Interviu cu viceministrul Educației Igor Grosu // BAC 2014: Copiatul, nicio șansă!
Sesiune // Ministerul Educației anunță măsuri mai drastice în acest an pentru a descuraja tentativele de fraudare a examenelor
Anul acesta, 28 848 de candidați vor fi invitați în centrele de bacalaureat cu buletinul de identitate și cu pixul în mâinisă completeze testele de la examene. Cei mai mulți, peste 22 200, sunt candidați din sesiunea curentă. Ministerul Educației (ME) anunță noi măsuri pentru a descuraja tentativele de fraudare a examenelor, propunându-și astfel să promoveze performanța. Ce noutăți îi așteaptă pe liceeni la BAC sau pe absolvenții de colegii la sesiune, aflați din interviul de mai jos cu Igor Grosu, viceministru al Educației.
Dle Grosu, la ce etapă se află Ministerul Educației în pregătirile către sesiunea de bacalaureat2014?
Ca în fiecare an, Ministerul Educației a demarat, de la începutul anului de studii, procesul de pregătire pentru sesiunea de BAC pentru anul următor. Încă în toamna anului trecut au fost elaborate programele și tot în toamnă au fost aprobate. Tot atunci a fost elaborat proiectul metodologiei pe care astăzi îl avem în vigoare. Acum suntem la etapa de pretestări, care a început pe 1 aprilie, perioadă în care absolvenții și de gimnaziu, și de liceu sunt invitați să participe. Lucrările de la pretestări nu sunt notate, scopul fiind de a oferi posibilitate candidaților să-și poată vedea gradul de pregătire, iar autorii de teste vor primi feedback și se vor asigura că testele sunt clare.
Aveți deja rezultatele preliminare ale pretestărilor?
Încă nu, abia colectăm lucrările din raioane. După 15 aprilie vom putea veni cu unele totaluri. Tot după această dată vom relua, ca în anul precedent, meditațiile televizate în care atât elevi, cât și profesori vor dialoga despre testele propuse.
La ce trebuie să se aștepte candidații la sesiunea de BAC 2014?
În cea mai mare parte, condițiile sunt aceleași. Dacă e să ne referim la conținut, programele nu au suportat modificări, nici nu ne-am propus acest lucru, sunt aceleași pentru a asigura o continuitate. Sunt aceleași și modelele de teste. Apropo, la etapa actuală, toți candidații interesați pot accesa modele de teste la fiecare disciplină care sunt deja plasate pe site-ul Agenției de Asigurare a Calității. La sfârșitul perioadei de pretestare vom mai plasa încă cel puțin trei teste-model pentru ca elevii interesați să exerseze. Regula, contrar discuțiilor din toamnă, pe care am menținut-o este ca elevii care au obținut locurile I, II și III la olimpiade să primească nota 10 automat, cu intervențiile de rigoare în procesul de desfășurare a acestor competiții la nivel național. Acum suntem în plină desfășurare a olimpiadelor la nivel național și aplicăm pentru clasele a IX-a și a XII-a monitorizarea video, plus semnarea angajamentului prin care olimpicii declară că nu aduc și nu folosesc materiale interzise în ziua probelor.
În timpul examenelor, pe lângă supravegherea video aplicată și în anul trecut, ați mai anunțat și verificări privind detectarea telefoanelor mobile…
Ținând cont de experiența anilor trecuți, pe lângă monitorizarea video, vom utiliza și proceduri de detectare a telefoanelor în cazul candidaților suspectați că au asupra lor telefoane sau alte obiecte interzise. De asemenea, o regulă care se conținea în Legea învățământului, dar care nu era aplicată, este că pentru fraudarea unei probe vor fi anulate și rezultatele de la celelalte probe. Sperăm ca această metodă să fie eficientă și să descurajeze intențiile de fraudă.
De asemenea,vom dubla retribuția pentru evaluatori, deci vom fi mai exigenți vizavi de calitatea acestora. Resurse pentru această modificare există. Vom motiva suplimentar și directorii centrelor de BAC, pentru că au o misiune importantă în acest proces.
Sunt voci care contestă măsurile luate de minister privind, de exemplu, detectarea telefoanelor mobile, zicând că sunt demne de acțiunile instituțiilor de forță. Dumneavoastră de ce considerați că aceste măsuri sunt absolut necesare?
O bună parte din cei care au fost rugați să părăsească sălile de examen anul trecut au făcut abuzuri și au adus cu ei telefoane și lucruri interzise. Noi am reieșit strict din experiența anului precedent. Cred că cei care nu au de gând să aducă cu ei telefoane în sala de examinare nu fac parte din categoria celor care se împotrivesc. Probabil, sunt cumva afectați cei care au planuri de a încălca, totuși, regulile. Noi credem că marea majoritate nu are așa planuri și pur și simplu va veni cu pixul, buletinul de identitate și se va concentra în cele trei ore pe care le are la dispoziție să scrie tot ce știe mai bine pentru a lua o notă cât mai bună.
Experiența anului trecut trebuie să ne învețe ceva. Tot ce face ministerul este să-i motiveze pe cei care învață, a promova excelența, performanța și de a diminua frauda în sistem. Dacă menținem aceste fenomene, nu vom reuși să-i motivăm pe cei buni. Timp avem suficient, încă două luni, perioadă în care candidații, profesorii, părinții se pot mobiliza, pot exersa, se pot pregăti astfel ca în sesiunea de bacalaureat să ia nota pe care o merită.
Neregulile depistate în anul trecut în sesiunea de bacalaureat au vreo finalitate?
Da. Bunăoară, două persoane care au fost surprinse la un centru de evaluare, în timp ce o comisie examina lucrările la o disciplină, căutând niște lucrări au fost pedepsite. Persoanele au recunoscut că voiau să găsească testele unui anumit candidat și le-am dat pe mâna Centrului Național Anticorupție. Acestea au fost amendate. Nu au contestat și au achitat amenda. În acest an nu vom implica sub nicio formă persoane care în anii precedenți nu au dat dovadă de integritate. Din toate cazurile de fraudare documentate de minister, am avut un singur proces de judecată. O persoană care a copiat la examen nu a fost de acord cu decizia de a-i fi anulat rezultatul și ne-a acționat în judecată. Am prezentat probe video și prima instanță a dat câștig de cauză Ministerului Educației.
Anul trecut, în timpul examenelor, testele apăreau pe rețelele de socializare. În acest an va fi la fel?
Experiența anului trecut ne permite să tragem concluzia că ministerul, agenția au susținut cu brio testul de integritate, pentru că testele nu au apărut în public până la ora 9.00, oră la care de la Radioul Național era anunțatălatura plicului. Testele apăreau pe rețelele de socializare la 40 de minute sau la o oră după aceea. A doua concluzie este că testele ieșeau din centrele de bacalaureat. În acest an avem două remedii, nu pot să dau multe detalii, dar pot să spun că vom putea identifica foarte repede din care centru se va face scurgerea. Un alt element care va descuraja este un amendament la Codul Penal propus de ME prin care persoanele fizice sau juridice care vor publica testele riscă amenzi.
Care sunt noutățile pentru absolvenții de gimnaziu în sesiunea 2014?
Și aici vor exista monitorizări video pentru a-i pune pe picior egal pe toți candidații. Sistemul a fost utilizat și la pretestări.
Admiterea la facultate ce schimbări aduce?
Au fost excluse cotele urban/rural, toată lumea intră în competiție comună. Alolingvii care posedă bine limba română pot candida pentru grupele cu predare în limba română. Totodată, candidații care, în baza mediei de la BAC și a altor coeficienți, ocupă locurile la buget, acest lucru va fi valabil numai până la sesiunea de vară când intră în competiție și cu cei de la contract pentru locurile bugetare. Și această măsură va descuraja tentativele de fraudare la BAC, fiindcă acesta nu este un simplu exercițiu de finalitate a treptei de liceu, dar și o probă de admitere în învățământul superior.
Sindicatele anunță proteste ale profesorilor pentru săptămâna viitoare, în cazul în care salariile cadrelor didactice nu vor fi majorate cu 50 la sută. Există șanse ca procesul de studii să fie afectat de greve?
Nu am mandat să dau detalii despre procesul de negocieri, pot să spun doar că suntem în negocieri. Guvernul a venit zilele acestea cu un răspuns la solicitarea sindicatelor. Vineri (azi – n.r.) vom reveni la dialog. Este evident că e nevoie de o majorare salarială. Și că va fi, este un lucru cert. Legea prevede majorarea retribuțiilor profesorilor începând cu 1 septembrie. Discuția nu este a fi sau a nu fi, discuția se poartă în ce proporție va fi această majorare.
Vă mulțumim!
Știați că cel mai vechi spital din R. Moldova împlinește 207 ani de la fondare? În 1817, funcționa într-o clădire cu 5 saloane și 36 de paturi: Astăzi poate spitaliza aproape 800 de pacienți în același timp
NOU // Prețul pentru o poliță de asigurare RCA pentru vehiculele va fi diferit de la un asigurator la altul: Ce se va întâmpla odată cu liberalizarea parțială a sectorului de asigurări
Aproape 200 de procurori și judecători vor primi compensații de la stat pentru transport și închirierea spațiului locativ, dacă lucrează la o distanță de cel puțin 20 de kilometri de localitatea în care își au domiciliul