INTERVIU // George Simion: „Sunt trei variante: cu România, cu nimeni și cu Rusia”
„Unde-i unul nu-i putere” // „Oare nu au fost suficienți ultimii 25 de ani pentru a înțelege că un stat mic precum R. Moldova, fără avantaje naturale extraordinare, nu poate răzbate de unul singur?”
Președintele Platformei unioniste „Acțiunea 2012”, George Simion este convins că acum există o „conjunctură favorabilă” Unirii Republicii Moldova cu România, care ar putea fi realizată în 2018, la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara.
Care sunt argumentele în favoarea acestui ideal, citiți în interviul de mai jos.
Dle Simion, cetățeni dezamăgiți, partide proruse, platforme civice, toți și toate s-au adunat în centrul capitalei și strigă, e adevărat că separat: „Jos oligarhii! Jos Timofti!”. Printre ei, și unioniștii și-au instalat câteva corturi în Piața Marii Adunări Naționale și propun o soluție: „Unirea R. Moldova cu România”. Credeți că acum ar fi un moment propice pentru Unire?
De la începutul anilor ’90, de când politicienii de pe ambele maluri ale Prutului nu au fost suficient de atașați neamului nostru pentru a face pasul cel mare pe care nemții au știut să-l facă, nu am avut o conjunctură atât de favorabilă, atât intern cât și internațional, pentru a realiza reunificarea pașnică a celor două state românești. Sunt trei variante: cu România, cu nimeni și cu Rusia.
Opțiunea unionistă este singura existentă în acest moment, singura reală. Altfel ce e de făcut: să schimbăm pe un lider cu altul, pe un oligarh cu altul, pe un Timofti cu altul? Oare nu au fost suficienți ultimii 25 de ani pentru a înțelege că un stat mic precum Republica Moldova, fără avantaje naturale extraordinare, nu poate răzbate de unul singur? De ce n-am face din Republica Moldova un stat în care să funcționeze justiția/economia/statul? Pentru că toți sunt rude și prieteni cu toți, nu se va produce în asemenea condiții niciodată schimbarea din interior. Despre varianta cu Rusia nu mai discut,că nu e nici Rusia interesată și nici vreun om normal la cap dintre Prut și Nistru.
Tot mai mulți analiști și experți spun că acest proiect este realist, iar un orizont de timp care este avansat din ce în ce mai mult ar fi anul 2018, când se împlinesc 100 de ani de la celebrul vot al Sfatului Țării, care unea democratic Basarabia cu Țara. Poate vom avea un nou Sfat al Țării - 100?
Cum ar putea fi realizată aceasta la modul practic și în actualele condiții, când așa-zisa „coloană a cincea” a Rusiei mărșăluiește deschis în centrul Chișinăului, iar cetățenii din Basarabia sunt extrem de polarizați în opțiunile lor pro-Est și pro-Vest?
Cred că această polarizare jumate/jumate este artificial menținută de către factorul politic de la Chișinău care are tot interesul de a da vina pe dezbinare pentru a nu face reforme reale. În felul acesta, se induce și în mentalul comun: nu se poate, oamenii nu vor.
În fapt, coloana a 5-a estică nu este deloc puternică, ultimul marș din Chișinău i-a arătat destul de slab organizați și fără un nucleu dur, fidel, care vine singur la manifestații, precum cel unionist.
De fapt, să ne aducem aminte că atunci când Voronin se prefăcea deschis că este pro-UE, și 70% din populație spunea același lucru. Avem de-a face cu un electorat foarte volatil.
Totuși, în actualele condiții nu este posibilă Unirea. Dar actualele condiții se pot schimba ușor, niciodată situația actuală nu a semănat cu cea ulterioară.
Schimbările pe care le văd imperios necesare pentru a fi pregătiți pentru reîntregire sunt două: o foarte bună informare a populației, din casă în casă, dacă altfel nu se poate, inclusiv cu minoritățile naționale, și o relocare a forței de muncă care activează în acest moment în Rusia către România și Uniunea Europeană.
În această soluție a Unirii, Transnistria unde s-ar situa?
Regiunea transnistreană s-ar situa dincolo de Nistru, în hotarele de drept ale noului stat unit, dar cu o graniță administrativă reală pe Nistru. De fapt, cam una din puținele șanse pentru rezolvarea diferendului transnistrean este un viitor stat unit, care ar avea de partea sa alianța NATO și ar fi capabil să impună în regiune forțe internaționale cu adevărat neutre, care să permită regiunii să aibă o perioadă de 5-10 ani de democratizare.
Dle George Simion, ce ar însemna de fapt Unirea pentru românii de la est de Prut?
Sub aspect identitar, ar însemna enorm, apartenența la o cultură mare, ale cărei efecte benefice le putem vedea în cei 22 de ani de Românie interbelică. Deci: afirmare națională atât pentru majoritari, cât și pentru minoritățile naționale.
Sub aspect social, ar reprezenta dezvoltare și șansa unui viitor acasă. Un viitor stat unit va crea oportunități aferente unei populații de 25 de milioane de locuitori. Toți tinerii capabili care în acest moment își aduc contribuția la edificarea altor națiuni se pot întoarce acasă, pentru că va fi nevoie de ei.
Nu mai vorbesc aici de pensii, salarii, infrastructură, pe scurt, condiții de trai mai bune decât în prezent. Nu spun excelent, dar o viață mai bună, cu posibilitateade a tinde spre excelent.
Sunt unele păreri potrivit cărora reunirea neamului românesc ar trebui să pornească de la interconexiunea rețelelor energetice, de gaze, a infrastructurii, convergența economiei de pe ambele maluri ale Prutului etc. Judecând după felul cum decurg lucrurile, ar mai fi mult de așteptat. De ce credeți că ne mișcăm atât de greu?
Interconectarea energetică, dispariția vămii, unificarea monetară sunt pași pe care îi vedem și noi necesari până la unirea propriu-zisă, teritorială. Însă, sunt multe bariere din cauza faptului că suntem două state diferite, conform dreptului internațional, ba chiar aparținem de două blocuri diferite, din punct de vedere geopolitic. E bine să facem cât mai mulți pași înainte, dar cei mai mulți îi vom putea face mai rapid doar după reunificare.
Vocile unioniștilor au devenit mult mai auzite la Chișinău în ultimul timp, inclusiv datorită proiectelor pe care le desfășurați dvs. în R. Moldova. La un moment dat, ați fost declarat persoană indezirabilă în stânga Prutului. Ce „pericol” reprezentați pentru autoritățile de aici?
Nu m-ar mira dacă aceste interdicții ar continua și pe viitor, având în vedere duplicitatea unor lideri politici. De fapt, nu au căutat să mă expulzeze pe mine, ci ideea unionistă care are din ce în ce mai mare popularitatedin mintea oamenilor. S-au speriat că-și vor pierde funcțiile, atâta timp cât nu li s-a propus un viitor administrativ de către România. Sper ca acest lucru să se întâmple în viitor ca să înceteze abuzurile care amintesc de trista perioadă Voronin...
În rest, chiar nu a contat această interdicție. Există mijloace moderne de comunicare, am văzut cu toți că, dacă a fost sau nu George Simion în R. Moldova, acțiunile au continuat și vor continua. Acesta este mersul normal al lucrurilor, împotriva istoriei nu te poți împotrivi, oricine n-ai fi...
N-aș vrea să jignesc pe nimeni, dar continuu să cred că cetățenii R. Moldova, învățați să aduleze „chipuri cioplite”, și-au lăsat simțirile proromânești, după Mișcarea de Eliberare Națională, la cheremul unora care, în timp, s-au dovedit a fi nici cei mai mari români, nici cei mai integri și unii chiar periculoși. Iar ideea unionismului, torpilată și de propaganda rusească, a avut de suferit. Cum să ne ferim de unioniștii de conjunctură, dle Simion?
Unificarea nu o să ne-o facă cadou vreun lider sau vreun partid. Și România a fost foarte dezamăgită de trădarea lui Roșca și vreau să cred că și-a învățat lecția. Și oamenii trebuie să facă la fel, să lase pe unul sau pe altul deoparte și să își facă fiecare în jurul lui propriul cerc unionist, care să influențeze în jurul său.
Cu adevărat nu vom ajunge la Unire decât atunci când lumea va fi lămurită că Unirea este singura soluție. Când vom fi o majoritate, vom putea produce schimbări.
Fiecare din noi trebuie să fim lideri, chiar dacă ne lipsește o abilitate sau alta. De nevoie, pentru ideea națională, trebuie să ne îmbunătățim pe noi și apoi să fim îndrumători pentru cei de lângă noi.
Cum ar suna mobilizarea acum, dacă pentru 2018 ar trebui să pregătim un referendum? Sunteți gata? Pentru voi, pentru familiile voastre, pentru Neamul nostru, să avem un viitor!
Vă mulțumim pentru interviu!
Vremuri grele pentru directorul unei întreprinderi municipale de alimentație publică: Un bărbat a povestit cum îi ducea bani ca să avantajeze un agent economic
Ce se va întâmpla când se va opri în Ucraina tranzitul gazului rusesc către Europa?
Un fost angajat al SIS riscă până la șase ani de închisoare pentru că ar fi delapidat instituția cu sute de mii de lei: Complicele său și-a recunoscut vina