19:41:44 23.12.2024
Stiri

INTERVIU // Corneliu Rădăuţă: „Voi fi vocea Diasporei în Senatul României”

Partide/Comunicate 06.12.2016 19:08 Vizualizări9613 Autor: Ziarul National
INTERVIU // Corneliu Rădăuţă: „Voi fi vocea Diasporei în Senatul României” curentul.md

Corneliu Rădăuţă, candidatul nr. 1 pe lista ALDE pentru funcţia de senator din partea Diasporei, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat portalului Curentul, despre ce l-a determinat să candideze, ce are de gând să facă în funcţia de senator, cum vede situaţia actuală din Republica Moldova etc.

C: Dle Rădăuţă, de ce aţi decis să candidaţi pentru funcţia de Senator din Diaspora, delegat de ALDE?

C.R.: Să începem prin a spune că eu sunt un român din Diaspora, chiar dacă locuiesc de ani buni pe teritoriul României. M-am născut în Basarabia, părinții mei muncesc în Franța, prietenii mei – în Marea Britanie, Italia, SUA etc. Așadar, cunosc nu din auzite problemele cu care se confruntă românii din afara frontierelor. Mai mult decât atât, în ultimii ani am fost în contact permanent cu cetăţenii noştri din Diaspora şi astfel am ajuns să le cunosc bine viaţa şi preocupările. De aceea, era şi logic ca la un moment dat să fac pasul în politică, având dorinţa de a ajuta la soluţionarea problemelor oamenilor, în special a celor din Diaspora.

Cât priveşte ALDE, este formaţiunea pe care o simt cel mai aproape atât de viziunile mele politice, cât şi de problemele oamenilor. ALDE vine cu soluţii realiste, nu cu promisiuni electorale neacoperite şi acest lucru face destul de atractiv partidul pentru români, inclusiv pentru cei din Diaspora.

Dacă ziceţi că aveţi un dialog permanent cu românii din Diaspora, aţi putea să ne spuneţi ce concret îşi doresc ei?

Din discuţiile avute până acum cu românii din Diaspora (iar în această campanie m-am întâlnit cu români din Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Luxembourg, Belgia, Republica Moldova, iar cu cei din ţări ca SUA, Portugalia, Italia şi Germania am ţinut legătura prin telefon), am înţeles că ei îşi doresc un om politic cu adevărat implicat, un om politic în care să aibă încredere, pe care să se bazeze şi care să le rezolve probleme cu care se confruntă zi de zi. Ei îşi doresc ca vocea lor să fie auzită, să participe direct la administrarea treburilor publice în ţară. De aceea, le-am şi promis oamenilor că voi fi vocea lor în Senatul României, iar prin intermediul meu, vor putea participa la adoptarea deciziilor importante pentru România.

Să ştiţi că fiecare comunitate a românilor din Diaspora se confruntă cu probleme specifice. Mai mult decât atât, fiecare comunitate are priorităţile sale. Spre exemplu, românii din Republica Moldova se confruntă cu problema pierderii cetăţeniei române de către copii lor minori, odată cu expirarea actelor lor de identitate, şi văd necesitatea soluţionării ei ca pe o prioritate. În Franţa românii văd drept o necesitate stringentă crearea unui centru de mediere a relaţiei lor cu autorităţile din această ţară. În Marea Britanie au nevoie urgent de un centru comunitar al lor. Ca senator de Diaspora, primul lucru pe care mi-l propun, este anume să soluţionez aceste probleme stringente, după care, împreună cu comunităţile româneşti din Diaspora, vom stabili un plan de acţiuni comune pentru următorii patru ani.

Cât de mult contează opiniile şi iniţiativele politicienilor din afara ţării pentru ALDE?

Fiecare opinie venită din afara ţării, inclusiv de la cei ce practică politica sau se interesează de ea, are pentru noi un efect revigorant. Or, de multe ori, fiind implicaţi direct în procese politice dificile, ne scapă lucruri destul de importante, care pot fi semnalate doar de cineva din afara acestor procese. De aceea, astfel de opinii noi le considerăm ca pe un ajutor util şi necesar.

Ce şanse credeţi să aveţi să ajungeţi senator?

Eu cred că partidele, în general, şi candidaţii, în particular, trebuie să dea dovadă de sinceritate în relaţia cu alegătorii şi să le vorbească în termeni concreţi şi realişti despre şansele candidaţilor pe care-i propun. Nu vreau să critic sau să acuz pe cineva concret, dar nu mi se pare corect când un candidat la Senat sau în Camera Deputaților, pus în lista pentru Diaspora pe locul 2,3, 4 este prezentat ca fiind cu şanse reale. Este clar că doar locul 1 pe listă pentru Senat e cu şanse reale. Mai mult decât atât, sunt singurul basarabean care deschid lista la Senat, fiind propus de un partid Parlamentar. Plasarea basarabenilor în aceste liste pe locuri secundare are scopul de a arunca praf în ochii alegătorilor, de a le crea oamenilor iluzia că un pământean de-al lor poate ajunge în Parlamentul României şi astfel le vor fi soluţionate problemele. ALDE este corect cu alegătorii săi şi, dacă și-a propus ca un basarabean să ajungă Senator, acesta, adică eu, am fost plasat pe locul unu în lista pentru Diaspora la Senat. Uitaţi-vă pe ce locuri sunt basarabenii în listele altor partide şi faceţi concluziile de rigoare.

Recent, în presă au apărut un şir de materiale despre trecutul Dvs. destul de activ. Aţi putea deschide unele paranteze?

Tot timpul am avut dorinţa de a mă implica şi de a contribui la soluţionarea problemelor cu care se confruntă oamenii şi am făcut-o prin toate mijloacele pe care le-am avut la dispoziţie. Timp de peste 15 ani am avut o viaţă socială foarte activă. Am creat şi am condus Asociaţia tinerilor români din Basarabia „Nouă ne pasă”, Fundaţia „Basarabia Pro-Europa” şi cel mai mare ONG al basarabenilor din România – Uniunea Naţională a Tinerilor Basarabeni. Aşa că trecerea la activitatea politică pe care o desfăşor de mai mulţi ani, care de fapt tot implicare înseamnă, a fost una firească.

Bine, dar din informaţiile la care m-am referit reiese că tot timpul aţi luat atitudine faţă de evenimentele politice de la Chişinău. Ce părere aveţi despre situaţia politică de acum din Republica Moldova?

Atâta timp cât Republica Moldova va fi condusă de un Preşedinte ca Igor Dodon şi de o coaliţie aflată la cheremul lui Vlad Plahotniuc, ea nu va avea viitor. Cel puţin, nu viitorul pe care-l merită – de stat democratic, european, prosper. Datoria României este să susţină Republica Moldova, inclusiv în ceea ce ţine de revenirea pe un făgaş de dezvoltare normal.

Ce părere aveţi despre implicarea românilor din diaspora în politică?

Cred că fiecare cetăţean român are dreptul să se implice în viaţa politică, indiferent dacă este în România sau în afara ţării. Mai mult decât atât, consider că implicarea a unui număr cât mai mare de români în viaţa socială şi politică poate duce la o societate mai liberă, democratică şi prosperă.

Prea mulţi ani românii din Diasporă au fost percepuţi doar ca persoane ce trebuie să participe la procesul economic (prin transferul de bani acasă), dar nicidecum ca oameni ce au dreptul şi trebuie să participe la procesele politice. Mai mult ca atât, avem multe situaţii regretabile când dreptul de vot al românilor din diasporă nu a fost respectat întocmai. Toate aceste reminiscenţe trebuie înlăturate, iar părerea mea este că statul român trebuie să facă totul ca cetăţenii din diasporă să aibă o implicare politică cât mai mare.

Ce planuri aveţi în ceea ce priveşte cariera Dvs. politică?

La această etapă, vorbind de viitor politic, vizualizez doar activitatea în calitate de Senator. Îmi doresc mult să devin un adevărat avocat al Diasporei şi să contribui direct la aducerea Diasporei în câmpul politic general al României.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md