are cum accepta mere otrăvite din partea PD, dar nici Ceban nu cred că ar fi fericit în acest moment să fie asociat cu granzii PD, care-și otrăvesc partenerul când acesta nici nu se așteaptă.
Dle Munteanu, vă mulțumim pentru interviu!
Ultima tentativă a lui Putin de a ÎNGENUNCHEA R. Moldova: ,,În această zi sfântă de Crăciun, imperiul răului, condus de Putin, a atacat Ucraina cu 70 de rachete și 100 de drone. El vrea ca și moldovenii să înghețe și să stea în întuneric"
Maia Sandu CONDAMNĂ bombardamentele lui Putin asupra Ucrainei și violarea spațiului aerian al R. Moldova de către rachetele rusești. ,,În timp ce țările noastre sărbătoresc Crăciunul, Kremlinul alege distrugerea"
Rusia terorizează Ucraina cu un atac aerian masiv, în dimineața de Crăciun. Rachetele lui Putin au violat din nou spațiul aerian al R. Moldova