INTERVIU // Gheorghe Erizanu: „Europa înseamnă normalitate”
Interviu cu directorul editurii „Cartier” din Chişinău, Gheorghe Erizanu, acordat în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL
Irina Nechit: Ediția din 2023 a Zilelor Literaturii Române (ZLR) a fost un succes, felicitări! Dragă Gheorghe Erizanu, cum ați reușit să adunați săli pline? Ați avut o strategie?
Gheorghe Erizanu: Da, strategia noastră e simplă ca un „buna ziua”, de la prima ediție până la actuala: invităm scriitori care au scos cele mai importante cărți în perioada dintre ediții.
Cum îi alegem? Cu bun-simț, atenți la aparițiile editoriale de pe piața română de carte, România și Republica Moldova, atenți la premiile importante și credibile.
Care eveniment din cadrul ZLR te-a impresionat pe tine cel mai mult?
După mine, toate au fost importante. Toate au avut un scop clar. Discuția din biblioteca Parlamentului R. Moldova (discuție cu genericul „Cum facem ca Republica Moldova să pună mâna pe carte?” – n.n.) sper să rezolve probleme sistemice și de legislație, deoarece am reușit să punem față în față toți actorii cărții, de la legiutori, miniștri, directori media până la profesorii de literatură.
Momentul Viorel Mardare e un omagiu adus lui Viorel Mardare, din care am luat mottoul Zilelelor, „Eu nu credeam că există atâta dragoste în jur”. Și sala Muzeului Național de Artă a fost neîncăpătoare.
Miercuri, 17 mai, a fost ziua poeziei cu lecturile lui Radu Vancu, Svetlana Cârstean, Răzvan Andrei, Moni Stănilă și Vasile Gribincea la Librăria din Centru, apoi la Muzeul Național al Literaturii Române a fost seara de dezbatere.
Joi a fost ziua prozei cu Gelu Diaconu, Dumitru Crudu, Lorina Bălteanu, Alexandru Popescu și Vasile Ernu.
Vineri a fost după-amiaza copiilor cu discuții și lecturi pe cartea de copii. Au fost prezenți Vasile Romanciuc, Ionela Hadârcă, Radu Vancu, Maria Pilchin și Irina Nechit. Seara, a fost maratonul de poezie la ArtCor.
Iar sâmbătă a fost o discuție excelentă pe tema „Scriitoare în diasporă” cu Tatiana Țîbuleac, Ionela Hadârcă, Lorina Bălteanu și Paula Erizanu, eveniment găzduit de MediaCor. Iar seara, Tatiana Țîbuleac a citit fragmente din noul roman, care confirmă una dintre cele mai importante voci ale literaturii române.
În toate zilele scriitorii au fost prezenți și la licee. Vorba regretatului Andrei Bodiu: „Există și scriitori vii”.
Fețele tinere au împodobit festivalul. Care e mesajul tău pentru tineri?
Zilele Literaturii Române se fac pentru împătimiții de literatură. Dacă avem tineri care iubesc literatura și se alimentează cu frumosul din literatură, vorba lui Radu Vancu, atunci avem viitor.
CITIȚI și INTERVIU // Radu Vancu: „Fiecare oră, fiecare minut la Chișinău au fost pline de poezie”
Dar ce cuvinte ai vrea să le spui reprezentanților puterii?
Le-am spus apăsat și punctual, la biblioteca Parlamentului. Altfel, e prima guvernare și putere, care găsește timp și pentru cultură. E important.
Unele probleme vor fi soluționate, unele vor dispărea, altele vor apărea în loc, pandemia a trecut, va trece și războiul și doar cultura va rămâne ca expresie a acestor vremuri.
ZLR e o formă de a ne mișca spre Europa?
E o formă de normalitate și firesc. Și Europa înseamnă normalitate.
Mulțumesc pentru interviu!
Fotografii semnate de Nadejda Roșcovanu, Muzeul Național al Literaturii Române
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”