INTERVIU // Anatol Șalaru: „Alegătorii din Chișinău au votat contra greșelilor pe care le-a făcut PAS-ul. Părerea mea este că Ivan Ceban reprezintă o formă soft a războiului hibrid pe care-l duce Rusia împotriva noastră”
Crearea de coaliții proeuropene în consiliile raionale, după alegerile locale generale din 5 noiembrie, reprezintă o problemă, în condițiile în care Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care a ieșit pe primul loc în 19 raioane, „s-a autoizolat” de toate celelalte partide și a făcut tot posibilul să le discrediteze.
Totodată, partidul de la guvernare nu și-a crescut „o alternativă” și acum nu are cu cine fi înlocuit, a declarat fostul deputat și ex-ministru al Apărării, Anatol Șalaru, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL.
„Când vii în campania electorală la locale și anunți că acesta va fi, de fapt, un vot pentru parcursul european al R. Moldova, este cea mai mare prostie pe care o faci. Nu pot să legi votul dat pentru un primar, care nici nu știe cu ce țări ne învecinăm, de parcursul european al R. Moldova”, este convins interlocutorul nostru.
Ce „ascunde” votul locuitorilor municipiului Chișinău oferit duminică și cum ne-am putea trezi în câțiva ani, în pragul aderării la UE, cu o guvernare prorusă la putere, care să pună visul european în cui, aflați din interviul de mai jos.
Raisa Lozinschi: Domnule Anatol Șalaru, suntem în a doua zi după alegerile locale generale și unii se bucură, alții mai puțin, după ce și-au „numărat bobocii”. Dvs. de care parte vă plasați – a optimiștilor sau a pesimiștilor, după ce ați văzut rezultatele preliminare ale scrutinului?
Anatol Șalaru: Toată experiența pe care am acumulat-o până acum nu-mi permite să fiu optimist. Cunoscând tendințele alegătorilor noștri, nivelul de inteligență al alegătorilor, tendințele care sunt în politică... Dacă ne uităm la votul politic, PAS a luat acum jumătate din cât a luat în 2021 la alegeri și asta-i problema.
Problema nu-i că scade PAS-ul, problema e că PAS-ul nu are cu cine fi înlocuit acum. Cei care trebuia să-și dea demisia, ieri-dimineață au venit cu declarații triumfaliste că am câștigat în atâtea raioane primul loc...
Ești pe primul loc, dar poți să te clasezi al doilea, fiindcă PAS-ul n-a luat majoritatea în niciun raion și n-a câștigat niciun raion mare, niciun municipiu. A câștigat niște orășele mici. Deci, s-a transformat în partidul satelor mici.
CITIȚI și VOTUL în MUNICIPII și ORAȘE: Socialiștii au cei mai mulți primari aleși din primul tur, iar alături de PAS – și cei mai mulți candidați ce se vor bate în turul doi: Candidați independenți care au cucerit fără emoții urbele, cu peste 70% din voturi
Dvs. ați amintit voturile de la parlamentarele din 2021, comparându-le cu cele de la localele de duminică unde nu a votat diaspora. Ar fi aceasta o circumstanță atenuantă pentru PAS, votat masiv de peste hotare acum doi ani?
Lumea este dezamăgită și acolo, dar problema este că lumea nu are alternativă și alegătorii ori nu vor ieși la vot, așa cum a fost acum o prezență la urne foarte scăzută, ori vor da votul la întâmplare, inclusiv unor partide mici.
Problema este că ei fac multe greșeli, dar nu au capacitatea de a le recunoaște, nu au capacitatea de a-și curăța rândurile. Vă dau doar două exemple: Rosian Vasiloi, care este foarte contestat, este sprijinit de cineva din PAS și nu vor să scape de el; Andrei Spînu, care este foarte contestat și are o imagine foarte proastă, ori îi șantajează pe ceilalți din PAS, ori el are un sprijin foarte puternic, dar nu vor să se despartă de oamenii care le aduc prejudicii de imagine.
Eu înțeleg foarte bine că au fost vremuri grele, că-i război, că-i criză energetică etc., dar când vii în campania electorală la locale și anunți că acesta va fi, de fapt, un vot pentru parcursul european al R. Moldova, este cea mai mare prostie pe care o faci. Nu pot să legi votul dat pentru un primar, care nici nu știe cu ce țări ne învecinăm, de parcursul european al R. Moldova.
Acum, dacă am reieși din declarațiile PAS, R. Moldova a ratat parcursul european, că majoritatea cetățenilor nu sprijină parcursul european, deși sondajele arată că 55 – 60% din populație susțin parcursul european.
Partidul de guvernământ a ieșit, duminică, pe primul loc la votul politic din 19 consilii raionale. Credeți că va fi în stare să formeze coaliții proeuropene de guvernare locală în acele raioane?
Cu cine? PAS-ul s-a autoizolat de toate celelalte partide. A făcut tot posibilul să le discrediteze, le-a atacat, le-a evitat, ignorat... Cu cine să facă PAS-ul o majoritate?
PAS-ul are șansă să facă majoritate doar cu socialiștii. În rest n-are cu cine face. Dar, ținând cont de faptul că au mai făcut, nu m-ar mira s-o facă din nou.
Apropo de socialiști, deși au un lider cercetat penal și partidul nu a condamnat niciodată războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, PSRM s-a situat al doilea din punct de vedere al votului politic, va avea 256 de fotolii de consilier municipal și raional. Despre ce ar vorbi acest lucru?
Dacă nu era exclus Partidul „Șor” și Partidul „Șansa”, ne puteam trezi cu Șor pe locul doi, care în genere e fugit din republică și deja e condamnat, fiind demonstrat că este un escroc. Dodon nu este, deocamdată, condamnat.
Deși e un infractor, lumea ar fi votat pentru Șor. Înseamnă că criteriile morale ale unei părți bune din electoratul R. Moldova ori nu există, ori lasă de dorit, ori sunt denaturate.
CITIȚI și HARTA VOTULUI pe RAIOANE // Nordul – ROȘU, Centrul și Sudul – GALBENE: PAS, pe primul loc în 19 raioane, PSRM – în nouă, PSDE, PN, PR și PDCM – în câte unul
Credeți că a fost judicioasă decizia autorităților, curajoasă de altfel, de a exclude din alegeri Partidul „Șansă” coordonat de Ilan Șor?
La noi foarte multe decizii sunt luate pe ultima sută de metri și efectul lor nu este cel scontat.
Dacă ne uităm după legislația R. Moldova, nu știu dacă această Comisie pentru Situații Excepționale are dreptul să excludă un partid din campania electorală. Asta trebuie s-o facă instanța, CSE poate să recomande.
Cunoscând instanțele noastre, nu este exclus că Partidul „Șansa” va câștiga, dar nu știu la ce poate să-i ajute.
Eu sunt de acord că este vorba de un grup infracțional, eu sunt de acord că trebuia exclus din campania electorală, cred că partidul acesta nici nu trebuia înregistrat și sunt de acord ca legea să fie aplicată egal în cazul tuturor celor care au primit bani din afară sau au avut încălcări în campania electorală.
Decizia de a scoate din cursa electorală exponenții partidului care cumpărau alegătorii la propriu a fost luată în baza informațiilor acumulate și făcute publice de Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Am văzut rapoarte cu date concrete în ultimul timp, dar nu și finalitatea scontată din partea instituțiilor publice. E în van munca ofițerilor instituției de inteligență?
Asta e o mare problemă și o mare nerealizare a PAS-ului – reforma justiției, care s-a împotmolit, s-a înglodat, inclusiv din cauza faptului că unii din PAS au încercat să controleze justiția.
Justiția ori este liberă, ori este controlată și nu contează cine o controlează. Chiar dacă o controlează PAS-ul cu cele mai bune intenții, tot este o justiție controlată.
Serviciul de Informații și Securitate nu are dreptul să condamne cetățenii, dar informează, trimite analize, iar mai departe urmează a fi luate măsuri.
După cum vedeți, chiar și excluderea Partidului „Șansa” nu a fost asumată de justiție. S-a împotmolit. Justiția ori este controlată, ori nu are încredere în actuala guvernare.
Și rezultatele acestor alegeri locale dau un semnal prost pentru justiție, pentru organele de forță și pentru SIS, pentru că unii vor zice: de ce să-mi asum eu chestii, că mâine-poimâine aceștia pierd alegerile, vin alții și voi avea de suferit.
„Cel de-al doilea oraș românesc ca mărime”, cum îi plăcea lui Ion Ceban să descrie Chișinăul, și-a votat un primar care stă la cafele cu reprezentanți ai serviciilor secrete rusești și, așa cum am aflat mai nou, este oaspete des la Moscova. Ce credeți că nu au înțeles locuitorii capitalei?
Când l-au votat pe Ivan Ceban, l-au votat în comparație cu alți primari care au fost până acum. Lumea a ajuns la concluzia că votează pentru Ceban ca „primar gospodar”, cum le place unora să spună. Suburbiile l-au votat masiv.
Dar nu înțeleg la ce s-au gândit alegătorii când au votat pentru partidul MAN (Mișcarea Alternativa Națională – n.r.), care era cotat la 6 - 8% în sondajele pentru Chișinău, dar a luat 33 la sută. Deci, lumea n-a votat doar pentru Ivan Ceban, dar a votat și pentru MAN.
Cei din acest partid ar putea să nu știe ce hram poartă Ivan Ceban, că acolo sunt și oameni de treabă induși în eroare, cum au existat în toate partidele, dar Ivan Ceban nu m-a convins și nu a demonstrat că și-a tăiat cordonul ombilical care-l lega de Moscova.
Părerea mea este că alegătorii din Chișinău, care este al doilea oraș ca mărime din spațiul românesc, au votat contra greșelilor pe care le-a făcut PAS-ul până acum. Mi-au spus unii și mie: da, o să votăm pentru Ceban, ca să le dăm o palmă celor de la PAS, fiindcă și-au luat nasul la purtare.
Nimeni nu s-a așteptat ca Ivan Ceban să câștige din primul tur și nici ca MAN să ia atâtea voturi. Partidul este inexistent în alte localități.
CITIȚI și Primarul ales în funcție pentru al DOILEA mandat cu 92,23% din voturi: Luptă strânsă între PAS și MAN pentru primăriile din suburbiile Chișinăului
Păi, chișinăuenii tocmai i-au oferit lui Ceban platforma necesară ca să se lanseze la prezidențialele și parlamentarele ulterioare, securizând, dacă e așa cum spuneți, interesele Moscovei în R. Moldova...
Dacă va vedea că e pe trend crescător și Rusia nu va avea pe altcineva, va miza pe Ivan Ceban. Sunt foarte multe semne de întrebare, părerea mea este că dânsul reprezintă o formă soft a războiului hibrid pe care-l duce Rusia împotriva noastră.
Rusia a renunțat la stataliștii aceștia idioți, compromiși, radicali, care urau tot ce este românesc și Moscova experimentează acum modele mai soft, cum este Ivan Ceban, Irina Vlah din Găgăuzia, oameni acceptați de partidele social-democrate din România și din Europa și, într-un moment oarecare, Ivan Ceban va candida la prezidențiale cu banii Moscovei și Rusia va zice că a câștigat un proeuropean, dar care, de fapt, va fi tot cu rădăcini de la Moscova.
Și asta este o greșeală pe care a făcut-o guvernarea, care a ajuns la concluzia că lumea noastră nu va avea de ales și va fi nevoită să voteze cu PAS.
După cum vedeți, n-a fost așa. Au distrus toate partidele de pe dreapta, de pe centru-dreapta, toate partidele proeuropene au fost reduse la tăcere și au luptat împotriva lor ca să fie desființate și reduse la zero. Dar lumea n-a votat pentru PAS, ci pentru o alternativă. PAS putea să construiască această alternativă, fiindcă așa face orice partid aflat la guvernare. Numai în dictaturi partidele au guvernat atâta cât au dorit sau până la prima răscoală.
Într-o societate democratică, un partid nu poate să vină de patru-cinci ori consecutiv la putere. PAS-ul a luat puțin peste 30% la votul politic și cam aceasta este intenția de vot la parlamentare pentru PAS.
Dle Șalaru, care ar fi soluțiile să avem alternative viabile și pe dreapta eșichierului politic?
PAS-ul a avut posibilitate să crească un partid pe dreapta, să-l sprijine, să-l ajute, să-l promoveze, să-i ofere acces la presă, să-l invite la negocieri, să-i promoveze oamenii. PAS-ul s-a izolat într-o colivie și acuma nu are cu cine face alianță, nu are cu cine dialoga. PAS-ul a atacat pe toată lumea și astăzi s-a trezit în situația în care, deși s-a situat pe primul loc, ar putea să nu controleze raioanele.
În 19 raioane s-au situat pe primul loc, dar există șansa să nu conducă niciun raion, fiindcă nu vor putea face alianțe și toată lumea s-a aliat împotriva PAS-ului.
Este politica loc izolaționistă, de autosuficiență, pentru că oamenii au crezut că, gata, l-au apucat pe Dumnezeu de picioare, UE îi susține și lumea va vota pentru ei.
Vedeți că nu este chiar așa și cel mai conștient oraș, cel mai pregătit, orașul cu cea mai multă intelectualitate și orașul elitelor – Chișinăul – i-a dat voturi, la egalitate cu PAS-ul , partidului MAN, care nu este nici al intelectualilor, nici proeuropean, nici românesc declarat sau demonstrat. Deci, PAS-ul a luat 32% în cel mai bun electorat pe care îl au. Asta înseamnă că, la următoarele alegeri, PAS va lua mult mai puțin în raioane.
Eu nu-i critic pentru că nu-mi place PAS-ul, dar pentru că îmi doresc să câștige. Îmi doresc ca, după următoarele alegeri, să avem o majoritate proeuropeană. Fiindcă, dacă PAS-ul pierde alegerile parlamentare, imaginați-vă ce va fi cu parcursul nostru european.
CITIȚI și DOC // Cine a CÂȘTIGAT alegerile locale generale din 2023 din punct de vedere al votului POLITIC? Un partid creat acum câteva luni a devansat MAN-ul lui Ceban. SURPRIZA de pe locul TREI
Asta-i întrebarea: cum putem asigura ireversibilitatea viitorului european pentru R. Moldova, în condițiile în care în anii 2025 - 2029, în pragul eventualei aderări la UE, ne putem trezi cu o guvernare prorusă, în lipsa alternativelor sănătoase pe arena politică?
Noi, ca simpli cetățeni, putem doar să ne exprimăm dreptul de vot.
Occidentul este miop și orb când vine vorba despre R. Moldova. Occidentul discută doar cu Maia Sandu. Maia Sandu și PAS-ul prezintă realitatea așa cum vor ei s-o vadă.
În toată lumea partidele de la guvernare își cresc alternativele, dar cei din PAS au distrus tot ce puteau distruge.
Uitați-vă ce fac acum cei din PAS cu Partidul Liberal Democrat din Moldova care au luat 3,8%. PLDM-ul practic a renăscut. Dar ce se întâmplă cu fostul Partid Democrat, care în unele raioane a luat foarte bine? Este un scor foarte mare și, dacă acest scor se va păstra la alegerile parlamentare, poate mai apare vreun partid sau o alianță, nu se știe, ar putea să ajute PAS-ul să constituie o majoritate parlamentară. Dar numai în cazul în care cei de la PAS vor evalua critic situația.
Știm poziția lor: lăsa-ți-ne, că noi știm ce facem, avem susținerea populației... Susținerea populației o ai până la următorul scrutin electoral. Nu poți să conduci un stat cum conduci un ONG.
Domnule Anatol Șalaru, vă mulțumim pentru interviu!
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”